Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Itinerarii spirituale

    De vazut in Viena

    Biserica Minoritilor (Minoritenkirche)


    Minoritenkirche din Viena, sau Biserica Minoritilor (franciscani), este o biserica romano-catolica foarte veche din Innere Stadt (Orasul Vechi). Mai este cunoscuta si ca Chiesa dalla torre decapitata (Biserica cu turn decapitat). Minoritenkirche se afla in apropierea palatului Hofburg, in Minoritenplatz (Piata Minoritilor).

    Minoritenkirche mai poarta numele formal de Italienische Nationalkirche Maria Schnee (Biserica Nationala Italiana a Maicii Domnului a Zapezii).



    Minoritenkirche este situata in Minoritenplatz. Acoperisul in forma de sa este o caracteristica a bisericii Minoritilor. Biserica este asemanata cu o corabie pe valurile marii, analogie simbolica cu o nava ce se deplaseaza in timp, prin istorie.


    Minoritii (latina: frates minores) erau calugari catolici franciscani care s-au stabilit la Viena in anul 1224. Francisc din Assisi (it: San Francesco d'Assisi) (1181/1182-1226), este fondatorul Ordinului Fratilor Minori (Ordo Fratrum Minorum).

    Din 1897, principalele familii franciscane sunt reunite in Ordo Fratrum Minorum (OFM). Raman distincte ramurile: minoritii (Ordo Fratrum Minorum Conventualum - OFMConv), capucinii (Ordo Fratrum Minorum Cappucinorum - OFMCap), tertiarii franciscani (Ordo Franciscanum Secularum - OFS) si familia franciscana feminina, Clarisele.

    Franciscanii poarta rasa monahala simpla, de culoare maro, capucini rasa monahala maro cu gluga - de unde și numele si minoriti rasa monahala neagra.

    Constructia Minoritenkirche

    In anul 1219, ducele austriac Leopold al VI-lea (cel Glorios) (1176-1230), la intoarcerea din Cruciada din Tara Sfanta, poposeste in localitatea Assisi, Italia. Aici, l-a intalnit pe Francisc din Assisi, care l-a rugat sa acorde ajutor unor frati (din Ordin) aflati in Viena.

    Ajuns la Viena, ducele Leopold al VI-lea dispune construirea unei biserici pe locul unde se afla astazi Minoritenkirche.

    Deoarece Ordo Fratrum Minorum din Viena a continuat sa se mareasca, a fost necesara construirea unei noi biserici.

    In anul 1276, regele Premysl Otakar II (1233–1278) al Boemiei si Duce al Austriei, pune piatra de temelie pentru noua biserica ce se va construi in acelasi loc. De asemena, el a promis scutirea de taxe pentru toti aceia care vor ajuta la construirea bisericii.

    In anul 1278, regele Premysl Otakar II moare in batalia de la Ottokar si astfel constructia bisericii este intarziata.

    Intre anii 1317-1328 are loc a doua etapa de constructie. Blanche de Valois, sotia ducelui Rudolf III aloca o suma foarte mare de bani pentru constructia unei capele pentru bunicul ei, regele Louis al Frantei. Aceasta capela, complet separata de naos, s-a construit in nordul acestuia si avea intrare separata.

    Intre 1339-1400 are loc a treia etapa de constructie, in care biserica este extinsa. Se construieste sala cu trei naosuri si turnul bisericii. Turnul este realizat din doua parti. Prima parte, pana la inaltimea naosului, este construita din blocuri de piatra. Partea superioara, de forma hexagonala, este construita din zidarie.

    In primul asediu otoman al Vienei din anul 1529, varful turnului a fost distrus. A fost reconstruit in jurul anului 1633. In al doilea asediu otoman din anul 1683, intregul turn a fost distrus. La reconstruire, varful distrus al turnului a fost inlocuit cu un acoperis plat.

    In anul 1782, politica religioasa a imparatului Joseph II (1741–1790) a determinat inchiderea bisericii.

    Biserica a fost numita Santa Maria Maggiore (Sfanta Maria Cea Mare) dupa basilica papala Santa Maria Maggiore din Roma.

    Din 3 iunie 1784, Minoritenkirche este proprietatea Congregatiei Italiene. Pe 16 aprilie 1786, biserica a fost consacrata, find denumita si biserica Madonna della Neve (biserica Maicii Domnului a Zapezii) sau Biserica Nationala Italiana a Maicii Domnului a Zapezii, denumire care s-a pastrat pana in prezent.

    Anii razboaielor napoleoniene au constituit o perioada dificila pentru biserica. Astfel, biserica a fost depozit de fan, de diferite echipamente si depozit de mancare.

    Doua treimi din podea a fost sparta de rostogolirea butoaielor si de rotile carutelor. In mijlocul bisericii s-a format o groapa foarte mare, asemanatoare unui tunel.

    Pe 18 aprilie 1810 biserica a fost inapoiata minoritilor.

    Ultimele modificari majore a a vut loc in jurul anului 1900 cand pietele Minoritenplatz, Ballhausplatz si Heldenplatz au fost reconstruite. Atunci au fost create anexele neo-gotice care sunt camerele Congregatiei Italiene.

    Lucrari de arta din Minoritenkirche

    • Mozaicul "Ultima Cina", este o copie dupa pictura murala Ultima Cina ((L'Ultima Cena) a lui Leonardo da Vinci (1452–1519) si se afla situat pe peretele de nord al bisericii. Mozaicul a fost realizat de artistul roman Giacomo Raffaelli, la cerea lui Napoleon in anul 1809. Mozaicul a fost terminat dupa detronarea lui Napoleon.

    Mozaicul a fost realizat pe 12 placi. Are o lungime de peste 9 m si o inaltime de aproape 4,5 m, cantarind 20 tone. Mozaicul a fost realizat in opt ani.

    Imparatul Francis al II-lea al Austriei l-a cumparat, dorind sa-l instaleze in palatul Belvedere din Viena. Dar, mozaicul a fost prea mare pentru a putea fi montat in palat. Ca urmare, el a fost instalat pe peretele de nord al bisericii, loc unde poate fi vazut si in prezent.

    • Monumentul lui Pietro Metastasio a fost realizat in anul 1855 de Lucardi. Pietro Antonio Domenico Trapassi, cunoscut sub pseudonimul Metastasio, (1698–1782) a fost un poet si libretist italian, fiind considerat cel mai important scriitor de opera seria libretti. Pe monument, in relieful central, este reprezentat papa Pius al VI-lea binecuvantandu-l pe poetul Metastasio aflat pe moarte. In spate se afla compozitorul Salieri, urmat de Mozart, in timp ce Haydn priveste catre papa.

    • Madonna, sculptura din marmura de Carrara realizata de Antonio Gamberelli (1427 – c. 1478/1481), numit si Antonio Rossellino dupa culoarea parului sau.

    • Canonizarea Sf. Ioan Nepomuck, pictura realizata de Bartolomeo Altomonte

    • Fundarea manastirii Klosteneuburg, pictura realizata de Martino Altomonte

    • Figura Sfantului Francisc din Assisi, realizata de un pictor necunoscut in secolul al 16-lea.

    • Sfanta Familie, pictura realizata de Hautzinger

    • Tragedia de ciuma, pictura realizata de Steiner

    • Sf. Benedict si Miracolul de Sf. Nicolae, pictura realizata de Daniel Gran

    Coordonate GPS

    48° 12′ 35″ Nord
    16° 21′ 50″ Est

    Imagini ale Bisericii Minoritilor (Minoritenkirche)



    Minoritenkirche - Biserica cu turn decapitat, Viena. Turnul este realizat din doua parti. Prima parte, pana la inaltimea naosului, este construita din blocuri de piatra. Partea superioara, de forma hexagonala, este construita din zidarie. In primul asediu otoman al Vienei din anul 1529, varful turnului a fost distrus. A fost reconstruit in jurul anului 1633. In al doilea asediu otoman din anul 1683, intregul turn a fost distrus. La reconstruirea turnului, varful distrus al turnului a fost inlocuit cu un acoperis plat.



    Minoritenkirche. Partea laterala. Minoritenplatz, Viena.

    CATALIN KISLINGER




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cunoscuta drept Salzburgen Dom, este una dintre atractiile turistice cele mai importante ale orasului Salzburg. Aici a fost botezat Mozart.
    Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă este un loc plin de istorie şi cu o bogată încărcătură religioasă. Schitul Cetăţuia Negru-Vodă, vechea denumire a mănăstirii, nu se ştie exact cînd a fost construit, dar tradiţia locală vorbeşte despre ctitorul Negru Vodă.
    Legenda spune că, după ce a propovăduit în Dobrogea, apostolul Andrei, pornind în călătorie în Dacia Superioară, a ajuns în locul unde se află astăzi biserica din piatră de la Nămăieşti, pe atunci o stâncă în care era un templu închinat zeului Zamolxes.
    Mănăstirea Rupestră Basarabov sau Mănăstirea Sfântul Dimitrie Basarabov este locul unde a trăit cel care va fi numit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. Mănăstirea se află în Bulgaria, la aproximativ 87 km de Bucureşti şi la aproximativ 24 km de Giurgiu.
    Studenica este o mănăstire ortodoxă sârbă din secolul al 12-lea, monument de importanţă excepţională pentru Serbia şi parte a Patrimoniului Mondial, situată în Valea Regilor, numită aşa după numeroasele mănăstiri, sanctuare şi structuri sacre construite de regii medievali sârbi.
    Langa Sinca Veche, in dealul Plesu, se afla o grota cu mai multe incaperi. Pe peretii grotei, inca se mai vad urmele lasate de uneltele folosite la sapatul in piatra. Unii cercetatori sustin ca aceste vestigii sunt din perioada dacica sau chiar predacica, deoarece pe unii pereti se pot vedea inscriptii necrestine, intr-o limba necunoscuta.