Atracții turistice

Cartierul Muzeelor (MuseumsQuartier), Viena

CATALIN KISLINGER


Intrarea in complexul MuseumsQuartier (Cartierul Muzeelor), Viena. Foto: Bogdan Paul / Infoland


MuseumsQuartier (MQ) este un cartier dedicat culturii in Viena. Este pe locul opt din lume ca suprafata dedicata culturii. MuseumsQuartier se afla situat in districtul 7, aproape de centrul istoric al Vienei.

Cartierul Muzeelor acopera toata paleta de arte vizuale si interpretative, arhitectura, muzica, moda, teatru, dans, literatura, cultura copiilor si cultură digitala.

Principalele cladiri din Cartierul Muzeelor au fost initial construite pentru grajdurile regale ale imparatului Austriei. Contructiile au inceput in anul 1723 si s-au terminat in anul 1725. Intre anii 1850-1854 a fost construita cladirea Scolii de iarna de calarie (acum salile E si G). In anul 1874, imparateasa Elisabeta a construit arena octogonala de calarie Sattlerhof. Astazi, aceasta cladire gazduieste biblioteca Centrului de Arhitectura din Viena.

Dupa Primul Razboi Mondial si prabusirea monarhiei Austro-Ungare, grajurile regale si-au pierdut scopul initial. Ca urmare, majoritatea bunurilor au fost vandute.

In anul 1921, cladirile si spatiile fostelor grajduri regale au fost transformate intr-o zona de comert si expozitii. In anul 1946 are loc Expozitia Viena. In curtea principala vor fi construite doua sali mari. Astfel, transformari si extinderi au avut loc pana in anul 1960.

Intre anii 1980-1986 a existat o intensa dezbare in societatea vieneza cu privire la destinatia acestei zone, dorindu-se un cartier cultural dupa modelul Muzeului de Arta Moderna din Centru Pompidou, Paris. In urma unui concurs in doua etape, au fost depuse 88 de proiecte.

In prima etapa, au fost acordate sapte premii. In a doua etapa, a fost selectat un singur proiect. Dupa alte indelungi dezbateri, in care au intervenit peste 140 de istorici de arta de renume international printre care si constructorii care au modernizat muzeul Luvrul, s-a obtinut forma finala a proiectului.

In aprilie 1998 a inceput contructia complexului MuseumsQuartier, o investitie echivalenta cu 150 milioane euro. Pe 29 iunie 2001 are loc deschiderea MuseumsQuartier, unul dintre cele mai mari centre culturale din lume.

Principalele muzee si institutii din MuseumsQuartier

Muzeul de Arta Moderna (MUMOK - MUseum MOderner Kunst sau Museum of Modern Art Ludwig Foundation Vienna) este o cladire neagra, in forma unui cub, care gazduieste 7000 de lucrari de arta moderna si contemporana, printre care lucrari importante ale artistilor Andy Warhol, Pablo Picasso, Joseph Beuys, Nam June Paik, Wolf Vostell, Gerhard Richter, Jasper Johns si Roy Lichtenstein. In anul 1981, au fost donate muzeului peste 230 de lucrari de arta de catre industriasul si colectionarul de arta german Peter Ludwig si sotia sa Irene.

Lucrările de arta moderna sunt impartite dupa curentele:
- expresionism (Richard Gerstl, Oskar Kokoschka, Ernst Ludwig Kirchner)
- futurism (Juan Gris, Fernand Leger, Giacomo Balla)
- suprarealism (Man Ray, Max Ernst, Rene Magritte, Andre Masson)
- actionismul vienez - contributia radicală a Austriei la avantgarda internaţională (Günter Brus, Otto Muehl, Hermann Nitsch şi Rudolf Schwarzkogler).

Muzeul Leopold este o cladire alba sub formă de cub, care gazduieşte 5000 de exponate colectionate de Rudolf si Elisabeth Leopold. Lucrarile din secolele 19-20, apartin secesionismului vienez, epocii moderne vieneze si expresionismului austriac (Gustav Klimt, Oskar Kokoschka, Albin Egger-Lienz)

Muzeul Leopold mai gazduieste cea mai mare colectie din lume, formata din 44 de picturi in ulei, ale pictorului Egon-Schiele.

Galeria de Arta din Viena (Kunsthalle Wien) este o cladire in stil baroc unde este expusa arta contemporana cat si lucrari de arta din domenii vizuale moderne, fotografie, video, film.

Centrul de dans contemporan

Centrul de Arhitectura din Viena

ZOOM (Muzeul Copiilor) care ofera facilitati artistice si culturale pentru copii

Complexul Quartier21, a fost deschis in anul 2002 pentru a sprijini productiile artistice: arta media, arta conceptuala, arta sunetului, cultura jocurilor, arta strazii, design, fotografie si literatura. Quartier21 are o suprafata de 7000 mp in care isi desfasoara activitatea mici studiouri, birouri, agentii, arhive, birouri editoriale si camere de lucru.

In MuseumsQuartier se gasesc cafenelele moderne, restaurante, spatiile verzi, oferind din plin posibilitati de recreere pentru tineri.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Musée du quai Branly este muzeul artelor şi civilizaţiilor din Africa, Asia, Oceania şi America, situat pe cheiul Branly din arondismentul 7 Paris, în apropierea Turnului Eiffel.
Peştera Prohodna este una dintre cele mai spectaculoase peşteri din Bulgaria. Acest lucru se datorează înălţimii sale de aproximativ 40 metri cât şi celor două goluri alungite, în formă de ochi, din tavanul peşterii.
Turnul Eiffel este cel mai cunoscut obiectiv turistic din capitala Frantei. Este vizitat anual de sase milioane de turisti. Pana in prezent, Turnul Eiffel a avut peste 250 milioane de vizitatori. Monumentul a fost inaugurat cu ocazia Expozitiei Universale din 1889.
Het Steen este o cetate medievală din centrul vechi al oraşului Anvers, prima fortăreaţă de piatră şi cea mai veche clădire din oraş.
Vila Ephrussi de Rothschild se afla situata in localitatea Saint-Jean-Cap-Ferrat, localitate aflata intre Nisa (10 km) si Monaco (15 km). Localitatea Cap-Ferrat este celebra prin faptul ca aici au vilele sau domeniile o parte dintre super-bogatii planetei.
Institutul Francez a fost infiintat in 1795. Se afla situat pe malul stang al Senei la capatul Podului Artelor. Incepand cu 1806 Institutul Francez a adapostit cele cinci academii franceze.