Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Noi picturi murale precolumbiene

    GH. MĂNOIU | 10 OCTOMBRIE 2022

    Picturi murale policrome au fost descoperite în situl arheologic Pachacamac, cel mai mare sanctuar de pe coasta centrală din Peru, de echipa proiectului Ychsma, condusă de specialişti de la Centrul de arheologie al Universităţii libere din Bruxelles.



    Pachacamac, templul Soarelui. Foto: Charles Gadbois/Wikimedia Commons


    Au fost efectuate săpături la o clădire mică neexplorată până acum. Podelele camerelor şi coridoarelor sanctuarului erau acoperite cu ofrande preţioase.

    Aceste obiecte şi materiale proveneau din diferite regiuni ale Anzilor şi stau mărturie pelerinajelor pe distanţe lungi care se făceau în acest loc în timpul imperiului Inca.

    Este probabil vorba despre o ofrandă masivă făcută cu ocazia ritualului de abandonare a templului, ca urmare a cuceririi spaniole din 1533.

    Cu această ocazie, au fost excavate mai multe morminte şi camere funerare, în care au fost descoperite picturi murale.

    Din 1938 şi până acum nu au mai fost descoperite picturi murale la Pachacamac.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă studiază aranjamentul de piatră Wurdi Youang, din Munţii Rothwell, lângă Little River, din regiunea australiană Victoria, care ar putea fi un observator astronomic vechi de 11000 de ani, mai vechi decât Stonehenge, Marea Britanie, sau Marile Piramide din Giza, Egipt.
    Geneticienii au detectat un al patrulea "trib" ancestral, care a contribuit la fondul de gene moderne europene.
    O echipă de arheologi, care lucrează în cadrul Rezervaţiei Biosferei Calakmul, a localizat în junglă, în partea de sud, aproape de graniţa cu Guatemala, două oraşe Maya, folosind fotografii aeriene ale zonei.
    Noile sapaturi la templul Maya Devi, din Lumbini, districtul Rupandehi din Nepal, construit pe locul unde legenda spune ca s-a nascut printul Siddhartha, viitorul Buddha, au dus la descoperirea unor altare pre-Ashoka intr-un sat datat 1300 i.e.n. Aceasta face ca inceputul istoriei locului sa fie impinsa mult in urma.
    Arheologii de la Universitatea din Wroclaw, Polonia, au descoperit 150 de morminte ale unei comunităţi necunoscute care a locuit în partea peruană a deşertului Atacama, înainte de secolul al 7-lea d.Hr.
    Noile cercetări efectuate de experţi de la Universitatea Binghamton pe artefacte din Insula Paştelui au pus sub semnul întrebării teoria că vechea civilizaţie ar fi fost distrusă de război.