Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Păpădia, următoarea sursă de cauciuc natural

    GH. MĂNOIU | 17 FEBRUARIE 2023

    Industria are încă nevoie de cauciuc natural şi cum sursa originară a acestui material este nesigură, oamenii de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia spre alte plante ale căror secreţii conţin latex. O astfel de plantă este păpădia.



    Păpădii. Foto: Gh. Mănoiu/Global Info


    Cauciucul sintetic se produce de mai bine de 100 de ani, dar anvelopele de calitate ale avioanelor şi autoturismelor au încă nevoie de cel puţin 40 la sută cauciuc natural.

    Ca sursă de cauciuc natural este arborele de cauciuc, ce creşte în mare parte pe plantaţiile din Asia de Sud.

    Arborele de cauciuc este o plantă sensibilă, este predispus la boli şi poate fi afectat de vremea rea​​.

    Pentru un randament optim, are nevoie de o distribuţie egală a precipitaţiilor, soare strălucitor şi fără vânturi puternice.

    Păpădiile, pe de altă parte, sunt buruieni dure, care creasc chiar şi în sol sărac şi nu sunt prea sensibile la schimbările climatice.

    Oamenii de ştiinţă cunosc de mult că seva lăptoasă de păpădie conţine latex, ingredientul principal din cauciucul brut. O varietate de păpădie nativă din Kazahstan este cea mai bogată sursă.

    Cercetătorii de la Fraunhofer Institute for Molecular Biology and Applied Ecology, din Germania, încearcă să manipuleze genele acestei plante pentru a produce latex în cantităţi adecvate pentru exploatarea comercială.

    Cercetările se axează pe obţinerea unui conţinut îmbunătăţit şi stabil de cauciuc.

    Păpădia modificată genetic produce deja o jumătate de tonă de cauciuc pe hectar, dar ţinta oamenilor de ştiinţă este de două ori mai mare.

    Ei ar dori, de asemenea, să crească plante mai înalte, cu frunze drepte, mai potrivite pentru recoltarea cu maşina.

    Unul dintre cei mai importanţi producători de anvelope, Continental AG, testează deja pneuri fabricate cu cauciuc pe bază de păpădie. Şi testele au arătat aceeaşi calitate a materialului cu cea provenită de la arborele de cauciuc.

    Câmpuri mari din Europa şi Asia, în prezent inutilizabile din cauza solului sărac, pot fi într-o zi acoperite cu flori galbene de păpădie, producătoare de cauciuc.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou studiu efectuat de cercetatori de la Newcastle University a aratat cum cofeina imbunatateste memoria albinelor si ajuta plantele sa primeasca mai multe insecte care sa le raspandeasca polenul.
    Asteroidul 2013 TV135 a fost descoperit pe 8 octombrie 2013 de astronomii care lucrează la Crimean Astrophysical Observatory din Ucraina şi este unul dintre cele 10332 de obiecte descoperite în apropierea Pământului. Astronomii din Italia, Spania, Marea Britanie l-au clasificat ca având potenţial de risc 1 din 10 pe scara Torino.
    O nouă specie de dinozaur carnivor, una dintre cele mai mari specii descoperite vreodată în America, a trăit acum 98 milioane de ani. Această specie nou descoperită, numită Siats meekerorum, a fost prădătorul de vârf timp de milioane de ani.
    Doisprezece "noi" tipuri de nori, inclusiv rarii nori ondulatorii (asperitas), au fost recunoscuţi pentru prima dată de către Cloud Atlas International.
    O nouă specie de dinozaur carnivor, care a trăit acum aproximativ 90 milioane de ani, a fost descoperită în Argentina. Ea are similitudini cu specia Tyrannosaurus, mai ales prin cele două braţe mici, dar aparţine unei linii complet diferite.
    Larva unei insecte comune, Galleria mellonella, molia mare a cerii, este capabilă să biodegradeze unul dintre cele mai dure, mai rezistente şi mai utilizate materiale plastice, polietilena.