Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Morfina se va putea produce din drojdie de zahăr

    Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o nouă tehnică de a produce morfină şi potenţial şi alte medicamente, inclusiv antibiotice şi medicamente anti-cancer, fără a folosi opiu din mac.



    Camp de maci.


    Bioinginerii de la UC Berkeley şi Concordia University din Montreal au reuşit să sintetizeze reticulină, un compus chimic găsit într-o varietate de plante, inclusiv în mac, pornind de la tirozină, un derivat al glucozei.

    Echipa de cercetători consideră că în câtiva ani drojdia de zahăr va putea fi transformată în morfină fără a mai avea nevoie de opiu din mac.

    Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă avertizează că această descoperire ar putea avea şi o parte întunecată, deoarece ar putea facilita producţia de droguri acasă.

    Odată ce se va cunoaşte cum se poate creşte o tulpină producătoare de opiacee, cineva instruit în biologie moleculară de bază ar putea, teoretic, să o obţină.

    22 SEPTEMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Biologii au descris o nouă specie de plantă dispărută, pe baza a două flori fosile, care au fost găsite prinse în bucăţi de chihlimbar, timp de cel puţin 15 milioane de ani. Ele au fost descoperite în statul american Oregon.
    Un canion necunoscut până acum a fost descoperit de un grup de oameni de stiinţă de la Universitatea din Bristol, sub cei doi kilometri de gheaţă care acoperă Groenlanda de câteva milioane de ani. Canionul are caracteristicile unui canal de râu, o lungime de 750 km şi o adâncime de mai mult de 800 m. El porneşte din centrul insulei şi se termină sub gheţarul Petermann din nordul Groenlandei.
    Singurul şarpe boa şi în acelaşi timp, cea mai rară specie de reptilă din România, boa de nisip, Eryx jaculus, a început, după 80 de ani, să repopuleze habitatul său din zonele aride.
    Oamenii de ştiinţă au descoperit, în nord-vestul Australiei, cea mai mare amprentă a unui dinozaur.
    Cercetatorii de la Universitatea Indiana, USA, si-au pus aceasta intrebare privind plantele din genul Monstera, care la noi sunt crescute ca plante decorative, iar in America sunt plante salbatice.
    Unii isi regenereaza coada, altii membrele sau ficatul. De ce nu si-ar regenera capul cu creier cu tot? Asta ar fi ceva nou, dar nu ar fi ceva extraordinar. Dar ca noul creier sa-si si aminteasca ce stia cel vechi, aceasta este cu adevarat uimitor!