Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Afaceri / Texte legislative

    ORDIN privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene


    ORDIN nr. 2374 din 12 decembrie 2007 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene
    Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 1080 din 30 noiembrie 2005

    In baza art. 11 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 386/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei si Finantelor, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in temeiul prevederilor art. 4 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul economiei si finantelor emite urmatorul ordin:

    Art. I. - Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.080 si 1.080 bis din 30 noiembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. La articolul 8, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:

    "(4) Criteriile de marime prevazute la alin. (1) se stabilesc pe baza situatiilor financiare anuale ale societatii-mama si ale filialelor sale."

    2. Dupa articolul 81 se introduce un nou articol, articolul 82, cu urmatorul cuprins:

    "Art. 82. – (1) Entitatile care fac parte din categoria persoanelor juridice de interes public, potrivit art. 33 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, a institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare, definite potrivit reglementarilor legale, inscrise in Registrul general, a societatilor de asigurare, de asigurare-reasigurare si de reasigurare, a societatilor de pensii, a societatilor de servicii de investitii financiare, societatilor de administrare a investitiilor si organismelor de plasament colectiv, si care au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate pot intocmi aceste situatii fie potrivit Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene, fie in baza Standardelor Internationale de Raportare Financiara.

    (2) Prevederile alin. (1) se aplica si persoanelor juridice, altele decat cele de interes public, care au obligatia, potrivit legii, sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate.

    (3) Persoanele juridice care au optat, potrivit prevederilor de mai sus, pentru aplicarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara la intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate au obligatia sa asigure continuitatea aplicarii acestora."

    Art. II. - Pentru anii 2007 si 2008, informatiile cerute potrivit art. 351 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt cele prevazute in situatiile financiare anuale, care se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor, conform art. II alin. (2) din Legea nr. 259/2007 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991.

    Art. III. - Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, prevazute in anexa la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. La punctul 12, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (2) si (3), cu urmatorul cuprins:

    "(2) Persoanele desemnate ca reprezentant/imputernicit fiscal, potrivit Codului fiscal si Codului de procedura fiscala, tin contabilitatea proprie in functie de statutul lor de persoane fizice sau juridice, dupa caz. In cazul in care sunt persoane juridice, acestea intocmesc situatii financiare anuale si raportari contabile periodice, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

    (3) Din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii situatiilor financiare anuale si raportarilor contabile periodice cerute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."

    2. La punctul 63, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (4) si (5), cu urmatorul cuprins:

    "(4) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.

    (5) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative."

    3. La punctul 65, primul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "Amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica se efectueaza in mod sistematic, reducandu-se valoarea contabila a acestora. Valoarea contabila a acestor active este valoarea care este prezentata in bilant, fiind reprezentata de costul de achizitie, costul de productie sau alte valori care substituie costul, diminuate cu amortizarea cumulata pana la acea data, precum si cu pierderile cumulate din depreciere."

    4. La punctul 90, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:

    "(5) O tranzactie de vanzare a unui activ pe termen lung si de inchiriere a aceluiasi activ in regim de leasing (leaseback) se contabilizeaza in functie de clauzele contractului de leasing, astfel:

    a) daca tranzactia de vanzare si inchiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing financiar, tranzactia reprezinta un mijloc prin care locatorul acorda o finantare locatarului, activul avand rol de garantie.

    Entitatea beneficiara a finantarii (locatarul) nu va recunoaste in contabilitate operatiunea de vanzare a activului, nefiind indeplinite conditiile de recunoastere a veniturilor. Activul ramane inregistrat in continuare la valoarea existenta anterior operatiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent.

    Operatiunea de finantare va fi evidentiata prin articolul contabil
    512 «Conturi curente la banci» = 167 «Alte imprumuturi si datorii asimilate»,
    urmand ca dobanda si alte costuri ale finantarii, potrivit contractelor incheiate, sa fie inregistrate conform prezentelor reglementari;

    b) daca tranzactia de vanzare si inchiriere a aceluiasi activ are ca rezultat un leasing operational, entitatea vanzatoare contabilizeaza o tranzactie de vanzare, cu inregistrarea scoaterii din evidenta a activului si a sumelor incasate sau de incasat.

    Operatiunea de inchiriere a activului in regim de leasing operational se contabilizeaza de utilizator conform prezentelor reglementari.

    In cazul operatiunilor prezentate la acest punct, entitatile contractante vor prezenta in notele explicative la situatiile financiare anuale informatii referitoare la operatiunile derulate."

    5. La punctul 92, dupa alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (2)-(4), cu urmatorul cuprins:

    "(2) Exemple de costuri care se efectueaza in legatura cu constructia unei imobilizari corporale, direct atribuibile acesteia, sunt:

    a) costurile reprezentand salariile angajatilor, contributiile legale si alte cheltuieli legate de acestea;
    b) cheltuieli materiale;
    c) costurile de amenajare a amplasamentului;
    d) costurile initiale de livrare si manipulare;
    e) costurile de instalare si asamblare;
    f) cheltuieli de proiectare si pentru obtinerea autorizatiilor;
    g) onorariile profesionale platite avocatilor si expertilor etc.

    (3) In costul unei imobilizari corporale pot fi incluse si costurile estimate initial cu demontarea si mutarea acesteia la scoaterea din evidenta, precum si cu restaurarea amplasamentului pe care este pozitionata imobilizarea, atunci cand aceste sume pot fi estimate credibil si entitatea are o obligatie legata de demontare, mutare a imobilizarii corporale si de refacere a amplasamentului.

    (4) Costurile estimate cu demontarea si mutarea imobilizarii corporale, precum si cele cu restaurarea amplasamentului se recunosc in valoarea acesteia, in corespondenta cu un cont de provizioane (contul 1513 «Provizioane pentru dezafectare imobilizari corporale si alte actiuni similare legate de acestea»)."

    6. La punctul 93, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:

    "(2) Cheltuielile efectuate in legatura cu imobilizarile corporale utilizate in baza unui contract de inchiriere, locatie de gestiune sau alte contracte similare se evidentiaza in contabilitatea entitatii care le-a efectuat, la imobilizari corporale sau drept cheltuieli in perioada in care au fost efectuate, in functie de beneficiile economice aferente, similar cheltuielilor efectuate in legatura cu imobilizarile corporale proprii."

    7. La punctul 98, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:

    "(2) Se supun, de asemenea, amortizarii investitiile efectuate la imobilizarile corporale luate cu chirie, pe durata contractului de inchiriere.

    La expirarea contractului de inchiriere, valoarea investitiilor efectuate si a amortizarii corespunzatoare se cedeaza proprietarului imobilizarii. In functie de clauzele cuprinse in contractul de inchiriere, transferul poate reprezenta o vanzare de active sau o alta modalitate de cedare. Inregistrarea in contabilitate a operatiunilor se efectueaza conform prezentelor reglementari."

    8. La punctul 100, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:

    "(2) Daca o entitate recunoaste in valoarea contabila a unei imobilizari corporale costul unei inlocuiri partiale (inlocuirea unei componente), atunci ea scoate din evidenta valoarea contabila a partii inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca dispune de informatiile necesare."

    9. La punctul 108, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "108 - (1) Entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.

    Amortizarea calculata pentru imobilizarile corporale astfel reevaluate se inregistreaza in contabilitate incepand cu data de 1 ianuarie anul urmator celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.

    Evaluarile efectuate cu ocazia reorganizarilor de intreprinderi (fuziuni, divizari) nu constituie reevaluare in sensul prezentelor reglementari contabile, aceste evaluari efectuandu-se in scopul stabilirii raportului de schimb, pentru toate elementele de bilant."

    10. La punctul 124, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:

    "(2) In categoria stocurilor se cuprind si activele cu ciclu lung de fabricatie, destinate vanzarii (de exemplu, ansambluri sau complexuri de locuinte etc.)."

    11. La punctul 152, dupa alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (3)-(5), cu urmatorul cuprins:

    "(3) In conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.

    (4) Din punct de vedere contabil, efectuarea operatiunii economico-financiare este probata de orice document in care se consemneaza aceasta.

    (5) In cazul bunurilor achizitionate insotite de factura sau de aviz de insotire a marfii, urmand ca factura sa soseasca ulterior, cursul valutar utilizat la inregistrarea in contabilitate este cursul de la data receptiei bunurilor."

    12. Punctul 164 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "164. - Taxa pe valoarea adaugata se determina si se inregistreaza in contabilitate potrivit legii."

    13. La punctul 171, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:

    "(2) In contul de debitori diversi se evidentiaza si sumele reprezentand avansuri de trezorerie, nedecontate pana la data bilantului (articol contabil 461 «Debitori diversi» = 542 «Avansuri de trezorerie»)."

    14. La punctul 184, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:

    "(4) O obligatie curenta este o obligatie legala sau implicita, in intelesul prezentelor reglementari:

    a) o obligatie legala este obligatia care rezulta:
    - dintr-un contract (in mod explicit sau implicit);
    - din legislatie; sau
    - din alt efect al legii;
    b) o obligatie implicita (de exemplu, obligatia prin care o entitate se angajeaza sa efectueze plati compensatorii personalului disponibilizat) este obligatia care rezulta din actiunile unei entitati in cazul in care:
    - prin stabilirea unei practici anterioare, prin politica scrisa a firmei sau dintr-o declaratie suficient de specifica, entitatea a indicat partenerilor sai ca isi asuma anumite responsabilitati; si
    - ca rezultat, entitatea a indus partenerilor ideea ca isi va onora acele responsabilitati."

    15. La punctul 186, dupa alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (5)-(7), cu urmatorul cuprins:

    "(5) Valoarea provizioanelor pentru pensii se stabileste de catre specialisti in domeniu.

    (6) Provizioanele de restructurare, in cazul unei obligatii legale, se constituie cu respectarea conditiilor generale de recunoastere a provizioanelor si a prevederilor legale.

    (7) O entitate are o obligatie implicita care determina constituirea unui provizion pentru restructurare atunci cand sunt indeplinite conditiile generale de recunoastere a provizioanelor si entitatea:

    a) dispune de un plan oficial detaliat pentru restructurare, care sa stipuleze cel putin:
    - activitatea sau partea de activitate la care se refera;
    - principalele locatii afectate de planul de restructurare;
    - numarul aproximativ de angajati care vor primi compensatii pentru incetarea activitatii, distributia si posturile acestora;
    - cheltuielile implicate; si
    - data de la care se va implementa planul de restructurare; si
    b) a provocat celor afectati o asteptare ca va realiza restructurarea prin inceperea implementarii acelui plan sau prin anuntarea principalelor sale caracteristici celor afectati de acesta.

    In cazul in care o entitate incepe un plan de restructurare sau anunta principalele sale caracteristici celor afectati numai dupa data bilantului, daca restructurarea este semnificativa si neprezentarea ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor luate pe baza situatiilor financiare, este necesara prezentarea de informatii in acest sens.

    Un provizion aferent restructurarii va include numai costurile directe generate de restructurare, si anume cele care:

    - sunt generate in mod necesar de procesul de restructurare; si
    - nu sunt legate de desfasurarea continua a activitatii entitatii.

    Un provizion pentru restructurare nu trebuie sa includa costuri precum cele legate de:

    - recalificarea sau mutarea personalului permanent;
    - marketing; sau
    - investitiile in noi sisteme si retele de distributie.

    Aceste cheltuieli referitoare la administrarea viitoare a activitatii nu reprezinta datorii de restructurare la data bilantului."

    16. La punctul 203, dupa alineatul (1) se introduc sase noi alineate, alineatele (2)-(7), cu urmatorul cuprins:

    "(2) Castigurile sau pierderile legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii ale entitatii (actiuni, parti sociale) nu vor fi recunoscute in contul de profit si pierdere. Contravaloarea primita sau platita in urma unor astfel de operatiuni este recunoscuta direct in capitalurile proprii si se prezinta distinct in bilant, respectiv Situatia modificarilor capitalului propriu, astfel:

    - castigurile sunt reflectate in contul 141 «Castiguri legate de vanzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii»;
    - pierderile sunt reflectate in contul 149 «Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii».

    (3) Castigurile legate de instrumentele de capitaluri proprii se determina ca diferenta intre pretul de vanzare al instrumentelor de capitaluri proprii si valoarea lor de rascumparare, respectiv intre valoarea nominala a instrumentelor anulate si valoarea lor de rascumparare.

    (4) Pierderile legate de instrumentele de capitaluri proprii se determina ca diferenta intre valoarea de rascumparare a instrumentelor de capitaluri proprii si pretul lor de vanzare, respectiv intre valoarea de rascumparare a instrumentelor anulate si valoarea lor nominala.

    (5) Cheltuielile legate de emiterea instrumentelor de capitaluri proprii sunt reflectate direct in capitalurile proprii (cont 149 «Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii») atunci cand nu sunt indeplinite conditiile pentru recunoasterea lor ca imobilizari necorporale (cont 201 «Cheltuieli de constituire»).

    (6) Soldul creditor al contului 141 "Castiguri legate de vanzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii", respectiv soldul debitor al contului 149 «Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii», poate majora, respectiv diminua, suma altor rezerve (cont 1068 «Alte rezerve»).

    (7) In notele explicative trebuie cuprinse informatii referitoare la operatiunile care au afectat instrumentele de capitaluri proprii ale entitatii."

    17. La punctul 222, alineatele (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

    "(4) Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 «Repartizarea profitului» = 106 «Rezerve». Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 «Rezultatul reportat», de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii legale. Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii. Entitatile nu pot reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea profitului.

    (5) Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie."

    18. La punctul 222, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:

    "(6) Inchiderea conturilor 121 si 129 se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale."

    19. Punctul 266 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "266. - (1) Situatiile financiare anuale se intocmesc si se publica, potrivit legii, in moneda nationala.
    (2) Situatiile financiare anuale au inscrise clar numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, persoana autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania), precum si numarul de inregistrare in organismul profesional, daca este cazul."

    20. In capitolul IV "Planul de conturi general", dupa contul 138 "Alte sume primite cu caracter de subventii pentru investitii (P)" se introduc urmatoarele conturi:

    "14. Castiguri sau pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii
    141. Castiguri legate de vanzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii (P)
    149. Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii (A)."

    21. Punctul 275 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "275. - Structura bilantului care se intocmeste de entitatile prevazute la pct. 3 alin. (1) este urmatoarea:

    Judetul ........................................ |_|_|
    Entitate .......................................
    Adresa: localitatea ............, sectorul ......, str. ....... nr. ...., bl. .... sc. ...., ap. .....
    Telefon ............., fax ...............
    Numar din registrul comertului ...........Forma de proprietate ........... |_|_|
    Activitatea preponderenta (denumire clasa CAEN) .................
    Cod clasa caen ........................ |_|_|_|_|
    Cod unic de inregistrare |____|_|_|_|_|_|_|

    BILANT
    la data de ...................
    - lei -

    Denumirea
    elementului Nr. rd. Sold la:
    Inceputul ex. financiar Sfarsitul ex. financiar
    A B 1 2

    A.ACTIVE IMOBILIZATE

    I. IMOBILIZARI NECORPORALE

    1. Cheltuieli de constituire (ct. 201 - 2801)01
    2. Cheltuieli de dezvoltare (ct. 203 - 2803 - 2903)02
    3. Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare si alte mobilizari necorporale (ct. 205 + 208 - 2805 - 2808 - 2905 - 2908)03
    4. Fond comercial (ct. 2071 - 2807 - 2907)04
    5. Avansuri si imobilizari necorporale in curs de executie (ct. 233 + 234 - 2933) 05

    TOTAL (rd. 01 la 05)06

    II. IMOBILIZARI CORPORALE

    1. Terenuri si constructii (ct. 211 + 212 - 2811 - 2812 - 2911 - 2912)07
    2. Instalatii tehnice si masini (ct. 213 - 2813 - 2913)08
    3. Alte instalatii, utilaje si mobilier (ct. 214 - 2814 2914)09
    4. Avansuri si imobilizari corporale in curs de executie (ct. 231 + 232 – 293 10

    TOTAL (rd. 07 la 10)11

    III. MOBILIZARI FINANCIARE

    1. Actiuni detinute la entitatile afiliate (ct. 261 - 2981)12
    2. Imprumuturi acordate entitatilor afiliate (ct. 2671 + 2672 - 2964)13
    3. Interese de participare (ct. 263 - 2962)14
    4. Imprumuturi acordate entitatilor de carei compania este legata in virtutea intereselor de participare (ct. 2673 + 2674 - 2965)15
    5. Investitii detinute ca imobilizari (ct. 265 - 2963)16
    6. Alte imprumuturi (ct. 2675* + 2676* + 2678*- 2679*- - 2966* - 2968*)17
    TOTAL (rd. 12 la 17)18

    ACTIVE IMOBILIZATE - TOTAL (rd. 06 + 11 + 18)19

    B.ACTIVE CIRCULANTE

    I. STOCURI

    1. Materii prime si materiale consumabile (ct. 301 + 302 + 303 +/- 308 + 351 + 358 + 381 +/- 388 - 391 - 392 - 3951 - 3958 - 398)20
    2. Productia in curs de executie (ct. 331 + 332 + 341 +/- 348* - 393 - 3941 - 3952) 21
    3. Produse finite si marfuri (ct. 345 + 346 +/- 348*- 354 356 + 357 + 361 +/- 368 + 371 +/- 378 - 3945 - 3946 -- 3953 - 3954 - 3956 - 3957 - 396 - 397 -- 4428)22
    4. Avansuri pentru cumparari de stocuri (ct. 4091)23

    TOTAL (rd. 20 la 23)24

    II. CREANTE

    (Sumele care urmeaza sa fie incasate dupa o perioada mai mare de un an trebuie prezentate separat pentru fiecare element.)

    1. Creante comerciale*26) (ct. 2675 * + 2676* + 2678* + 2679* - 2966* - 2968* + 4092 + 411 + 413 + 418 - 491)25
    2. Sume de incasat de la entitatile afiliate (ct. 451** - 495*)26
    3. Sume de incasat de la entitatile de care compania este legata in virtutea intereselor de participare (ct. 453 - 495*)27
    4. Alte creante (ct. 425 + 4282 + 431** + 437** - 4382 + 441** + 4424 + 4428** + 444** + 445 + 446** + 447** + 4482 + 4582 + 461 + 473**- 496 + 5187)28
    5. Capital subscris si nevarsat (ct. 456 - 495*)29

    TOTAL (rd. 25 la 29)30

    III. INVESTITII PE TERMEN SCURT

    1. Actiuni detinute la entitatile afiliate (ct. 501 - 591)31
    2. Alte investitii pe termen scurt (ct. 505 + 506 + 508 - 595 - 596 - 598 + + 5113 + 5114)32

    TOTAL (rd. 31 4 32)33

    IV. CASA SI CONTURI LA BANCI (ct. 5112 + 512 + 531 + 532 + 541 + 542) 34

    ACTIVE CIRCULANTE - TOTAL (rd. 24 + 30 + 33 + 34)35

    C.CHELTUIELI IN AVANS (ct. 471)36

    D.DATORII: SUMELE CARE TREBUIE PLATITE INTR-O PERIOADA DE PANA LA UN AN

    1. Imprumuturi din emisiunea de obligatiuni, prezentandu-se separat imprumuturile din emisiunea de obligatiuni convertibile (ct. 161 + 1681 - 169)37
    2. Sume datorate institutii lor de credit (ct. 1621 + 1622 + 1624 + 1625 + 1627 + 1682 + 5191 + 5192 + 5198)38
    3. Avansuri incasate in contul comenzilor (ct. 419)39
    4. Datorii comerciale - furnizori (ct. 401 + 404 + 408)40
    5. Efecte de comert de platit (ct. 403 + 405)41
    6. Sume datorate entitatilor afiliate (ct. 1661 + 1685 + 2691 + 451***)42 7. Sume datorate entitatilor de care compania este legata in virtutea intereselor de participare (ct. 1663 + 1686 + 2692 + 453***)43
    8. Alte datorii, inclusiv datoriile fiscale si datoriile privind asigurarile sociale (ct. 1623 + 1626 + 167 + 1687 + 2893 + 421 + 423 + 424 + 426 + 427 + 4281 + 431** + 437*** + 4381 + 441*** + 4423 + 4428*** + 444*** + 446*** + 447*** + 4481 + 455 + 456*** + 457 + 4581 + 462 + 473*** +509 + 5186 + 5193 + 5194 + 5195 + 5196 + 5197)44

    TOTAL (rd. 37 la 44)45

    E.ACTIVE CIRCULANTE NETE/DATORII CURENTE NETE (rd. 35 + 36 - 45 - 62)46

    F.TOTAL ACTIVE MINUS DATORII CURENTE (rd. 19 + 46)47

    G.DATORII: SUMELE CARE TREBUIE PLATITE INTR-O PERIOADA MAI MARE DE UN AN

    1. Imprumuturi din emisiunea de obligatiuni, prezentandu-se separat imprumuturile din emisiunea de obligatiuni convertibile (ct. 161 + 1681 - 169)48
    2. Sume datorate institutiilor de credit (ct. 1621 + 1622 + 1624 + 1625 + 1627 + 1682 + 5191 + 5192 + 5198)49
    3. Avansuri incasate in contul comenzilor (ct. 419)50
    4. Datorii comerciale - furnizori (ct. 401 + 404 + 408)51
    5. Efecte de comert de platit (ct. 403 + 405)52
    6. Sume datorate entitatilor afiliate (ct. 1661 + 1685 + 2691* + 451***)53 7. Sume datorate entitatilor de care compania este legata in virtutea intereselor de participare (ct. 1663 + 1686 + 2692 + 453***)54
    8. Alte datorii, inclusiv datoriile fiscale si datoriile privind asigurarile sociale (ct. 1623 + 1626 + 167 + 1687 + 2693 + 421 + 423 + 424 + 426 + 427 + 4281 + 431*** + 437*** + 4381 + 441*** + 4423 + 4428** + 444*** + 446*** + 447*** + 4481 + 455 + 456***+ 457 + 4581 + 462 + 473*** + 509 + 5186 + 5193 + 5194 + 5195 + 5196 + 5197)55

    TOTAL (rd. 48 la 55)56

    H.PROVIZIOANE

    1. Provizioane pentru pensii si obligatii similare (ct. 1515)57
    2. Provizioane pentru impozite (ct. 1516)58
    3. Alte provizioane(ct. 1511 + 1512 + 1513*27) + 1514 + 1518)59

    TOTAL (rd. 57 la 59)60

    I.VENITURI IN AVANS

    1. Subventii pentru investitii (ct. 131 + 132 + 133 + 134 + 138)61
    2. Venituri inregistrate in avans (ct. 472)62

    J.TOTAL (rd. 61 + 62)

    CAPITAL SI REZERVE63

    I. CAPITAL

    1. Capital subscris varsat (ct. 1012)64
    2. Capital subscris nevarsat (ct. 1011)65
    3. Patrimoniul regiei (ct. 1015)66

    TOTAL (rd. 64 la 66)67

    II. PRIME DE CAPITAL (ct. 104)68

    III. REZERVE DIN REEVALUARE (ct. 105)69

    IV. REZERVE

    1. Rezerve legale (ct. 1061)70
    2. Rezerve statutare sau contractuale (ct. 1063)71
    3. Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare (ct. 1065) 72
    4. Alte rezerve (ct. 1068)73

    TOTAL (rd. 70 la 73)74

    Actiuni proprii (ct. 109)75
    Castiguri legate de instrumentele de capitaluri proprii (ct. 141)76
    Pierderi legate de instrumentele de capitaluri proprii (ct. 149)77

    V. PROFITUL SAU PIERDEREA REPORTAT(A)SOLD C78

    SOLD D79
    VI. PROFITUL SAU PIERDEREA EXERCITIULUI FINANCIAR (ct. 121)SOLD C80

    SOLD D81

    Repartizarea profitului (ct. 129)82

    CAPITALURI PROPRII - TOTAL (rd. 67 + 88 + 69 + 74 - 75 + 76 - 77 + 78 - 79 + 80 - 81 - 82)83

    Patrimoniul public (ct. 1016)84

    CAPITALURI - TOTAL (rd. 83 + 84)85

    *) Conturi de repartizat dupa natura elementelor respective.
    **) Solduri debitoare ale conturilor respective.
    ***) Solduri creditoare ale conturilor respective.

    *26) Sumele inscrise la acest rand si preluate din conturile 2675 la 2679 reprezinta creantele aferente contractelor de leasing financiar si altor contracte asimilate, precum si alte creante imobilizate, scadente intr-o perioada mai mica de 12 luni.

    *27) Acest cont apare la entitatile care au aplicat Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 94/2001, precum si cele care aplica prevederile pct. 92(3) din prezentele reglementari.


    ADMINISTRATOR,
    Numele si prenumele ........................
    Semnatura ....................................
    Stampila unitatii

    INTOCMIT,
    Numele si prenumele .................
    Calitatea ...............................
    Semnatura ..............................

    Nr. de inregistrare in organismul profesional"

    22. Punctul 276 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "276. - Structura bilantului prescurtat care se intocmeste de entitatile prevazute la pct. 3 alin. (2) este urmatoarea:

    Judetul ........................................ |_|_|
    Entitate ........................................
    Adresa: localitatea .................., sectorul ......, str. ...... nr. ...., bl. .... sc....., ap. ....
    Telefon ............., fax ...............
    Numar din registrul comertului ................

    Forma de proprietate ........................... |_|_|
    Activitatea preponderenta (denumire clasa CAEN) ..........
    Cod clasa caen ........................ |_|_|_|_|
    Cod unic de inregistrare |____|_|_|_|_|_|_|

    BILANT PRESCURTAT
    la data de ..........
    - lei -

    Denumirea
    elementului Nr. rd.Sold la:
    Inceputul ex. financiar Sfarsitul ex. financiar
    A B 1 2

    A.ACTIVE IMOBILIZATE

    I. IMOBILIZARI NECORPORALE (ct. 201 + 203 + 205 + 2071 + 208 + 233 + 234 - 280 - 290 - 2933)01

    II. IMOBILIZARI CORPORALE (ct. 211 + 212 + 213 + 214 + 231 + 232 -281 - 291 - 2931)02

    III. IMOBILIZARI FINANCIARE (ct. 261 + 263 + 265 + 267* - 296*)03
    ACTIVE IMOBILIZATE - TOTAL (rd. 01 la 03)04

    B.ACTIVE CIRCULANTE

    I. STOCURI
    (ct. 301 + 302 + 303 +/- 308 + 331 + 332 + 341 + 345 + 346 +/- 348 + 351 + 354 + 356 + 357 + 358 + 361 +/- 368 + 371 +/- 378 + 381 +/- 388 - 391 - 392 - 393 - 394 - 395 - 396 - 397 - 398 + 4091 - 4428)05

    II. CREANTE*28)

    (Sumele care urmeaza sa fie incasate dupa o perioada mai mare de un an trebuie prezentate separat pentru fiecare element.)

    (ct. 267* - 296* + 4092 + 411 + 413 + 418 + 425 + 4282 + 431** + 437** + 4382 + 441** + 4424 + 4428** + 444** + 445 + 446** + 447** + 4482 + 451** + 453**+ 456** + 4582 + 461 + 473** - 491 - 495 - 496 + 5187)06

    III. INVESTITII PE TERMEN SCURT (ct. 501 + 505 + 506 + 508 + 5113 + 5114 -591 - 595 - 598 - 598)07

    IV. CASA SI CONTURI LA BANCI (ct. 5112 + 512 + 531 + 532 + 541 + 542)08

    ACTIVE CIRCULANTE - TOTAL (rd. 05 la 08)09

    C.CHELTUIELI IN AVANS (ct. 471)10

    D.DATORII: SUMELE CARE TREBUIE PLATITE INTR-O PERIOADA DE PANA LA UN AN (ct. 161 + 162 + 166 + 167 + 168 - 169 + 269 + 401 + 403 + 404 + 405 + 408 + 419 + 421 + 423 + 424 + 426 + 427 + 4281 +431*** + 437*** + 4381 +441*** + 4423 + 4428***+ 444*** + 446*** + 447*** + 4481 + 451*** + 453*** +455 + 456*** + 457 + 4581 + 462 + 473*** + 509 + 5186 + 519)11

    E.ACTIVE CIRCULANTE NETE/DATORII CURENTE NETE (rd. 09 + 10 - 11 - 18)12

    F.TOTAL ACTIVE MINUS DATORII CURENTE (rd. 04 + 12)13

    G.DATORII: SUMELE CARE TREBUIE PLATITE INTR-O PERIOADA MAI MARE DE UN AN (ct. 161 + 162 + 166 + 167 + 168 - 169 + 269 + 401 + 403 + 404 + 405 + 408 + 419 + 421 + 423 + 424 + 426 + 427 + 4281 + 431*** + 437*** + 4381 +441*** + 4423 + 4428*** +- 444*** + 446"** + 447*** + 4481 + 451*** + 453*** + 455 + 456*** + 457 + 4581 + 462 + 473*** + 509 + 5186 + 519)14

    H.PROVIZIOANE (ct. 151)15

    I.VENITURI IN AVANS

    (rd. 17 si 18), din care:16
    ct. 131 + 132 + 133 + 134 + 13817
    ct. 47218

    J.CAPITAL SI REZERVE

    I. CAPITAL

    (rd. 20 la 22), din care:19
    - capital subscris varsat (ct. 1012)20
    - capital subscris nevarsat (ct. 1011)21
    - patrimoniul regiei (ct. 1015)22

    II. PRIME DE CAPITAL (ct. 104)23

    III. REZERVE DIN REEVALUARE (ct. 105)24

    IV. REZERVE (ct. 106)25

    Actiuni proprii (ct. 109)26
    Castiguri legate de instrumente de capitaluri proprii (ct. 141)27
    Pierderi legate de instrumentele de capitaluri proprii (ct. 149)28

    V. PROFITUL SAU PIERDEREA REPORTAT(A) (ct. 117)SOLD C29

    SOLD D30

    VI. PROFITUL SAU PIERDEREA EXERCITIULUI FINANCIAR (ct. 121)SOLD C31

    SOLD D32

    Repartizarea profitului (ct. 129)33

    CAPITALURI PROPRII - TOTAL (rd. 19 +23+ 24 +25- 26 +2; 29 - 30 + 31 - 32 - 33)34

    Patrimoniul public (ct. 1016)35

    CAPITALURI - TOTAL (rd. 34 + 35)36

    *) Conturi de repartizat dupa natura elementelor respective.
    **) Solduri debitoare ale conturilor respective.
    ***) Solduri creditoare ale conturilor respective.

    *28) Sumele inscrise la acest rand si preluate din contul 267 reprezinta creantele aferente contractelor de leasing financiar si altor contracte asimilate, precum si alte creante imobilizate, scadente intr-o perioada mai mica de 12 luni.

    ADMINISTRATOR,
    Numele si prenumele ...............
    Semnatura ................................
    Stampila unitatii

    INTOCMIT,
    Numele si prenumele ...............
    Calitatea ...............................
    Semnatura ..............................

    Nr. de inregistrare in organismul profesional"

    23. Punctul 278 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "278. - Structura exemplificativa a situatiei modificarilor capitalului propriu este urmatoarea:

    SITUATIA MODIFICARILOR CAPITALULUI PROPRIU
    la data de ...........
    - lei -

    Denumirea Sold la Cresteri Reduceri Sold la
    elementului inceputul Total, Prin Total, Prin sfarsitul ex. . financiar din care: transfer din care: transfer financiar

    A 1 2 3 4 5 6

    Capital subscris
    Patrimoniul regiei
    Prime de capital
    Rezerve din reevaluare
    Rezerve legale
    Rezerve statutare sau contractuale
    Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare
    Alte rezerve
    Actiuni proprii
    Castiguri legate de instrumentele de capitaluri proprii
    Pierderi legate de instrumentele de capitaluri proprii

    Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat sau pierderea neacoperitaSold C
    Sold D

    Rezultatul reportat provenit din adoptarea pentru prima data a IAS, mai putin IAS 29* 32)
    Sold C
    Sold D

    Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile
    Sold C
    Sold D

    Rezultatul raportat provenit din trecerea la aplicarea Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a patra a Comunitatiior Economice EuropeneSold C
    Sold D

    Profitul sau pierderea exercitiului financiar
    Sold C
    Sold D

    Repartizarea profitului
    Total capitaluri proprii

    *32) Acest cont apare doar la agentii economici care au aplicat Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 94/2001 si pana la inchiderea soldului acestui cont.

    ADMINISTRATOR,
    Numele si prenumele .................
    Semnatura ..................................
    Stampila unitatii

    INTOCMIT,
    Numele si prenumele .................
    Calitatea ...............................
    Semnatura ..............................

    Nr. de inregistrare in organismul profesional

    NOTA 1:

    Prezentarile cifrice cuprinse in situatia prezentata mai sus trebuie sa fie insotite de informatii referitoare la:

    - natura modificarilor;
    - tratamentul fiscal aplicat, acolo unde este cazul;
    - natura si scopul pentru care au fost constituite rezervele;
    - orice alte informatii semnificative.

    NOTA 2:

    Modificarile capitalului propriu se prezinta pentru cele doua exercitii financiare, precedent si curent."

    24. Dupa capitolul VI "Structura situatiilor financiare anuale" se introduce un nou capitol, capitolul VII "Functiunea conturilor", prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.*) Functiunea conturilor nu este limitativa si nu poate sa constituie singura baza pentru inregistrarea in contabilitate a operatiunilor economico-financiare.

    Art. IV. - I. "Reglementarile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene", prevazute in anexa la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, se modifica dupa cum urmeaza:

    1. La punctul 16, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "c) notele explicative la situatiile financiare anuale ale entitatii exceptate trebuie sa prezinte:

    - denumirea si sediul social ale societatii-mama care intocmeste situatii financiare anuale consolidate; si
    - exceptarea de la obligatia de a intocmi situatii financiare anuale consolidate si raport consolidat al administratorilor."

    2. La punctul 42, litera b) se modifica si avea urmatorul cuprins:

    "b) In contul de profit si pierdere - exprimarea veniturilor si a cheltuielilor la cursul mediu. Cand acesta fluctueaza semnificativ, veniturile si cheltuielile vor fi exprimate la cursurile de schimb de la data tranzactiilor."

    3. La punctul 111, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "111. - (1) Situatiile financiare anuale consolidate se intocmesc si se publica, potrivit legii, in moneda nationala.

    Situatiile financiare anuale consolidate au inscrise clar numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, persoana autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania), precum si numarul de inregistrare in organismul profesional, daca este cazul.

    Situatiile financiare anuale consolidate, aprobate in mod corespunzator, si raportul consolidat al administratorilor, impreuna cu opinia prezentata de persoana responsabila cu auditarea situatiilor financiare anuale consolidate, se publica de entitatea care a intocmit situatiile financiare anuale consolidate, conform legislatiei in vigoare."

    Art. V. - Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu situatiile financiare ale exercitiului financiar 2007.

    Art. VI. - Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.080 si 1.080 bis din 30 noiembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezentul ordin, va fi republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

    Art. VII. - La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga:

    - Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.088/2004 pentru aprobarea Precizarilor privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni referitoare la acoperirea pierderii contabile, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 679 din 28 iulie 2004;

    - Ordinul ministrului finantelor publice nr. 917/2005 privind publicarea situatiilor financiare anuale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 582 din 6 iulie 2005;

    - orice dispozitii contrare prezentului ordin.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA