Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Afaceri / Texte legislative

    LEGE privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 209/2005 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul proprietatii


    LEGE nr. 263 din 27 iunie 2006 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 209/2005 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul proprietatii
    Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 572 din 3 iulie 2006

    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. I. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 209 din 22 decembrie 2005 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul proprietatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.194 din 30 decembrie 2005, cu urmatoarele modificari si completari:

    1. La titlul I punctul 10 al articolului unic, alineatul (5) al articolului 38 va avea urmatorul cuprins:

    "(5) In cazul autoritatilor administratiei publice locale situate pe raza teritoriala a judetului, respectiv a municipiului Bucuresti, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor revin organelor de control, respectiv Corpului de control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sau prefectului judetului ori al municipiului Bucuresti sau persoanelor desemnate de acestia din cadrul institutiei prefectului."

    2. La titlul I punctul 11 al articolului unic, alineatele (1), (2) si (5) ale articolului 381 vor avea urmatorul cuprins:

    "Art. 381. - (1) Autoritatile administratiei publice locale si centrale, precum si celelalte entitati investite cu solutionarea notificarilor sunt obligate sa puna la dispozitia organelor de control, respectiv a Corpului de control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sau, dupa caz, a prefectului judetului ori al municipiului Bucuresti sau persoanelor desemnate de acestia din cadrul institutiei prefectului, dosarele de restituire solicitate, precum si orice documente referitoare la situatia restituirilor solicitate in temeiul prezentei legi.

    (2) Reprezentantii legali ai entitatilor investite cu solutionarea notificarilor sunt obligati sa desemneze pe perioada lipsei acestora din institutie sau societate, prin ordin/dispozitie sau decizie, o persoana care sa puna la dispozitia Corpului de control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sau a prefectului judetului ori al municipiului Bucuresti sau persoanelor desemnate de acestia din cadrul institutiei prefectului documentele solicitate de acestia in vederea efectuarii controlului.
    ......................................................
    (5) Incalcarea obligatiei prevazute la alin. (2), (3) si (4), precum si necomunicarea sau comunicarea eronata a datelor prevazute la alin. (3) si (4) constituie contraventie, atragand sanctionarea conducatorului institutiei cu amenda de la 3.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON)."

    3. La titlul I punctul 12 al articolului unic, punctul 3 al literei a) din anexa nr. 2 va avea urmatorul cuprins:

    "3. Imobilele ocupate de administratii financiare, trezorerii, ministere si alte autoritati ale administratiei publice centrale, parchete, judecatorii, tribunale, curti de apel, politie, politie de frontiera, jandarmerii, servicii publice comunitare pentru situatii de urgenta, sedii vamale, arhive nationale, directii judetene, case de asigurari de sanatate, primarii, prefecturi, consilii locale si judetene, inspectorate scolare;"

    4. La titlul IV al articolului unic, articolul V va avea urmatorul cuprins:

    "Art. V. - (1) Controlul aplicarii fazei administrative a Legii nr. 10/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se exercita de catre autoritatea administrativa constituita in temeiul Hotararii Guvernului nr. 361/2005 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, si, dupa caz, de catre prefecti sau persoanele desemnate de acestia din cadrul institutiei prefectului.

    (2) Salariatii institutiilor publice implicati in mod direct in aplicarea Legii nr. 10/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, republicata, beneficiaza de un spor lunar de dificultate de pana la 50% din salariul de incadrare, pe o perioada de 2 ani. Stabilirea salariatilor care beneficiaza de acest drept si a cuantumului sporului ce se acorda se face anual de catre conducatorul institutiei implicate in aplicarea dispozitiilor legale privind restituirea, in limita fondurilor alocate pentru plata salariilor.

    (3) Termenul prevazut la alin. (2) curge de la data de 3 ianuarie 2006."

    5. La titlul V punctul 1 al articolului unic, partea introductiva a alineatului (6) al articolului 9 va avea urmatorul cuprins:

    "(6) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON) urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiune:"

    6. La titlul V punctul 2 al articolului unic, alineatul (2) al articolului 10 va avea urmatorul cuprins:

    "(2) In cazul autoritatilor administratiei publice locale situate pe raza teritoriala a judetului, respectiv a municipiului Bucuresti, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor revin Corpului de control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sau, dupa caz, prefectului judetului, respectiv prefectului municipiului Bucuresti, sau persoanelor desemnate de acestia din cadrul institutiei prefectului."

    7. La titlul V punctul 3 al articolului unic, alineatele (1) si (3) ale articolului 101 vor avea urmatorul cuprins:

    "Art. 101. - (1) Autoritatile administratiei publice locale si centrale, ministerele, unitatile detinatoare prevazute la art. 2, precum si celelalte entitati cu atributii in aplicarea prezentei ordonante de urgenta sunt obligate sa puna la dispozitie membrilor Corpului de control din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sau, dupa caz, prefectului judetului ori prefectului municipiului Bucuresti sau persoanelor desemnate de acestia din cadrul institutiei prefectului situatiile solicitate, precum si orice documente referitoare la situatia restituirilor, potrivit dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta.
    ......................................................................
    (3) Incalcarea obligatiilor prevazute la alin. (1) si (2) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON)."

    8. La titlul VI, partea introductiva a articolului unic va avea urmatorul cuprins:

    "Articol unic. - Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:"

    9. La titlul VI punctul 2 al articolului unic, litera e) a articolului 1101 va avea urmatorul cuprins:

    "e) fapta presedintelui comisiei de a lipsi de la sediul acesteia, in timpul programului de lucru, fara a desemna o persoana in masura sa ofere toate informatiile si documentele necesare controlului efectuat de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor sau prefect ori imputernicitii acestuia;"

    10. La titlul VI punctul 4 al articolului unic, alineatul (2) al articolului 1103 va avea urmatorul cuprins:

    "(2) In cazul in care organul de control considera necesar, organele de politie, jandarmerie sau alti agenti ai fortei publice, dupa caz, sunt obligati sa ii acorde concursul pentru obtinerea datelor si informatiilor necesare desfasurarii activitatii de control, precum si pentru indeplinirea oricaror alte activitati necesare in acest scop."

    Art. II. - (1) Salariatii institutiilor publice implicati in mod direct in aplicarea legilor fondului funciar, membrii in comisiile constituite in baza art. 12 din Legea nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de un spor lunar de dificultate de pana la 50% din salariul de incadrare, pe o perioada de un an calculata de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Stabilirea salariatilor care beneficiaza de acest drept si a cuantumului sporului ce se acorda se face anual de catre conducatorul institutiei implicate in aplicarea dispozitiilor legale privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra proprietatii funciare, in limita fondurilor alocate pentru plata salariilor.

    (2) Reprezentantii fostilor proprietari deposedati sau mostenitorii acestora care au solicitat terenuri in termenul legal, membrii in comisiile constituite in baza art. 12 din Legea nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de o indemnizatie echivalenta cu media sumelor reprezentand sporurile acordate celorlalti membri ai comisiei, salariati ai institutiilor publice.

    (3) Indemnizatiile prevazute la alin. (2) vor fi asigurate din bugetul unitatii administrativ-teritoriale in care functioneaza comisia.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA