Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Racii pot transforma celulele sanguine în neuroni

    GH. MĂNOIU | 31 IANUARIE 2022

    Cercetătorii de la Wellesley College din Massachusetts au descoperit că un tip de raci de mare pot să transforme celule din sânge în neuroni care înlocuiesc celule moarte din circuitul văzului şi mirosului, unde nervii sunt expuşi permanent la deteriorare.



    Raci Austropotamobius pallipes. Foto: David Gerke/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)


    Pentru a reface aceşti nervi, racii folosesc o pepinieră care creşte neuroni, o regiune de la baza creierului, numită nişă.

    Celule sanguine, hematocrite, sunt atrase în nişă. În orice zi, există o sută de celule în această zonă. Fiecare celulă se împarte în două celule fiice, precursori ai celulelor neuronale complete, ambele migrând din nişă.

    Cele care sunt destinate a fi parte a sistemului olfactiv ajung la două smocuri de nervi din creier, numite clusterele 9 şi 10 şi acolo, etapa finală a producerii de noi neuroni pentru miros este finalizată.

    Nişa este alimentată permanent cu hematocrite. Aceste celule, extrase din sânge şi marcate, au fost introduse înapoi. La trei zile după transfuzie, au apărut în nişă. Apoi, la şapte zile, au ajuns la clusterele 9 şi 10. La şapte săptămâni, ele produceau neurotransmiţători.

    Felul cum celulele sanguine sunt reprogramate pentru a deveni celule cerebrale, două sisteme de celule care sunt considerate în mod normal complet separate, este un mister, dar înţelegerea mecanismului ar putea ajuta să se elaboreze noi terapii pentru a reprograma celulele umane.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă germani de la Institutul Max Planck din Seewiesen, Bavaria, au reuşit să dovedească pentru prima dată că păsările pot dormi în timp ce zboară.
    Dovezi ale diverselor forme de viață datând de aproape o sută de mii de ani au fost găsite în sedimentele unui lac subglaciar de un grup de oameni de ştiinţă britanici.
    Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Leuven, Belgia şi Babraham Institute, Cambridge, Anglia, a arătat că persoanele care trăiesc împreună încep sa semene.
    Un cancer facial mortal, şi extrem de contagios, ameninţă diavolii tasmanieni cu dispariţia, dar aceste marsupiale feroce din insula australiană Tasmania, luptă să supravieţuiască.
    Cercetătorii de la Universitatea Wollongong din Australia au descoperit, într-o zonă îndepărtată din Groenlanda, fosile care datează de acum 3,7 miliarde de ani, ceea ce le face cele mai vechi fosile din lume.
    Cercetătorii de la Imperial College din Londra cred că un lac mare s-a revărsat în urmă cu 450000 de ani, deteriorând istmul ce lega Marea Britanie de Europa, apoi o inundaţie a deschis strâmtoarea Dover, distrugând complet fâşia subţire de pământ şi separând astfel actualul teritoriu al Marii Britanii de continent.