Fun

Marea la 2 Mai

CĂTĂLIN KISLINGER


Barci pescaresti in largul marii. 2 Mai, Romania.


Localitatea 2 Mai este un mic sat pe malul Marii Negre, care pe timpul verii, devine una dintre cele mai cautate statiuni ale litoralului romanesc.

Atractia principala a acestei ministatiuni este apropierea de natura, atmosfera simpla si nonconformista, si mai ales, tarifele reduse la cazare. In plus, se poate mananca bine la preturi convenabile. Pentru doritori, se pot servi si preparate din peste proaspat.

Localitatea 2 Mai apartine de comuna Limanu, judetul Constanta.

Clima

Localitatea 2 Mai are un climat temperat continental, cu influenta maritima. Verile sunt calduroase (media termica a lunii iulie 22,4 grade Celsius), iar iernile sunt blande (media termica a lunii ianuarie 0 - 1 C). Pentru vremea la zi vezi Prognoza meteo pentru Limanu.

Plaja

Localitatea 2 Mai are o plaja continua si nisipoasa, de la Digul de Sud al Portului Comercial Mangalia pana la plaja din micul golf. De-a lungul acestei plaje se disting trei zone:

Plaja mare

Este situata la intrarea dinspre Mangalia in localitatea 2 Mai, fiind marginita de Digul de Sud al Portului Comercial Mangalia. Are suprafata cea mai mare si este amenajata cu sezlonguri si umbrelute, terase, toalete si dusuri pe plaja. Intrarea in mare este lina, iar fundul apei este nisipos pe toata lungimea plajei.

Plaja din mijloc (plaja veche de nudism)

Este mai ingusta si neamenajata. Facilitatile sunt oferite in special de terasa din micul golf. Este locul favorit al celor care vor sa profite din plin de razele soarelui. Cu exceptia unei mici portiuni din mijloc, fundul apei este pietros. Intrarea in apa este relativ abrupta.

Plaja din micul golf

Este o plaja cu nisip fin, intrarea in mare este lina, dar fundul apei este namolos. Deoarece este situata intr-un mic golf, marea nu are valuri. Facilitatile sunt asigurate de terasa din apropiere.

Cazarea

Cazarea in 2 mai se poate face:

La casele localnicilor. Majoritatea caselor din 2 Mai au amenajate camere pentru turisti cu diferite grade de confort si facilitati. Preturile sunt de regula intre 60-90 lei pe noapte.

La vile si pensiuni. Acestea au diferite grade de confort incercand sa satisfaca toate cerintele turistilor. Preturile pot fi pana la 150 lei pe noapte.

La campingul de la plaja mare.

Cu cortul direct pe plaja, in oricare dintre ele.

Localizare

Localitatea 2 Mai se afla situata la 5 km de Mangalia pe drumul DN 39 (E 87) catre Bulgaria.

Coordonate GPS

43°47′11″ Nord
28°34′31″ Est

Cum se ajunge

Cu masina: Din Mangalia, pe DN 39 (E 87) se continua drumul catre Vama Veche sau Bulgaria.

Cu trenul si microbuzul: Din gara Mangalia, apoi se ia microbuzul pana in 2 Mai.

Ce se mai poate vedea in zona

Localitatea Vama Veche

Pestera Limanu. Este o pestera foarte mare, plina de ramificatii. Specialistii au stabilit ca pestera Limanu se intinde pe o suprafata de 3400 m, una dintre iesiri fiind localizata in Bulgaria. In plus, pestera ar fi fost locuita de mii de ani, deoarece camerele aveau o anumita functionalitate, iar obiectele gasite sunt datate din perioade istorice diferite.

Pestera Movila. Este celebra pestera unde s-au gasit forme unice de viata dezvoltate in absenta oxigenului (chemosinteza).

Lacul Mangalia

Balta Limanu

Ruinele cetatiiii Albesti. Sunt situate in apropierea comunei Albesti, judetul Constanta. Cetatea a fost locuita in secolele 4-2 i.e.n.

Padurea Hagieni. Este o rezervatie naturala intinsa pe 100 hectare. Atentie, aici traiesc trei dintre cele mai veninoase specii de serpi: vipera cu corn dobrogeana, sarpele rau si sarpele lui Esculap.

De retinut

• Numele 2 Mai al localitatii i-a fost dat de Mihail Kogalniceanu in 1887, anul cand s-a infiintat localitatea.

Acest lucru l-a facut in amintirea zilei de 2 mai 1864 cand domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pentru a-si putea promova reformele, a dizolvat adunarea legislativa a Principatelor Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti.

• Litoralul intre localitatile 2 Mai si Vama Veche este o rezervatie naturala protejata avand denumirea de Acvatoriul litoral marin Vama Veche - 2 Mai.

In aceasta arie protejata traiesc numeroase specii de pesti: guvidele, vulpea de mare Raja clavata, pisica de mare Dasyatis pastinaca, rechinii Squalus acanthias si S. blainvillei, calutul de mare si acele de mare. Se mai intalnesc si cele trei specii de delfin care traiesc in Marea Neagra: delfinul comun, afalinul si marsuinul.

• In imprejurimile localitatii 2 Mai, regizorul Sergiu Nicolaescu a filmat scene din filmul Nemuritorii (1974).

• Deoarece 2 Mai era in drumul catre Balcic, localitatea a fost frecventata in perioada dintre cele doua razboaie mondiale de lumea aristocrata. Mai tarziu, in anii '50, cand Balcicul apartinea Bulgariei, lumea artistica s-a stabilit la 2 Mai.

• Poetei Nina Cassian (n. 1924) i-a placut atat de mult micul sat dobrogean incat a venit in fiecare vara timp de 40 de ani la rand, ultima data la varsta de 75 de ani.

Imagini cu marea la 2 Mai



Plaja mare din 2 Mai, Romania.



Drumul catre plaja din mijloc din 2 Mai



Drumul catre plaja din mijloc.



Plaja din mijloc.



Drumul catre plaja din micul golf. 2 Mai,



Marea la 2 Mai.



Marea la 2 Mai.



Marea la 2 Mai. In fundal se afla localitatea Vama Veche.



Marea la 2 Mai. In fundal se afla localitatea Vama Veche.



Marea la 2 Mai.



Marea la 2 Mai.



Marea la 2 Mai. In fundal se afla localitatea Vama Veche. 2 Mai, Romania.



Barci pescaresti in largul marii. 2 Mai, Romania.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Preturi: o ora de plimbare cu trasura costa 65 euro, 20 de minute costa 40 de euro. In trasura incap aproximativ patru-cinci persoane. Statii de trasuri: langa Biserica Sf. Stefan (Stephansdom), in fata palatului Hofburg (Biblioteca Nationala), in Michaelerplatz etc.
Turul orasului cu un "Oldtimer" dureaza cam o ora si vedeti cam tot ce e de vazut in centrul orasului adica Muzeul de Istoria Naturii, Parlamentul, Primaria, Teatrul Orasului, Universitatea, Bursa, Cheiul Franz Josef, observatorul astronomic, biserica Sf. Stefan, Karlskirche, Opera, Albertina, cladirea Politiei, cladirea fostului Minister de Razboi, Cartierul Muzeelor si Muzeul de Istoria Artei.
Pentru o croaziera pe Donaukanal si pe Dunare pana la marginea Vienei si inapoi, puteti merge pe Franz Josephs Kai (Cheiul Franz Joseph, statia de metrou U1/U4 Schwedenplatz - de la Catedrala Sf. Stefan mergeti pe strada Rotenturm pana la Canalul Dunarii, apoi luati-o in dreapta pe chei pana la prima statie de metrou).
Autobuzele "Viena Sightseeing" fac trei circuite, unul se cheama Ring (centura orasului vechi, actualmente o strada in centrul Vienei), al doilea se cheama Donau si merge la Roata Mare (Prater) si Turnul Dunarii, iar al treilea circuit merge la Schonbrunn si la palatul Belvedere.
Viena are 700 hectare de vita-de-vie chiar pe teritoriul orasului, fiind singura metropola din lume care are propria productie viticola.
O croaziera pe Sena este un adevarat pelerinaj istoric, in care se pot vedea, din vapoare, Turnul Eiffel, Luvrul, Notre-Dame si alte repere legendare. Majoritatea croazierelor dureaza in jur de o ora. Seara, se pot face croaziere in timpul carora se poate cina, acestea fiind foarte apreciate de romantici.