Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Obiceiurile moderne duc la mai multe boli ale gingiilor

    Un studiu al cercetătorilor britanici de la King's College London, arată că oamenii moderni au mult mai multe boli ale gingiilor decât predecesorii noștri, din cauza obiceiurilor moderne, cum ar fi fumatul, obiceiuri dăunătoare pentru sănătatea orală.



    Obiceiurile moderne duc la mai multe boli ale gingiilor. Foto: Quang Tri NGUYEN/Unsplash


    Boala gingiilor, cunoscută sub numele de parodontită, este rezultatul unui răspuns inflamator cronic la acumularea de placă dentară.

    În timp ce o mare parte din populaţie trăieşte cu boli ale gingiilor uşoare, factori precum fumatul sau afecţiuni medicale cum ar fi diabetul pot declanşa o parodontită cronică mai severă, care poate duce la pierderea dinţilor.

    În cadrul studiului au fost examinate 303 cranii dintr-un cimitir romano-britanic din Anglia, pentru a depista afecţiuni dentare.

    Doar 5 la sută dintre cranii au arătat semne de boală moderată până la severă a gingilor, faţă de populaţia de astăzi în care aproximativ 15-30 la sută dintre adulţi au parodontită cronică progresivă, în ciuda faptului că populaţia de atunci nu a folosit periuţe de dinţi sau vizita la stomatolog aşa cum fac oamenii de azi.

    Această populație străveche nu fuma şi probabil a avut un nivel foarte scăzut de diabet zaharat, doi factori cunoscuţi pentru creşterea riscului de boli ale gingiilor.

    26 SEPTEMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Oregon State University au descoperit noi compuşi produşi de anumite tipuri de reacţii chimice, care sunt de sute de ori mai mutageni decât compuşii lor mamă, cunoscuţi şi până acum ca fiind cancerigeni. Aceste substanţe se găsesc în gazele de eşapament şi în pregătirea cărnii deasupra unei flăcări.
    Un grup de studenţi în inginerie biomedicală de la Cornell University au creat un generator de ultrasunete care permite pacienţilor care suferă de dureri articulare cronice să-şi trateze singuri articulaţiile inflamate, acasă, la serviciu, sau chiar în timp ce merg.
    Alimentaţia sănătoasă la copii este asociată cu o mai bună stimă de sine şi cu mai puţine probleme emoţionale cum ar fi faptul că au mai puţini prieteni sau că sunt necăjiţi sau agresaţi, potrivit unui recent studiu.
    Agenţia internaţională de cercetări asupra cancerului, parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a clasificat băuturile foarte fierbinţi ca fiind cancerigene pentru om.
    Un neurochirurg polonez a fost foarte surprins când, în plină operaţie pe creier, pacienta s-a trezit şi a întrebat dacă totul merge bine.
    Oamenii de ştiinţă britanici de la Universitatea din Sussex au descoperit că organele ar putea avea "mintea lor proprie", crescând cu rate diferite atunci când dimensiunile corpului se schimbă.