Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Exoplaneta cu cel mai lung an cunoscut

    Astronomii au descoperit Kepler-421b, o exoplanetă cu cel mai lung an cunoscut. Ea face o rotaţie completă în jurul stelei sale o dată la fiecare 704 zile.



    Reprezentare artistică a sistemului Kepler-421b - stea. David A. Aguilar (CfA)


    Spre comparaţie, Marte orbitează Soarele o dată la 780 de zile.

    Cele mai multe dintre cele peste 1800 de exoplanete descoperite până în prezent sunt mult mai aproape de stelele lor şi perioada orbitală este mult mai scurtă.

    Kepler-421b orbitează în jurul unei stele de tip K portocaliu care este mai rece şi mai puţin luminoasă decât Soarele nostru. Ea se află la o distanţă de aproximativ 177 milioane kilometri de stea. Ca urmare, această planetă de mărimea lui Uranus este răcită la o temperatură de -93° Celsius.

    Orbita planetei se află dincolo de "linia de zăpadă", linia de demarcaţie între planetele de gaz şi cele stâncoase. Dincolo de această limită, apa condensează în granule de gheaţă care se aglomerează şi formează o planetă de gaz gigantică.

    Deoarece planete gigant de gaz pot fi găsite foarte aproape de stelele lor, în orbite de zile sau chiar ore, astronomii cred că multe exoplanete migrează spre interior devreme în istoria lor. Kepler-421b însă, arată că o astfel de migraţie nu este obligatorie.

    Steaua gazdă, Kepler-421, este situată la aproximativ 1000 de ani-lumină de Pământ, în direcţia constelaţiei Lyra.

    23 IULIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Astronomii au descoperit un set de inele gigantice în jurul unei planete extrasolare aflată la 420 milioane de ani-lumină de Pământ, de 200 de ori mai mare decât cel care orbitează în jurul planetei Saturn.
    O piatră misterioasă a apărut, la începutul lunii ianuarie 2014, în faţa roverului Opportunity de la NASA, care explorează suprafaţa planetei Marte. Experţii au declarat că originea, aspectul şi compoziţia obiectului sunt total neobişnuite.
    Un asteroid mic, denumit 2014 RC, va trece în foarte aproape de Pământ, duminică, 7 septembrie 2014, la ora 18:18 UTC. Cea mai mică distanţă va fi deasupra Noii Zeelande.
    Luna s-a născut printr-o coliziune violentă, frontală, între planeta Pământ, la aproximativ 100 milioane de ani după formarea sa şi un embrion planetar, numit Theia, într-o perioadă când coliziunile corpurilor aflate în creştere erau foarte frecvente.
    Un meteoroid care a intrat în atmosfera Pământului a produs în noaptea de 6 spre 7 ianuarie 2015, la ora 3:05, o lumină intensă urmată de un zgomot puternic, pe cerul unei intinse zone din sud-estul României.
    O scurgere toxică în sectorul american al Staţiei Spaţiale Internaţionale a forţat astronauţii americani de la bord să izoleze modul lor şi să rămână peste noapte în sectorul rusesc. Aceasta ar putea duce la o ieşire în spaţiu neprogramată.