Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Afecţiuni

    Intoleranta la lactoza

    Intoleranta la lactoza reprezinta inabilitatea sau abilitatea insuficienta de a digera lactoza, un zahar care se gaseste in lapte si produsele lactate. Intoleranta la lactoza este cauzata de un deficit al enzimei lactaza, care este produsa de celulele care captusesc intestinul subtire.

    Lactaza descompune lactoza in doua forme mai simple de zahar denumite glucoza si galactoza, care sunt apoi absorbite in fluxul sanguin.

    Nu toti oamenii cu deficit de lactaza au simptome digestive, dar cei care au aceste simptome pot avea intoleranta la lactoza. Majoritatea oamenilor cu intoleranta la lactoza poate tolera o anumita cantitate de lactoza in dieta.

    Uneori oamenii confunda intoleranta la lactoza cu alergia la laptele de vaca.

    Alergia la lapte este reactia sistemului imunitar al organismului la una sau mai multe proteine din lapte si chiar si consumarea unei cantitati mici de lapte sau produse lactate poate fi fatala.

    Alergia la lapte apare de cele mai multe ori apare in primii ani de viata, in timp de intoleranta la lactoza are loc de obicei la maturitate.

    Ce cauzeaza intoleranta la lactoza?

    Cauza intolerantei la lactoza este cel mai bine explicata prin descrierea modului in care o persoana dezvolta deficienta la lactaza.

    Deficienta primara de lactaza se dezvolta de-a lungul timpului si incepe dupa aproximativ 2 ani, atunci cand corpul incepe sa produca mai putina lactaza. Multi copii care au deficienta de lactaza nu au simptomele intolerantei la lactoza pana tarziu in adolescescenta sau la maturitate.

    Cercetatorii au identificat o posibila legatura genetica cu deficienta de lactaza primara. Unii oameni mostenesc de la parintii lor o gena care ii face predispusi sa dezvolte deficienta de lactaza primara. Aceasta descoperire poate fi utila in dezvoltarea de viitoare teste genetice pentru identificarea oamenilor cu risc de intoleranta la lactoza.

    Deficienta secundara de lactaza este rezultatul lezarii intestinului subtire, care se intampla in cazul bolilor diareice severe, a bolii celiace, a bolii lui Chron sau la chimioterapie. Acest tip de deficienta la lactaza poate avea loc la orice varsta dar frecventa mai mare se regaseste la sugari.

    Care este riscul de a avea intoleranta la lactoza?

    Intoleranta la lactoza este o afectiune obisnuita care se regaseste de obicei la maturitate, fiind mai larg raspandita printre adultii in varsta. Unele populatii etnice sau rase sunt mai afectate decat celelalte, de exemplu afro-americanii, americanii hispanici, americanii indieni sau americanii asiatici. Afectiunea este mai putin raspandita printre americanii descendenti din europenii nordici.

    Copiii nascuti prematur sunt mai predispusi la deficienta de lactaza, intrucat nivelul de lactaza al unui embrion nu creste pana in al treilea semestru de sarcina.

    Care sunt simptomele intolerantei la lactoza?

    Oamenii cu intoleranta la lactoza se pot simti inconfortabil dupa 30 minute pana la 2 ore de la consumarea de lapte sau produse lactate. Simptomele pot fi moderate sau severe, in functie de cantitatea de lactoza consumata sau de cantitatea pe care o poate tolera persoana respectiva.

    De obicei simptomele includ:

    • dureri abdminale
    • balonare
    • gaze
    • diaree
    • greata

    Cum este diagnosticata intoleranta la lactoza?

    Intoleranta la lactoza poate fi cu greu diagnosticata doar pe baza simptomelor. Oamenii pot crede ca sufera de intoleranta la lactoza daca au simptome digestive; oricum, si alte afectiuni precum sindromul de colon iritabil pot determina simptome similare.

    Dupa istoricul medical si efectuarea unei examinari fizice, doctorul poate mai intai recomanda eliminarea in intregime a laptelui si produselor lactate din dieta persoanei pentru o scurta vreme pentru a vedea daca simptomele dispar. Pentru furnizarea mai multor informatii pot fi necesare teste.

    Doua teste sunt folosite de obicei pentru a masura digerarea lactozei.

    Testul hidrogenului respirat. Persoana bea un lichid care contine lactoza si apoi respiratia ii este analizata la intervale regulate de timp in scopul masurarii cantitatii de hidrogen. In mod normal, foarte putin hidrogen este detectabil in respiratie, dar lactoza nedigerata produce nivele inalte de hidrogen. Fumatul si unele alimente si medicamente pot afecta acuratetea rezultatelor. Trebuie consultat doctorul pentru a stabili care alimente sau medicamente pot interfera cu rezultatele testului.

    Testul aciditatii scaunului. Testul aciditatii scaunului este folosit pentru masurarea cantitatii de acid din scaunul sugarilor si al copiilor mici. Lactoza nedigerata creeaza acid lactic si alti acizi grasi care pot fi detectati intr-o proba de scaun. Glucoza poate fi de asemenea prezenta in scaun ca rezultat al lactozei nedigerate.

    Intrucat intoleranta la lactoza este mai rara la sugari si copiii mai mici de 2 ani, doctorul trebuie sa aiba o grija deosebita in determinarea cauzei simptomelor digestive ale unui copil.

    Cum este gestionata intoleranta la lactoza?

    Desi abilitatea corpului de a produce lactaza nu poate fi modificata, simptomele intolerantei la lactoza pot fi gestionate prin modificari ale dietei. Majoritatea oamenilor cu intoleranta la lactoza poate tolera o anumita cantitate de lactoza in dieta lor. Introducerea gradata a unor mici cantitati de lapte sau produse lactate poate ajuta unii oameni sa se adapteze cu mai putine simptome. Deseori, oamenii pot tolera mai bine laptele si produsele lactate daca le consuma in timpul meselor principale.

    Cantitatea de schimbari necesare in dieta depinde de cata lactoza poate consuma o persoana fara a avea simptome. De exemplu, o persoana poate avea simptome severe dupa ce bea un pahar mic de lapte, in timp ce o alta poate bea un pahar mare fara a avea simptome. Altii pot consuma cu usurinta iaurt si branzeturi tari precum cheddar sau svaiter, dar nu si lapte si alte produse lactate.

    Ghidurile de alimentatie adresate americanilor (Dietary Guidelines for Americans) din 2005 recomanda ca oamenii cu intoleranta la lactoza sa aleaga in locul laptelui obisnuit produse lactate cu nivel scazut de lactoza, precum iaurtul si branzeturi tari.

    Laptele si produsele lactate fara lactoza sau cu o cantitate redusa de lactoza, disponibile in majoritatea supermarketurilor, sunt identice cu laptele obisnuit, exceptand enzima lactaza adaugata. Laptele fara lactoza ramane proaspat aproximativ tot atat timp, sau chiar mai mult decat laptele obisnuit, daca este ultra-pasteurizat. Laptele fara lactoza poate avea un gust usor mai dulce decat laptele obisnuit. Medicul poate recomanda laptele de soia si alte produse.

    Parintii si cei care ingrijesc un copil cu intoleranta la lactoza trebuie sa urmeze un plan nutritional recomandat de doctorul copilului sau de nutritionist.

    Intoleranta la lactoza si aportul de calciu

    Laptele si produsele lactate sunt surse majore de calciu si alti nutrienti. Calciul este esential pentru toate grupele de varsta pentru cresterea si repararea oaselor. Diminuarea cantitatii de calciu din dieta zilnica poate conduce la oase fragile care mai tarziu se pot rupe cu usurinta, afectiune denumita osteoporoza.
    Cantitatea de calciu necesara unei persoane pentru mentinerea unei sanatati bune variaza corespunzator varstei.

    Femeile gravide sau care alapteaza au nevoie de 1000 – 1300 mg de calciu zilnic. Obtinerea de suficient calciu este importanta pentru oamenii cu intoleranta la lactoza atunci cand consumul de lapte si produse lactate este limitat. Multe alimente pot asigura calciul si alte nutriente de care corpul are nevoie.

    Produsele nelactate bogate in calciu includ pestele cu oase moi precum somonul si sardinele si legumele de culoare verde inchis precum spanacul.



    Continutul de calciu al alimentelor obisnuite.


    Iaurtul facut cu culturi bacteriene active si vii este o buna sursa de calciu pentru oamenii cu intoleranta la lactoza. Cand acest tip de iaurt intra in intestine, culturile bacteriene convertesc lactoza in acid lactic, astfel incat iaurtul poate fi bine tolerat datorita continutului scazut de lactoza fata de iaurtul fara culturi vii. Iaurtul congelat nu contine culturi bacteriene, astfel ca el poate sa nu fie bine tolerat.

    Calciul este absorbit si folosit de catre organism doar in prezenta de vitamina D suficienta. Unii oameni cu intoleranta la lactoza pot sa nu obtina suficienta vitamina D.

    Vitamina D provine din surse alimentare precum ouale, ficatul, si lapte si iaurt fortificate cu vitamina D. Expunerea regulata la razele solare poate ajuta corpul sa-si obtina vitamina D pe cale naturala.

    Discutiile cu doctorul sau cu un nutritionist pot fi de ajutor in stabilirea unei diete echilibrate care sa furnizeze cantitatea adecvata de nutrienti – inclusiv calciu si vitamina D – si sa minimizeze disconfortul. Un profesionist poate determina necesarul de calciu si alte suplimente de dieta.

    Ce alte produse contin lactoza?

    Laptele si produsele lactate sunt deseori adaugate alimentelor procesate – alimente care au fost alterate in vederea prelungirii duratei lor de depozitare. Persoanele cu intoleranta la lactoza ar trebui sa fie atente la cat de multe produse alimentare pot contine chiar si o mica cantitate de lactoza, cum ar fi:

    • paine si alte produse de panificatie
    • vafe, clatite, biscuiti, prajituri, si amestecurile din care se fac
    • alimente procesate pentru micul dejun cum ar fi gogosile, vafele si clatitele congelate, aluaturile frantuzesti si ruladele dulci
    • cerealele procesate pentru micul dejun
    • fulgi de cartofi, supele instant si bauturile de la micul dejun
    • chipsurile de cartofi, floricelele de porumb, si toate snacksurile procesate
    • mezelurile, ca bacon, crenvusti, hot-dogurile, si carnea de porc presata
    • margarina
    • dressing-urile de salata
    • inlocuitorii de lapte in forma lichida sau pulbere
    • batoanele cu proteine
    • bomboanele
    • frisca sintetica pentru cafea in forma lichida sau pudra
    • topping-urile pe baza sintetica

    Verificarea ingredientelelor de pe eticheta alimentelor este utila pentru gasirea posibilelor surse de lactoza din produsele alimentare. Produsul contine lactoza daca pe eticheta sa este cuprins vreunul dintre cuvintele de mai jos:

    • lapte
    • lactoza
    • zer
    • cheaguri
    • produse din lapte
    • lapte praf

    Lactoza este folosita de asemenea in anumite retete de medicamente, inclusiv medicamente pentru controlul sarcinii, si medicamentele farmaceutice de tipul produselor ce trateaza aciditatea stomacului sau gazele. Aceste medicamente cauzeaza deseori simptome persoanelor cu severa intoleranta la lactoza.

    De retinut

    • Intoleranta la lactoza reprezinta inabilitatea sau abilitatea insuficienta de a digera lactoza, un zahar care se gaseste in lapte si produsele lactate

    • Intoleranta la lactoza este cauzata de un deficit al enzimei lactaza, care este produsa de celulele care captusesc intestinul subtire.

    • Nu toti oamenii cu deficit de lactaza au simptome digestive, dar cei care au aceste simptome pot avea intoleranta la lactoza. Simptomele pot include dureri abdminale, balonare, gaze, diaree si greata.

    • Simptomele intolerantei la lactoza pot fi gestionate prin modificari ale dietei.

    • Obtinerea unui aport suficient de calciu si vitamina D este importanta pentru oamenii cu intoleranta la lactoza atunci cand consumul de lapte si produse lactate este limitat. Multe alimente pot asigura calciul si alte nutriente de care corpul are nevoie.

    • Discutiile cu doctorul sau cu un nutritionist pot fi de ajutor in stabilirea unei diete echilibrate care sa furnizeze cantitatea adecvata de nutrienti – inclusiv calciu si vitamina D – si sa minimizeze disconfortul. Un profesionist poate determina necesarul de calciu si alte suplimente de dieta.

    • Alimentelor procesate le sunt deseori adaugate lapte si produse lactate. Verificarea ingredientelelor de pe eticheta alimentelor este utila pentru gasirea posibilelor surse de lactoza din produsele alimentare.


    Sursa: NIDDK, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Diabetul gestational, cunoscut si ca diabet gestational mellitus, sau diabet de sarcina, este un tip de diabet pe care il pot avea doar femeile insarcinate. Daca o femeie face diabet atunci cand este insarcinata, dar nu a avut niciodata inainte, atunci ea are diabet gestational.
    Plagiocefalia pozitionala este termenul utilizat pentru a descrie capul turtit sau deformat care poate fi rezultatul inghesuirii din perioda intrauterina sau al plasarii sugarului in aceeasi pozitie (de exemplu pe spate) perioade mari de timp.
    Amenoreea este absenta unei perioade menstruale. Perioadele menstruale regulate reprezinta un semn al sanatatii generale a organismului. Lipsa unei menstruatii poate insemna o sarcina sau avertizarea unei nereguli.
    Durerea pelviana este un termen pe care cadrele medicale il folosesc pentru a descrie durerea care are loc mai mult in zona abdominala inferioara sau numai in aceasta zona. Poate fi o durere permanenta, sau cu intermitente.
    Infectia tractului urinar este o infectie aparuta oriunde in tractul urinar. Tractul urinar include organele care colecteaza si stocheaza urina si o elimina din organism.
    Bolile glandelor suprarenale au loc atunci cand glandele suprarenale nu functioneaza corespunzator. Uneori, cauza este o problema a altei glande care ajuta la controlarea glandei suprarenale. Alteori, problema poate fi chiar la glanda suprarenala.