Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    O rachetă SpaceX a explodat imediat după lansare

    O rachetă privată a SpaceX, care avea o misiune de rutină de alimentare a Staţiei Spaţiale Internaţionale, a explodat în aer la scurt timp după ce a fost lansată de la Cape Canaveral din Florida.



    Lansare Falcon 9.


    În ciuda prognozei meteo bune, nava spaţială Falcon 9 a pierdut contactul cu baza după doar două minute şi 19 secunde de la lansare, apoi s-a rupt în bucăţi. Resturile au căzut în Oceanul Atlantic. În acest moment, nu este clar pentru echipa de lansare ce s-a întâmplat.

    Nava cargo fără pilot, Dragon, purtată de rachetă, transporta în jur de 1800 kg de unelte şi trebuia să ajungă la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în două zile. După cinci săptămâni, trebuia să se întoarcă cu hardware, experimente ştiinţifice şi gunoiul de la bord.

    ISS are în prezent trei cosmonauţi care trăiesc pe ea, care au provizii până la sfârşitul lunii octombrie 2015 şi ar trebui să primească vizite de la cargouri ruse şi japoneze până atunci.

    SpaceX va ancheta accidentul sub supravegherea Administraţiei Federale a Aviaţiei (FAA) şi a NASA. Acest lucru înseamnă că nu vor exista alte lansări Falcon-9 în viitorul imediat.

    Evenimentul reprezintă o problemă şi pentru industria de sateliţi. Marii operatori în domeniu au doar trei companii competitive pentru a pune pe orbită navele lor: Arianespace cu racheta Ariane-5, SpaceX cu Falcon-9 şi International Launch Services cu racheta Proton.

    Deja, Proton este ţinută la sol din cauza unui eşec în acest an. Cu Falcon în curs de investigare, rămâne doar Ariane-5 pentru a deservi lansările comerciale.

    29 IUNIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sonda spaţială New Horizons, lansată de NASA în 2006, a ajuns săptămâna aceasta la cea mai mică distanţă de planeta pitică Pluto.
    Pluto ar putea avea o calotă de gheaţă polară, conform celor mai recente imagini trimise de sonda New Horizons de la NASA, care se apropie de planeta pitică.
    Primul model la scară reală al noii rachete ruseşti, cea mai mare din epoca post-sovietică, a plecat spre rampa de lansare din centrul spaţial Plesetsk. Angara va completa racheta Soyuz, rămasă singurul vehicul din lume capabil să transporte astronauţi la Staţia Spaţială Internaţională.
    Japonia a lansat un nou satelit care va fi folosit pentru a supraveghea daunele provocate de dezastrele naturale şi schimbările ce afectează pădurile tropicale.
    Telescopul spaţial Kepler a identificat 4302 potenţiale planete. Pentru 1284 dintre ele, probabilitatea de a fi o planetă este mai mare de 99 la sută.
    Când stelele masive explodează ca supernove, ele nu se estompează în noapte, ci strălucesc orbitor cu raze gamma de înaltă energie. Ce dă putere acestor resturi stelare energetice?