Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Misterioasă explozie radio în cosmos captată de un radiotelescop

    Un fenomen ciudat a fost observat pentru prima dată în timp real de astronomi: o erupţie, ca un fulger extrem de scurt, de unde radio de la o sursă necunoscută din spaţiul cosmic.



    Ilustrare schematică a procesului de observare în timp real a erupţiei de unde radio.


    De-a lungul ultimilor ani, astronomii au observat un fenomen nou, scurte explozii de unde radio, cu durata de doar câteva milisecunde. Prima explozie a fost captată în 2007, dar descoperirile se făceau târziu, după ce se analizau înregistrările.

    O echipă de astronomi de la Swinburne University of Technology din Australia a dezvoltat o tehnologie de studiere a acestor explozii radio în timp real şi au reuşit să facă acest lucru acum, cu radiotelescopul Parkes din Australia.

    Caracteristicile evenimentului indică că sursa semnalului se află la o distanţă de 5,5 miliarde de ani-lumină de Pământ.

    Un număr de alte telescoape din întreaga lume au fost alertate pentru observaţii în aceeşi direcţie, dar pe alte lungimi de undă.

    21 IANUARIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un puternic semnal radio, detectat de un telescop rusesc care analiza bolta cerească, prezintă caracteristici care sugerează o transmisie inteligentă, dar ar putea fi, la fel de bine, o interferenţă radio sau rezultatul unui fenomen natural.
    Asteroidul 2014-YB35, cu un diametru de 1000 metri, urmează să treacă în apropierea Pământului cu o viteză de peste 37000 kilometri pe oră.
    Atmosfera străveche de pe Marte era prea subţire pentru a putea să păstreze suprafaţa planetei constant caldă, motiv pentru care nu a existat apă sub formă lichidă în mod constant.
    O minge de foc imensă a fost văzută pe cer asupra oraşului rus Chita, în apropiere de graniţa cu China. Obiectul zburător neidentificat, cel mai probabil un meteorit, a făcut trei flash-uri luminoase înainte de a arde.
    După mai bine de patru ani de cartografiere a gravitaţiei Pământului, satelitul GOCE va intra curând în atmosferă. La mijlocul lunii octombrie, misiunea va ajunge la sfârşit, satelitul rămânând fără combustibil. El va începe să coboare de la altitudinea de 224 km. Cea mai mare parte se va dezintegra în atmosferă, dar vor fi şi bucăţi care vor atinge suprafaţa Pământului.
    Cercetătorii de la Universitatea Brown din Statele Unite, folosind datele transmise de sateliţi, au descoperit prezenţa apei peste tot în adâncimile Lunii.