Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Afecţiuni

    Infectiile tractului urinar

    Infectia tractului urinar este o infectie aparuta oriunde in tractul urinar. Tractul urinar include organele care colecteaza si stocheaza urina si o elimina din organism. Ele sunt:

    • rinichi
    • uretere
    • vezica urinara
    • prostata (la barbati)
    • uretra

    Rinichii. Rinichii colecteaza materiile reziduale si acumularile de apa din organism pentru a fi transformate in urina.
    Ureterele. Ureterele transporta urina de la rinichi catre vezica urinara.
    Vezica urinara. Vezica urinara stocheaza urina si o scoate afara atunci cand este plina.
    Prostata. Prostata adauga lichid materialului seminal.
    Uretra. Uretra poarta urina afara din vezica urinara in momentul urinarii.

    Cauzele infectiei tractului urinar

    De obicei, este cauzata de bacterii care pot trai şi in tractul digestiv, in vagin, sau in jurul uretrei, care se afla la intrarea in tractul urinar.

    Destul de des aceste bacterii intra in uretra si calatoresc spre vezica urinara si rinichi. De obicei, organismul indeparteaza bacteriile si nu prezentati nici un simptom. Totusi, unele persoane – incluzand femei si persoane in varsta de ambele sexe – par sa fie predispusi la infectare. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa dezvolte infectii ale tractului urinar si sa le aiba la o varsta mai tanara.

    Ar trebui sa consultati doctorul daca aveti oricare dintre aceste semne sau simptome:

    • senzatie de arsura la urinare
    • nevoie frecventa sau urgenta de urinare, chiar si atunci cand aveti doar putina urina de eliminat
    • durere a spatelui si a abdomenului inferior
    • urina tulbure, inchisa la culoare, cu sange sau cu miros neobisnuit
    • febra sau frisoane

    Femeile dezvolta infectii ale tractului urinar mai des decat barbatii. Totusi, la barbati, aceste infectii sunt mai grave si mai greu de tratat. Afecţiunea poate fi periculoasa in special pentru persoanele in varsta si femeile insarcinate, si pentru persoanele care au diabet sau dificultati de urinare.

    Medicul poate pune intrebari despre cat de mult lichid consumati, daca aveti dureri sau senzatii de arsura la urinare, sau daca aveti dificultati de urinare. Femeile pot fi intrebate despre tipul de anticonceptionale folosit. Va trebui sa dati o mostra de urina spre a fi testata.

    In plus, doctorul poate avea nevoie de imagini ale rinichilor luate cu razele X sau ultrasunete si poate privi printr-un instrument numit cistoscop catre vezica urinara.

    Testele de urina. Urina va fi verificata la microscop pentru gasirea bacteriilor si celulelor care lupta cu infectiile. Doctorul poate comanda o cultura de urina. In acest test, bacteriilor li se permite sa creasca intr-un vas de laborator astfel incat pot fi identificate tipurile de bacterii si ales precis tipul medicamentelor necesare.

    Metodele imagistice. Doctorul poate folosi radiografiile, ultrasunetele, sau o tomografie computerizata pentru a vizualiza vezica urinara sau rinichii. Aceste imagini pot arata pietre, blocaje, sau umflaturi.

    Cistoscopia. Uretra si vezica urinara pot fi vazute din interiorul lor cu un cistoscop, care este un tub ingust cu lentile similar unui telescop. Tubul este inserat in tractul urinar prin uretra.

    Tratamentul infectiei tractului urinar

    Odata determinate simptomele ca fiind cauzate de o infectie, doctorul va prescrie un antibiotic. Antibioticele pot ucide bacteriile care cauzeaza infectia. Antibioticele prescrise vor depinde de tipul de bacterie gasit.

    Pentru infectiile simple, vi se vor da 3 zile de terapie. Pentru infectii mai serioase, vi se vor prescrie cel putin 7 zile. Daca aveti alergii la vreun medicament, informati doctorul despre acesta.

    Majoritatea femeilor sanatoase nu prezinta infectii repetate. Totusi, cam una din cinci femei care are o astfel de infectie va mai avea inca una. Unele femei au cel putin trei infectii ale tractului urinar pe an. Barbatii au frecvent infectii repetate. Oricine are diabet sau o problema care face dificila urinarea poate dezvolta infectii repetate.

    Daca va numarati printre cei care dezvolta infectii repetate, doctorul poate sa va recomande un urolog, un doctor specializat in probleme urinare, care poate sa va prescrie antibiotice pentru o perioada mai lunga de timp in scopul prevenirii infectiilor repetate. Unii doctori dau pacientilor care dezvolta infectii repetate ale tractului urinar un supliment de antibiotice la primul semn de infectie.

    Barbatii pot necesita luarea de antibiotice pentru un timp indelungat. Bacteriile se pot ascunde in profunzimea tesutului prostatic. Barbatii n-ar trebui sa ia pilulele sotiilor lor, gandindu-se ca vor vindeca infectia. Consultati doctorul pentru tratamentul care se potriveste nevoilor dumneavoastra.

    Prevenirea infectiilor tractului urinar

    • Consumul de multe lichide ajuta la eliminarea bacteriilor din sistem. Apa este cea mai buna. Incercati sa beti 6 pana la 8 pahare pe zi.

    • Beti suc de merisor sau luati suplimente de vitamina C. Ambele cresc acidul din urina astfel incat bacteriile nu mai pot creste cu usurinta. De asemenea, sucul de merisor face peretele vezicii urinare alunecos, astfel incat bacteriile nu aderă la el.

    • Urinati frecvent si duceti-va de indata ce simtiti urgenta. Bacteriile pot creste atunci cand urina stagneaza prea mult in vezica urinara.

    • Urinati la scurt timp dupa ce faceti sex. Aceasta poate elimina bacteriile care pot fi introduse in uretra in timpul actului sexual. Consumul unui pahar de apa poate fi de asemenea de ajutor.

    • Dupa folosirea toaletei, intotdeauna stergeti-va din partea din fata spre spate, in special dupa o deplasare colonica.

    • Purtati lenjerie de bumbac si haine lejere astfel incat aerul sa pastreze zona uscata. Evitati blugii mulati si lenjeria de nailon, care capteaza umezeala si ajuta la dezvoltarea bacteriilor.

    • Pentru femei, folosirea unei diafragme sau a unui spermicid ca anticonceptional poate conduce la intensificarea cresterii bacteriilor. Daca aveti dificultati cu infectia tractului urinar, luati in considerare schimbarea metodei anticonceptionale. Prezervativele fara lubrifiant sau prezervativele cu spermicid cresc iritatiile, ceea ce poate conduce la dezvoltarea bacteriilor. Luati in considerare trecerea la prezervative cu lubrifiant fara spermicid.


    Sursa: NIDDKD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Bolile glandelor suprarenale au loc atunci cand glandele suprarenale nu functioneaza corespunzator. Uneori, cauza este o problema a altei glande care ajuta la controlarea glandei suprarenale. Alteori, problema poate fi chiar la glanda suprarenala.
    AMO-BCR apare atunci cand rinichii nu mai pot mentine nivelurile corespunzatoare de calciu si fosfor din sange, conducand catre niveluri hormonale osoase anormale. Ea este o problema frecventa la persoanele cu boli renale si afecteaza aproape toti pacientii care primesc dializa.
    Imunodeficienta primara are loc atunci cand o parte a sistemului imunitar al unei persoane lipseste sau nu functioneaza corect. Corpurile oamenilor cu imunodeficienta primara nu se pot descotorosi de agentii patogeni si nu se pot proteja asa cum ar trebui de noii germeni patogeni.
    Persoanele cu sindrom Prader-Willi au o problema cu hipotalamusul, o parte a creierului care in mod normal controleaza senzatiile de satietate sau foame. Ca rezultat, ei nu se simt niciodata satui si au o nevoie constanta de a manca pe care nu si-o pot controla.
    Pietrele la rinichi constituie una dintre cele mai obisnuite tulburari ale tractului urinar. Majoritatea pietrelor la rinichi se elimina din corp fara vreo interventie medicala. Pietrele care determina simptome sau alte complicatii de durata pot fi tratate prin tehnici variate, cele mai multe neimplicand operatii majore.
    Hematuria este prezenta in urina a celulelor rosii de sange (RBC, hematii). In hematuria microscopica, vazuta cu ochiul liber, urina apare normal, insa prin examinarea la microscop prezinta un mare numar de hematii. Hematuria macroscopica poate fi vazuta cu ochiul liber – urina este rosie sau are culoarea colei.