Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Nanoparticule incarcate cu venin de albine distrug virusul HIV


    Cercetatorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis au descoperit ca nanoparticule care transporta o toxina gasita in veninul de albine poate distruge virusul imunodeficientei umane (HIV), lasand in acelasi timp celulele din jur nevatamate.


    Aceasta descoperire poate fi un prim pas spre dezvoltatea unui gel vaginal care sa previna infestarea cu virusul HIV.

    Veninul de albine contine o toxina puternica, numita melittin, care poate face gauri in invelisul de protectie ce inconjoara unii virusi, cum este si virusul HIV.

    O cantitate mare de melittin, libera in organism, poate provoca o multime de neajunsuri. Pe aceasta s-a bazat utilizarea ei in distrugerea celulelor tumorale.

    In studiul de fata, melittin incarcat pe nanoparticule nu afecteaza celulele normale, deoarece s-au adaugat la suprafata nanoparticulelor bare de protectie.

    Cand nanoparticulele vin in contact cu celulele normale, care sunt mult mai mari ca dimensiune, ele pur si simplu sar. Pe de alta parte, virusul HIV este chiar mai mic decat nanoparticulele, astfel incat incape intre barele de protectie si face contact cu suprafata nanoparticulelor, unde este toxina din veninul de albine.

    Toxina fuzioneaza cu anvelopa virusului, face mici pori si rupturi, separand anvelopa de virus.

    Daca pana acuma se mergea in directia de a inhiba cu diverse medicamente capacitatea virusului de a se reproduce si nu se facea nimic pentru a opri infectia initiala, acuma se ataca efectiv proprietatea fizica a virusului, iar virusul nu se mai poate adapta la asta.

    In afara de folosirea sub forma de gel, cercetatorii vad si posibilitatea injectarii intravenos a nanoparticulelor care sa inlature virusul din fluxul de sange. Particula folosita in studiu, a fost dezvoltata mai demult si a aratat ca poate circula in conditii de siguranta in organism.

    Cum melittin ataca membrana dublu-strat fara discriminare, aplicatia s-ar putea dezvolta si pentru alte tipuri de virusi, cum este cel al hepatitei.

    GH. MANOIU | 11 IANUARIE 2022




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu al cercetatorilor de la University of California, Los Angeles School of Medicine arata ca o dieta bazata constant pe un nivel ridicat de fructoza incetineste creierul, impiedica memorarea si invatarea. Intr-o prima faza, acizii grasi omega 3 pot contracara perturbarile.
    Un nou studiu de la Northwestern University din Chicago arată că momentul, intensitatea şi durata expunerii la lumina din timpul zilei, sunt legate de greutatea corporală. Persoanele care au fost expuse la lumina dimineţii au avut un indice de masă corporală semnificativ mai mic decât cei care aveau cea mai mare parte a expunerii lor la lumina din partea a doua a zilei.
    Cercetatori de la Massachusetts Institute of Technology, din Statele Unite, au constatat ca o gena asociata cu longevitatea reglementeaza de asemenea si ceasul interior al organismului.
    Un număr de 18 protocoale medicale pentru acupunctură şi moxibustie au fost emise de către Comitetul Naţional Tehnic Chinez pentru Standardizarea Acupuncturii şi Moxibustiei şi de Asociaţia Chineză de Acupunctură şi Moxibustie, pentru a alinia terapiile tradiţionale vechi de secole cu medicina modernă.
    Un studiu australian realizat la Universitatea din Melbourne a găsit prima dovadă că canabisul medicinal poate reduce convulsiile la copiii cu epilepsie severă.
    Un nou studiu realizat de cercetători de la Arizona State University a arătat pentru prima dată detalii despre cum declanşează inflamaţia răspândirea celulelor cancerului de colon la alte organe.