Nutriţie / Dieta |
Merişoarele de munte opresc efectele unei diete bogate în grăsimi
GH. MANOIU | 31 IANUARIE 2024
Conform studiului făcut la Lund University in Suedia, merişoarele de munte previn aproape complet creşterea în greutate la animalele de laborator hrănite cu o dietă bogată în grăsimi.
De asemenea, fructele de pădure din Scandinavia scad nivelul de zahăr şi colesterolul din sânge.
Animalele de laborator au fost împărţite în două grupe: unele au fost hrănite cu o dietă săracă în grăsimi, celelalte cu o dietă bogată în grăsimi.
Apoi toate, cu excepţia unei grupe de control au fost hrănite cu merişoare de munte, afine, zmeură, mure, prune, coacăze negre sau fructe de Acai.
Grupul care a fost hrănit cu merişoare de munte a avut cele mai bune rezultate. Animalele din acest grup nu au luat în greutate mai mult decât cele care au fost hrănite cu o dietă săracă în grăsimi.
De asemenea, zahărul din sânge şi insulina erau la fel de scăzute. Nivelul de colesterol şi grăsimi în ficat erau mai mici decât la animalele care au primit o dietă bogată în grăsimi şi fără adaos de fructe de pădure.
Merişoarele de munte sunt fructe consumate în Scandinavia şi mai puţin cunoscute în restul lumii.
Coacăzele negre şi afinele au avut şi ele efecte bune, dar nu aşa de bune ca merişoarele. Fructele de Acai au fost întroduse pentru a putea compara fructele de pădure nordice cu super-fructele din Brazilia.
Numai că, în acest studiu, fructele de Acai au dus la creşterea în greutate şi la niveluri mai ridicate de grăsimi în ficat. Probabil că acestea sunt utilizate în patria lor ca supliment de energie.
Rezultatele merişoarelor de munte pot fi din cauza conţinutului de polifenoli.
În laborator, 20 de procente din hrană au fost merişoare. Pentru un om nu este realist să mănânce atât de multe. Dar vor urma studii pentru a vedea efectul asupra oamenilor în prevenirea obezităţii şi diabetului prin completarea unui regim alimentar normal cu unul bazat pe mai multe fructe de pădure.
Specialiştii nu recomandă consumarea de gem de merişoare. Fierberea fructelor de pădure poate afecta conţinutul în nutrienţi, iar gemul conţine o mare cantitate de zahăr. Fructele congelate sunt considerabil mai sănătoase.