Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    O nouă expediţie la epava din Antikythera

    O expediţie internaţională condusă de Hellenic Ephorate of Underwater Antiquities, Grecia şi Woods Hole Oceanographic Institution, SUA, a anunţat descoperiri remarcabile la locul naufragiului din Antikythera.



    Scufundător recuperând comori arhelogice de pe epava din Antikythera. Foto: Brett Seymour/ARGO/Return to Antikythera Project.


    Nava, care datează de la 70-60 î.Hr, a fost identificată pentru prima dată de scufundătorii greci de bureţi în urmă cu mai mult de 100 de ani şi cea mai mare comoară a sa o constituie rămăşitele unui angrenaj "un calculator", folosit pentru a calcula poziţii astronomice.

    Noile cercetări arheologice, desfăşurate în perioada 15 septembrie - 7 octombrie 2014, au recuperat din epavă, veselă, componente de navă şi o suliţă uriaşă de bronz, probabil ataşată la statuia unui războinic. Expediţii anterioare au descoperit mai multe astfel de statui din bronz şi marmură.

    Epava se află la 55 metri adâncime şi necesită scafandri care să folosească aer recirculat. Chiar şi aşa, timpul lor în adânc este limitat la doar trei ore.

    Ca urmare, expediţia a asistat la prima utilizare a unui nou aparat de scufundare asemănător cu Iron Man, numit Exosuit. Acesta permite ocupanţilor săi să stea sub apă până la 50 de ore.

    Au existat speculaţii că nava, care probabil călătorea de pe coasta Asiei Mici la Roma, atunci când s-a scufundat, transporta o femeie ce urma să se căsătorească şi zestrea acesteia.

    Echipa va reveni anul viitor, fiindcă se crede că mult mai multe comori aşteaptă să fie descoperite, inclusiv noi piese din Mecanismul din Antikythera.

    11 OCTOMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Amelia Earhart a fost prima femeie pilot care a reuşit să traverseze Atlanticul. În 1937, încercarea de a înconjura lumea, o premieră pentru o femeie, nu a reuşit, avionul său dispărând de pe radare la 2 iulie.
    O interdicţie la nivel european a pigmenţilor de cadmiu în vopsele acrilice, ulei şi acuarelă este în curs de examinare şi ar putea fi pusă în aplicare în termen de doi ani. Aceasta ar schimba radical paletele artiştilor, deoarece pigmenţilor de înlocuire le lipseşte vitalitatea culorilor cu cadmiu.
    Un grup de arheologi au redescoperit o insulă uitată în apropiere de coasta de vest a Turciei, insulă unde se crede că ar fi fost legendarul oraş Canae.
    Fenomenul de descărcare de hidraţi de gaz, care a dus la formarea de cratere în Siberia, stă probabil şi la baza dispariţiei navelor şi avioanelor din Triunghiului Bermudelor, spun oamenii de ştiinţă.
    Un informatician german a contestat teoriile binecunoscute ale unei Atlantide scufundate şi a susţinut că misteriosul oraş s-ar fi aflat într-o zonă din apropierea ţărmului, în Maroc.
    Noua Zeelandă va crea în Pacificul de Sud un sanctuar marin gigant, în care va fi interzis pescuitul, prospecţiunile, exploatarea şi mineritul.