Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Efectul antibioticelor se transmite şi la generaţia următoare

    BOGDAN-FLORIN PAUL | 2 MAI 2023

    Cercetătorii de la University of Nevada din oraşul Reno au descoperit că pseudoscorpionii masculi trataţi cu tetraciclină suferă o scădere a viabilităţii spermei, şi acest efect toxic se transmite chiar şi la puii lor masculi care nu au fost trataţi cu respectivul antibiotic. Cercetării sugerează că este posibil ca un efect similar să apară şi la alte specii, inclusiv la oameni.



    Efectul antibioticelor se transmite şi la generaţia următoare. Foto: Mark Fletcher-Brown/Unsplash


    Pseudoscorpionii, a căror denumire ştiinţifică este Cordylochernes scorpioides, sunt mici arahnoide cu opt picioare care seamănă cu scorpionii.

    Pachetele de spermă sunt transferate extern, ceea ce dă cercetătorilor posibilitatea să le colecteze şi să evalueze cantitatea şi calitatea acesteia.

    Aceasta este prima cercetare care arată că antibioticele pot afecta şi următoarea generaţie.

    Tetraciclina are un efect dăunător semnificativ asupra funcţiilor reproducătoare masculine şi asupra viabilităţii spermei pseudoscorpionilor, reducând viabilitatea cu până la 25%, şi acest efect se transmite şi la urmatoarea generaţie. Nu se ştie încă dacă afectează şi generaţiile următoare.

    Studiul a cuprins trei generaţii de pseudoscorpioni.

    Pentru stabilirea influenţelor genetice, pseudoscorpioni masculi şi femele din prima generaţie au fost trataţi săptămânal cu doze de tetraciclină, un antibiotic folosit pe scară largă în producţia de animale, şi de asemenea pentru tratarea infecţiilor la om.

    Unii pseudoscorpioni au fost trataţi de la naştere până la stadiul de adult, iar alţii nu au fost trataţi, servind ca specimene de comparaţie.

    Numai prima generaţie a fost tratată cu antibiotice, cele următoare nu.

    Rezultatele au indicat că antibioticul nu a avut nici un efect asupra dimensiunii corpului, nici la masculi nici la femele, nici asupra cantitații de spermă şi nici asupra sistemului reproductiv al femelelor, ci doar asuprea viabilităţii spermei.

    Anterior se descoperise deja că tetraciclina, unul dintre cele mai folosite antibiotice, are efecte negative asupra funcţiei reproducătoare a masculilor la vertebrate, inclusiv la oameni.

    Acest studiu confirmă efectul dăunător al tetraciclinei la aceste intervertebrate, şi în plus demonstrează efectul toxic asupra generaţiei următoare.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Temperamentul iute, mânios, supărăcios, poate creşte riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Riscul se acumulează la persoanele cu episoade frecvente de furie.
    Potrivit unui studiu publicat recent de către oamenii de ştiinţă danezi, moartea unui partener de viaţă, în special neaşteptată, poate provoca un ritm cardiac neregulat cu potenţial letal.
    Un vaccin aflat în faza de testare s-a dovedit a fi nu numai capabil să trateze psoriazisul şi alergiile, dar şi să protejeze împotriva bolii Alzheimer, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la universităţile Dundee şi Oxford din Marea Britanie.
    Un grup de oameni de ştiinţă de la Lomonosov Moscow State University au descoperit o nouă metodă de reparare a ADN-ului, care poate fi capabilă să prevenă şi să vindece boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson şi chiar să oprească procesul de moarte celulară.
    Măştile de protecţie respiratorie N95 pot fi decontaminate eficient şi menţin integritatea funcţională până la trei utilizări, potrivit oamenilor de ştiinţă de la National Institutes of Health, Statele Unite.
    Lentilele de contact funcţionează pe baza unui microcip fără fir şi a unui senzor de glucoză miniaturizat încorporat, care se află între două straturi de material moale din care este făcută lentila. Miniaturizarea a ajuns atât de departe, încât tot ansamblul arată ca un bit de sclipici.