Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    O cască rece pe cap ar putea reduce căderea părului în chimioterapie

    Oamenii de ştiinţă germani de la Hanover Medical College au testat o cască specială din silicon care să răcească scalpul, pentru a reduce căderea părului la pacienţii cu cancer care trec prin chimioterapie.



    Un medic examinează un pacient pediatru care primește chimioterapie. Foto: National Cancer Institute/Unsplash


    Până în prezent, 19 paciente cu cancer de sân au utilizat casca în timp ce urmau chimioterapia, dar până acum nu s-a confirmat faptul că tehnologia a avut efecte pozitive pentru toate pacientele.

    Pacientul poartă casca de silicon în timpul perfuziei cu medicamente anti-cancer.

    Casca păstrează părul pacientului la o temperatură constantă, între 3-5 grade Celsius.

    Vasele de sânge locale devin mai strâmte la frig, ceea ce face ca medicamentul să ajungă mai greu în această parte a corpului.

    Deşi unii pacienţi s-au plâns de dureri de cap, nu există până în prezent dovezi că aceste căşti sunt dăunătoare.

    14 MARTIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Medicii recomandă aproape întotdeauna pacienţilor să mănânce mult peşte, deoarece uleiul de peşte este bun pentru sănătate. Dar acum, cercetătorii din Olanda au descoperit că uleiul de peşte poate interfera cu tratamentele bolnavilor de cancer, făcând chimioterapia mai puţin eficace.
    Cercetătorii de la Institutul de tehnologie din Zurich, Elveţia, au dezvoltat prima reţea de gene care poate fi operată cu ajutorul undelor cerebrale. În funcţie de gândurile utilizatorului, se pot produce diferite cantităţi dintr-o moleculă dorită.
    Cercetătorii de la Institutul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie din Ulsan, Coreea de Sud, au dezvoltat o lentilă de contact capabilă să controleze diabetul zaharat.
    Agenţia americană de cercetare în domeniul apărării doreşte să creeze echipamente electronice militare care se dizolvă sau care dispar în mediul ambiant.
    Virusul răcelii se multiplică mai bine la temperaturile reci din interiorul nasului, decât la temperatura de bază a corpului, cea din plămâni. Această descoperire confirmă părerea că este mai uşor de căpătat o răceală iarna.
    Practicarea respiraţiei yoghine are efect asupra dinamicii lichidului cefalorahidian al unei persoane şi asupra sănătăţii sistemului nervos central, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Oregon Health & Science University, Statele Unite.