Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Eclipsă totală de soare pe 20 martie 2015

    Vineri 20 martie 2015, va avea loc o eclipsă totală de soare vizibilă din interiorul unui coridor larg care traversează Atlanticul de Nord, Marea Nordului şi Marea Norvegiei. Cea mai lungă durată a eclipsei totale va fi de 2 minute şi 46 secunde, în largul coastelor Insulelor Faroe.



    Harta eclipsei din 20 martie 2015.


    Insulele Faroe şi Insulele Svalbard, situate la jumătatea distanţei dintre Norvegia şi Polul Nord, sunt singurele petece de pământ de unde se poate urmări faza de eclipsă totală. Alte zone ale globului vor avea parte de o eclipsă parţială: Groenlanda, Islanda, Europa, Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia de nord-vest.

    O eclipsă totală de Soare se întâmplă ori de câte ori o lună nouă trece în faţa Soarelui, iar umbra Lunii cade pe Pământ. Eclipsa din 20 martie coincide cu o super-lună, când Luna este la cea mai mică distanţă de Pământ şi în acelaşi timp coincide cu echinocţiul de primăvară (22:45 GMT). Eclipsa începe la 7:41 şi se termină la 11:50 GMT

    Eclipsa totală de Soare din 20 martie 2015 va fi vizibilă şi din ţara noastră, dar ca o eclipsă solară parţială, cu urmatoarele caracteristici:

    Magnitudinea (fracţiunea din diametrul solar eclipsat): 0,533
    Gradul de obscuritate (fracţiunea din suprafaţa solară eclipsată): 43,36%
    Ora de început: 8:48:12 GMT (ora 10:48:12, ora României)
    Maximul eclipsei: 9:55:38 GMT (ora 11:48:12, ora României)
    Ora de sfârşit: 11:04:13 GMT (ora 13:48:12, ora României)

    Urmatoarea eclipsă totală de Soare vizibilă din Europa va fi pe 12 august 2026.

    27 FEBRUARIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de oameni de ştiinţă din Norvegia studiază posibilitatea cultivării plantelor şi culturilor alimentare în spaţiul cosmic.
    Cu miliarde de ani în urmă, Marte era o lume foarte diferită de cea de acum. Apa curgea în râuri lungi şi o atmosferă groasă păstra o temperatură favorabilă vieţii.
    O navă spaţială cargo Progress, fără pilot, care a decolat de la aerodromul Baikonur în scopul reaprovizionării Staţiei Spaţiale Internaţionale, după eşecul altor două nave de aprovizionare, a andocat cu succes.
    După o călătorie de aproape cinci ani spre cea mai mare planetă a sistemului nostru solar, sonda Juno trimisă de NASA a fost plasată cu succes pe orbita lui Jupiter.
    O stea străină a trecut prin sistemul nostru solar în urmă cu doar 70000 ani, apropiindu-se la o distanţă de cinci ori mai mică decât cea mai apropiată stea, Proxima Centauri.
    Cel mai nou observator solar de la NASA, Interface Region Imaging Spectrograph, sau IRIS, a prins în detalii extraordinare o ejecţie de masă coronală care s-a ridicat de pe suprafaţa Soarelui.