Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Afaceri / Texte legislative

    Norma metodologica din 30 mai 2012 pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate


    Norma metodologica din 30 mai 2012 pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate
    Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 367 din 30 mai 2012

    1. Potrivit prevederilor art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2012 privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate, sumele retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012, reprezentand diferenta dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra intregului cuantum al pensiei si pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra partii din pensie care depaseste nivelul de 740 lei, se restituie astfel:

    a) pentru sumele retinute in perioada ianuarie-martie 2011, restituirea se realizeaza in transe lunare egale in perioada iunie-august 2012;
    b) pentru sumele retinute in perioada aprilie 2011-aprilie 2012, restituirea se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013.

    1.1. Stabilirea transelor lunare egale prevazute la pct. 1 lit. a) se face prin cumularea diferentelor de pensii nete corespunzatoare lunilor ianuarie, februarie si martie 2011, suma rezultata urmand a fi impartita in 3 parti egale.

    1.2. In cazul in care, in urma operatiunii prevazute la pct. 1.1, rezulta subdiviziuni ale leului, acestea se inmultesc cu 3, iar suma rezultata se aditioneaza la diferenta de restituit in prima transa, prin rotunjire la leu.

    2. Restituirea sumelor prevazute la pct. 1 se face din oficiu de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum si de catre casele de pensii sectoriale si cele apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii.

    3. Restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre contributiile de asigurari sociale de sanatate retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012 rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra intregului cuantum al pensiei si contributiile rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra partii din pensie care depaseste 740 lei se face prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si se evidentiaza la o pozitie distincta de venituri bugetare.

    3.1. Sumele reprezentand diferente de plata la impozitul pe veniturile din pensii, dupa recalculare pe perioada 1 ianuarie 2011-30 aprilie 2012, se fac venit la bugetul de stat conform prevederilor legale in vigoare.

    4. Sumele prevazute la pct. 3 se transfera de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in primele doua zile lucratoare ale lunii pentru care se efectueaza plata, in contul de sume de mandat si in depozit al Casei Nationale de Pensii Publice, al caselor de pensii sectoriale si al celor apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, dupa caz, la solicitarea acestora. Aceasta solicitare va fi transmisa Casei Nationale de Asigurari de Sanatate cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de data stabilita pentru efectuarea platii, potrivit modelului prezentat in anexa nr. 1.

    5. Pentru inscrierile noi la pensie, precum si pentru pensiile recalculate din perioada 1 ianuarie 2011-30 aprilie 2012, restituirea sumelor retinute, prevazute la pct. 3, se face corespunzator fiecarei luni pentru care s-a acordat pensia/pensia recalculata, indiferent de data comunicarii la plata in sistem centralizat.

    5.1. Calculul sumelor de restituit, in situatiile prevazute la pct. 5, se face, dupa caz, de catre casele teritoriale de pensii, casele de pensii sectoriale si cele apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii.

    6. In scopul gestionarii sumelor prevazute la pct. 4, la unitatile Trezoreriei Statului se deschide pe numele Casei Nationale de Pensii Publice, al caselor teritoriale de pensii si al caselor de pensii sectoriale contul 50.05.12 "Disponibil din sume de mandat si in depozit conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012", iar pe numele caselor de pensii apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, contul 50.05.13 "Disponibil din sume de mandat si in depozit aferent sistemelor neintegrate in sistemul public de pensii conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012", la solicitarea acestora.

    6.1. Casele teritoriale de pensii din subordinea Casei Nationale de Pensii Publice incaseaza in contul 50.05.12 "Disponibil din sume de mandat si in depozit conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012" sumele primite de la Casa Nationala de Pensii Publice pentru restituirea sumelor prevazute la pct. 1.

    6.2. Casa Nationala de Pensii Publice, casele de pensii sectoriale si casele de pensii apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii au obligatia de a comunica Casei Nationale de Asigurari de Sanatate codurile IBAN aferente conturilor prevazute la pct. 6 si celelalte informatii necesare completarii ordinelor de plata prin care vor fi transferate sumele care se restituie in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012.

    7. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vireaza sumele estimate de catre Casa Nationala de Pensii Publice, casele de pensii sectoriale si cele apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii din contul de venituri al bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate 26.21.05.03.05 "Contributii de asigurari sociale de sanatate restituite", codificat cu codul unic de identificare al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in conturile comunicate potrivit pct. 6.2.

    8. Sumele incasate in contul prevazut la pct. 6 si 6.1 pot fi utilizate de Casa Nationala de Pensii Publice si casele teritoriale de pensii din subordine, de casele de pensii sectoriale si de casele de pensii apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii numai pentru operatiunile prevazute la pct. 1 si 3.1 sau pentru restituirea catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate a eventualelor sume incasate necuvenit.

    9. Plata catre titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2012 se efectueaza impreuna cu drepturile de pensii aferente fiecarei luni.

    9.1. Suma care se restituie titularului se evidentiaza distinct pe talonul de plata a drepturilor de pensie.

    10. Eventualele sume solicitate eronat de casele de pensii se restituie la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate in contul de venituri din care acestea au fost transferate si se comunica Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, potrivit modelului prezentat in anexa nr. 2.

    11. Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.

    ANEXA Nr. 1 la normele metodologice


    ANEXA Nr. 2 la normele metodologice





    TE-AR MAI PUTEA INTERESA