Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Atracţii turistice

    De vazut in Paris

    Muzeul Luvru



    Muzeul Luvru. Intrarea spre gradinile Tuileries. Muzeul Luvru, Paris.


    Muzeul Luvru este cel mai mare muzeu de istorie si arta din Franta. Este situat in centrul Parisului, in fostul palat regal.

    Luvrul este de asemenea si unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, cu o medie de 15000 de vizitatori pe zi, dintre care 65% sunt straini. In 2008, muzeul a fost vizitat de aproximativ 8,5 milioane de turisti. Muzeul contine aproape 35000 opere de arta ce acopera o perioada cuprinsa intre mileniul sase inaintea erei noastre si secolul 19.

    Codul lui Hammurabi, Venus din Milo, Gioconda de Leonardo da Vinci sau Libertatea conducand poporul de Eugene Delacroix sunt printre piesele cele mai celebre de la Luvru.

    In anul 1190, pe actualul loc al muzeului Luvrului, se afla o cetate construita de catre Filip al II-lea al Frantei. Regele Carol al V-lea va transforma ulterior fortareata in resedinta regala.

    In 1528, Francisc I al Frantei demoleaza turnul din mijlocul cetatii, iar in 1546 incepe transformarea fortaretei in resedinta de lux. Lucrarile de transformare a cetatii sunt continuate ulterior de Henric al II-lea si Carol al IX-lea.

    Curtea Patrata este realizata sub domniile lui Ludovic al XIII-lea și Ludovic al XIV-lea, avand de patru ori dimensiunea curtii renascentiste din timpul lui Francisc I. Aceasta dezvoltare a Luvrului este insa intrerupta brusc in anul 1678, cand Ludovic al XIV-lea alege Versailles ca resedinta regala.

    La 10 august 1793 are loc inaugurarea oficiala a noului muzeu si va incepe cu expozitia celor mai frumoase tablouri ale colectiei regale.

    In timpul Primului Imperiu muzeul se va numi Muzeul Napoleon avand ca prim director pe Dominique-Vivant Denon. Muzeul este extins construindu-se aripa din strada Rivoli.

    In 1808 se va construi și un mic arc de triumf numit Arcul de Triumf Carrousel, care va fi decorat de catre Dominique-Vivant Denon cu basoreliefuri si cu statuete ce slavesc gloria armatelor victorioase.

    Sub domnia lui Napoleon al III-lea Luvrul a suferit mai multe modificari prin adaugarea de cladiri noi pentru a oferi simetrie complexului arhitectural ce devine din ce in ce mai impunator. In 1871, muzeul este incendiat in timpul Comunei din Paris.

    Anul 1882 marcheaza inceputul Luvrului modern, acum fiind aproape in totalitate consacrat culturii, cu exceptia aripii Richelieu in care va functiona Ministerul de Finante. Ministerul va fi mutat din aripa Richelieu in 1981, la decizia presedintelui francez François Mitterrand.

    Marele Luvru (Le Grand Louvre)

    La 26 ianuarie 1981, François Mitterrand, presedintele de atunci al Frantei, ia decizia de a reda Luvrului aripa Richelieu, care la acel moment era ocupata de Ministerul de Finante francez. Este inceputul proiectului numit Marele Luvru (fr. Le Grand Louvre) care va insemna o reorganizare totala a muzeului.

    Extinderea si modernizarea Luvrului au fost incredintate arhitectului american de origine chineza, Ieoh Ming Pei celebru pentru proiectele sale, in principal pentru noua aripa a National Gallery of Art din Washington, D.C.

    Piramida de sticla construita in mijlocul Curtii Napoleon de catre Ieoh Ming Pei este inaugurata la 30 martie 1989. Aceasta va reprezinta de acum principala axa de circulatie in palatul Luvru, fiind punctul principal de acces in muzeu. Piramida duce la subsolul muzeului unde este amenajat un vast hol de receptie din care vizitatorii au acces la restul complexului.

    Ce este de vazut la Luvru

    Adresa

    Musee du Louvre, 75058 Paris - France

    Coordonate GPS

    48°51′40″ Nord
    2°20′09″ Est

    Cum se ajunge

    Cu masina: se poate ajunge in zona Muzeului Luvru, unde se afla si parcari subterane.
    Cu metroul: statia Palais-Royal Musee du Louvre (liniile 1 si 7).

    Program

    • Muzeul Luvru este deschis in fiecare zi, cu exceptia zilei de marti, intre orele: 9:00-18:00
    • Miercuri si vineri, intre orele 9:00-21:45
    • Muzeul este inchis in urmatoarele zile: 1 ianuarie, 1 mai, 25 decembrie.
    • Salile muzeului se inchid cu 30 minute inainte de ora de inchidere.

    Taxa

    • Taxa bilet colectii permanente (fara expozitiile temporare din Sala Napoleon) plus Muzeul Eugene Delacroix: 11 euro

    • Taxa bilete pentru expozitiile din Sala Napoleon: 12 euro

    • Taxa bilet combinat (colectii permanente, expozitii temporare si Muzeul Eugene Delacroix): 15 euro

    • Intrarea este libera (este necesara cartea de identitate sau alte documente doveditoare) in Muzeul Luvru si Muzeul Eugene Delacroix pentru:

    - vizitatorii cu varsta de pana la 18 ani inclusiv
    - rezidentii cu varsta cuprinsa intre 18-25 ani din Zona Economica Europeana (UE, Islanda, Norvegia si Liechtenstein)
    - profesorii de arta, istoria artei, si artele aplicate
    - vizitatori cu dizabilitati si insotitorii lor

    • Intrarea este libera pentru toti vizitatorii in prima duminica a fiecarei luni si pe 14 iulie (cu exceptia expozitiilor temporare din Sala Napoleon).

    • Intrarea este libera (cu exceptia colectiilor temporare), vinerea intre orele 18:00-21:45, pentru vizitatorii cu varsta sub 26 ani inclusiv, indiferent de nationalitate.

    Imagini ale Muzeului Luvru



    Interiorul Curtii Patrate. Muzeul Luvru, Paris.



    Aripa Richelieu (dreapta) a muzeului Luvru. Muzeul Luvru, Paris.



    Piramida de sticla construită in mijlocul Curtii Napoleon de către arhitectul Ieoh Ming Pei. A fost inaugurata la 30 martie 1989. Reprezintă punctul principal de acces in muzeu. Piramida duce la subsolul muzeului unde este amenajata o sala de receptie din care vizitatorii au acces la restul complexului. Muzeul Luvru, Paris.



    Sala de receptie de la subsol vazuta din exterior. Muzeul Luvru, Paris.



    O parte a aripii Richelieu. Muzeul Luvru, Paris.



    Drum de acces intre si prin cele doua aripi ale muzeului Luvru, aripa Richelieu si aripa Denon. In fundal se vede punctul de acces al aripii Richelieu spre strada Rivoli. Muzeul Luvru, Paris.



    Arcul de Triumf Carrousel decorat de catre Dominique-Vivant Denon cu basoreliefuri si cu statuete ce slavesc gloria armatelor victorioase. Muzeul Luvru, Paris.

    CATALIN KISLINGER




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Templul lui Zeus Olimpianul mai este cunoscut si ca Olympieion sau Coloanele lui Zeus Olimpianul. Constructia a inceput in anul 515 i.e.n. si a fost finalizata 700 de ani mai tarziu de imparatul roman Hadrian. Din cele 104 coloane originale, s-au pastrat numai 16.
    Capul Kaliacra este un promontoriu spectaculos, lung şi îngust, pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Coasta este abruptă, cu stânci verticale care ating 70 m înălţime. Capul Kaliakra, cu priveliştea spectaculoasă asupra mării, este unul dintre cele mai atractive locuri turistice de pe Coasta Mării Negre.
    Templul lui Poseidon a fost construit in anul 444 i.e.n pe ruinele unei constructii mai vechi, din anul 490 i.e.n., fiind dedicat cultului zeului marii, Poseidon. Este realizat din marmura gri extrasa din cariera Agrileza aflata la cativa kilometri departare.
    Colina Lykavittoseste cel mai inalt punct al Atenei, avand 277 m inaltime. Este un loc foarte cautat de turisti in special pentru imaginea generala asupra Atenei.
    Teatrul a fost descoperit in secolul al 18-lea. Cele mai vechi vestigii dateaza din secolul al 6-lea i.e.n. indicand venerarea zeului Dionysos. Primele vestigii care atestau folosirea locului ca teatru sunt din secolul al 5-lea i.e.n. Initial, teatrul a fost realizat din lemn, iar pietrele au fost adaugate ulterior.
    Noul Muzeu Acropole este o constructie moderna, finalizata in anul 2009. Se afla pe locul unei asezari preistorice, care a fost pastrata intacta si care se poate vedea prin imensa podea de sticla de la 10 m inaltime.