Atracții turistice

Michaelerplatz, Viena

CATALIN KISLINGER

Michaelerplatz este o piata mica dar plina de istorie, in centrul Vienei. Piata poarta numele bisericii Sf. Michael (Michaelerkirche) situata in acest loc.

Piata a fost proiectata in stil baroc inca din anul 1725 dar, constructia ei a fost finalizata mai tarziu, dupa 150 de ani, odata cu terminarea aripii St. Michael a complexului Hofburg. In anul 1991, in centrul pietei, in urma excavarilor, au fost descoperite vestigii arheologice din perioada romana.



Vestigii arheologice din perioada romana si a ultimelor 18-19 secole. Michaelerplatz, Viena.


In Michaelerplatz se afla intrarea principala in complexul imperial Hofburg. In apropiere se afla vechea biserica Sf. Michael (Michaelerkirche).

Din Michaelerplatz porneste strada Kohlmarkt. Aceasta se intersecteaza in capatul ei cu strada Graben. In Kohlmarkt au locuit compozitorii Hayden si Chopin, iar in Graben, Mozart.

In Michaelerplatz, pozitionata in fata intrarii in palatul Hofburg, se afla cladirea Looshaus, in prezent sediul unei banci. Looshaus a fost construita in anul 1911 pentru croitorii pentru femei, Goldman si Salatschde, de arhitectul Adolf Loos, considerant unul dintre fondatorii arhitecturii moderne.

La vremea respectiva, Looshaus a fost considerata o ofensa adusa celor doua sute de ani de traditie baroca si neobaroca. Ofensa a fost atat de mare incat arhiducele Franz Ferdinand, mostenitorul tronului, nu a mai vrut sa foloseasca niciodata intrarea in palatul Hofburg din Michaelerplatz.

Looshaus poate fi vizitata pentru salile sale elegante si pentru scara interioara.

In toamna anului 1838, pentru prima data in Viena, in Michaelerplatz a fost instalat un sistem pentru iluminarea publica cu gaz, format dintr-un candelabru cu sase arzatoare.

In anul 1927, in Michaelerplatz s-a construit primul sens giratoriu din Viena.

Coordonate GPS

48° 12′ 29″ Nord
16° 21′ 59″ Est

Imagini din Michaelerplatz



Michaelerplatz, vedere spre strazile Herrengasse (stanga) si Kohlmarkt (dreapta). In mijlocul pietei, sub nivelul pavajului, sunt expuse vestigii arheologice din perioada romana si a ultimelor 18-19 secole. In centru se vede cladirea Looshaus, in prezent sediul unei banci. Losshaus a fost construita in anul 1911 de arhitectul Adolf Loos, considerant unul dintre fondatorii arhitecturii moderne. La vremea respectiva, Looshaus a fost considerata o ofensa la cei doua sute de ani traditie baroca si neobaroca.



Michaelerkirche, este o biserica veche situata in Michaelerplatz. A fost construita de curtea imperiala pentru locuitorii Vienei. Acoperisul a fost refacut in anul 1590. In anul 1945, soldatii americani au deschis cu forta cripta bisericii ferecata in ultimii 150 de ani. Au descoperit ramasitele mumificate ale unor fosti enoriasi, podoabele, hainele si incaltamintea lor pastrate intr-o perfecta stare. In prezent, se organizeaza vizite prin labirinturile si coridoarele criptei, cu opriri la diverse morminte, unele fiind chiar deschise pentru a se vedea ramasitele. Biletul costa 4 euro. Michaelerplatz, Viena.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Monte-Carlo este unul dintre cartierele orasului-stat Monaco, fiind cel mai renumit, in special datorita cazinoului Monte-Carlo. Este una dintre cele mai renumite destinatii turistice din Europa, turistii fiind atrasi de viata de noapte tumultoasa, hotelurile de lux si restaurantele scumpe.
Lacul Siriu este unul dintre cele mai frumoase destinatii turistice din judetul Buzau. Situat intr-o zona mirifica, inconjurat de paduri de basm, lacul este strabatut de-a lungul malului de un drum spectaculos, DN10 Buzau-Brasov, ce trece prin doua viaducte, Giurca si Teherau. O calatorie in zona lacului Siriu va ramane o amintire de neuitat.
Gamzigrad este un sit arheologic şi UNESCO World Heritage Site din Serbia, situat la sud de Dunăre, în apropiere de oraşul Zaječar. Este locaţia vechiului complex roman de palate şi temple Felix Romuliana, construit de împăratul Galerius.
A fost înfiinţat în 1834 de Mihalache Ghica, frate al domnitorului Alexandru Ghica, sub numele de "Museul Naţional din Bucuresci". A pornit la drum cu colecţiile donate de cel ce l-a înfiinţat: monede greceşti, romane şi bizantine, minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, opere de artă.
Akros poli (Orasul de sus) din Atena este situat pe o stanca, la 156 m fata de nivelul marii. Are 300 m lungime si 150 m latime. Constructiile care se mai pot vedea in prezent in Acropole, dateaza in principal din secolul al V-lea i.e.n, in timpul Epocii de Aur a lui Pericle.
Muzeul Vasa din Stockholm este un muzeu maritim ce prezintă singurul vas intact din secolul 17, corabia de război cu 64 de tunuri Vasa, scufundată în 1628 şi ridicată la suprafaţă în 1961. Este cel mai popular muzeu al Suediei şi are aproximativ un milion de vizitatori anual.