Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Linii Nazca descoperite în Kazakhstan

    Folosind Google Earth, arheologii au găsit un complex imens de 50 de geoglife de diverse forme şi mărimi, întins peste stepa din nordul Kazahstanului.



    Imaginea geoglifelor descoperite în Kazahstan. Foto copyright DigitalGlobe, courtesy Google Earth.


    Pe parcursul anului trecut, o expediţie arheologică de la Universitatea Kostanay din Kazahstan, în colaborare cu Universitatea din Vilnius, Lituania, a examinat geoglifele, făcând săpături arheologice, studii radar care penetrează solul şi fotografii aeriene.

    În mod clar vizibile din aer, dar abia observabile pe teren, geoglifele prezintă o serie de modele de la pătrate simple, inele şi cruci, la desene complicate.

    Multe au fost făcute din movile de pământ, altele au fost făcute cu ajutorul lemnului.

    La fel ca liniile Nazca, unele dintre hieroglifele din Kazahstan sunt imense, măsurând de la 90 la 400 metri în diametru.

    Săpăturile arheologice au descoperit resturi de structuri şi vetre, dar de către cine au fost construite şi în ce scop, rămâne un mister.

    Doar mărimea lor sugerează o cultură cu o ierarhie bine stabilită şi o forţă de muncă numeroasă.

    Geoglife vechi au mai fost descoperite şi în unele ţări din Orientul Mijlociu, în Rusia, Marea Britanie, Brazilia şi sud-vestul Statelor Unite.

    8 IUNIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de oameni de ştiinţă şi cercetători spanioli conduşi de scriitorul şi exploratorul Miguel Gutiérrez Garitano au descoperit un sanctuar incaş în munţii Vilcabamba din Peru, 150 de kilometri mai sus de oraşul Cusco.
    Uneltele de piatră găsite în nord-vestul Kenyei datează de acum 3,3 milioane de ani, contestând povestea răspândită până acum despre evoluţia umanităţii.
    Civilizatia Maya este cunoscuta pentru templele sale, pentru sistemul de scriere, pentru cunostiintele de matematica si astronomie si mai ales pentru calendarul lor, dar originile acestei civilizatiei raman un mister.
    Rămăşiţele unui palat din perioada miceniană, secolul 17-16 î.Hr., cu inscripţii importante în greaca arhaică, au fost descoperite în apropiere de Sparta, în Peloponez, sudul Greciei.
    Arheologii australieni au descoperit în Cambodgia, urme ale unui oraş imens, la fel de mare ca şi capitala Phnom Penh, un oraş pierdut în istorie în apropierea complexului monumental din secolul al 12-lea din Angkor Wat.
    Doi locuitori din partea rurală a Murciei, au descoperit în 3 noiembrie, pe câmpul unde îşi duseseră oile, un obiect ciudat apărut de nicăieri.