Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Autostrăzi

    Drumuri şi autostrăzi în Croaţia (Hrvatske Autoceste)

    CĂTĂLIN KISLINGER



    Autostrada A1 Zagreb-Split-Dubrovnik din Croatia.


    Croaţia are un sistem de autostrăzi foarte bine dezvoltat. În noiembrie 2011, reţeaua de autostrăzi din Croaţia avea o lungime de 1250,7 km, din totalul de 1501 km planificaţi. Sistemul croat de autostrăzi şi drumuri este clasificat astfel:

    Autostrăzile (Autoceste, singular: Autocesta), au trei benzi de circulaţie (inclusiv banda de urgenţă) pe sens, o viteză minimă de circulaţie de 80 km/h, iar viteza maximă admisă este de 130 km/h. Principalele autostrăzi sunt marcate cu litera A (autocesta) însoţită de un număr format din una sau două cifre. Circulaţia pe aceste autostrăzi este taxată.

    Drumurile exprese, sau semi-autostrazile (Polu-autoceste sau Brza cesta), sunt la fel ca autostrăzile, dar nu au benzi de urgenţă, şi au o viteză maximă admisă mai mică decât pentru autostrazi. Ele sunt marcate cu litera D (državna cesta) însoţită de un număr. De regulă, circulaţia pe drumurile exprese nu este taxată.

    Drumurile regionale, sunt drumurile standard dintre oraşe. Ele au două benzi pe sens, iar viteza maximă admisă este de 80 km/h. Sunt marcate cu litera Ž (županijska cesta) şi un număr format din patru cifre.

    Drumurile locale, sunt marcate cu litera L (lokalna cesta) şi un număr format din patru cifre.

    Autostrăzile din Croaţia


    A1. (E65/E71) Autocesta A1 Dalmatina

    Traseu: Zagreb - Karlovac - Lika-Senj - Zadar - Šibenik-Knin - Split-Dalmaţia - Dubrovnik-Neretva
    Lungimea: 554,2 km

    A1 face legatura între Zagreb, capitala Croaţiei, şi Split, al doilea mare oraş al ţării şi cel mai mare din Dalmaţia. În acelasi timp, A1 este principalul coridor de transport Nord-Sud, autostrada făcând parte şi din reţeaua de autostrăzi Adriatică-Ionică.

    În afară de la Zagreb şi Split, autostrada A1 uneste un număr mare de orașe croate, şi oferă acces la multe parcuri naţionale şi parcuri naturale, situri de patrimoniu mondial, staţiuni, mai ales de-a lungul Coastei Adriatice. În prezent, autostrada este în curs de extindere la sud de Split, până la portul Ploce şi orașul Dubrovnik.


    A2. (E59) Zagorska Autocesta

    Traseu: Zagreb - Krapina-Zagorje
    Lungimea: 60.0 km

    A2 este o autostradă în regiunea Hrvatsko Zagorje din nordul Croaţiei, făcând legătura între Zagreb şi Macelj la granita cu Slovenia.


    A3. (E70) Autocesta Bregana - Lipovac

    Traseu: Bregana - Zagreb - Lipovac (Kutina - Nova Gradiska - Slavonski Brod - Zupanja)
    Lungimea: 305.4 km

    A3 conectează capitala Zagreb cu regiunea Slavonia şi o serie de oraşe de-a lungul râului Sava. A3 reprezintă un important coridor de transport Est-Vest din Croaţia, fiind o parte a drumului european E70 Bordeaux–Turin–Ljubljana–Zagreb–Belgrad–Bucureşti.


    A4. (E65/E71) Varaždinska Autocesta

    Traseu: Zagreb - Gorican (Varazdin - Cakovec)
    Lungimea: 96.9 km

    A4 conectează capitala Zagreb cu oraşele Varaždin şi Budapesta (Ungaria), prin punctul de trecere a frontierei Goričan. Autostrada reprezintă un important coridor de transport Nord-Sud din Croaţia, fiind o parte din rutele europene E65 şi E71.


    A5. (E73) Autocesta Slavonika

    Traseu: Osijek - Đakovo - Sredanci
    Lungimea: 88,1 km

    A5 face legatura între Osijek, cel mai mare oraş din regiunea Slavonia, cu nodul rutier Sredanci de pe autostrada A3. A5 reprezintă un important coridor de transport Nord-Sud din Croaţia, fiind o parte din drumul european E73.


    A6. (E65) Autocesta Rijeka–Zagreb

    Traseu: Zagreb - Rijeka (Karlovac)
    Lungimea: 144 km

    A6 conectează capitala Zagreb, prin intermediul A1, la portul Rijeka. Autostrada constituie un important coridor de transport Nord-Sud din Croaţia, fiind o parte din drumul european E65 Nagykanizsa - Zagreb - Rijeka - Zadar - Split - Dubrovnik - Podgorica. A6 oferă acces la Parcul Naţional Risnjak şi, indirect, la numeroasele staţiuni din regiunile Istria şi Golful Kvarner.


    A7. (E61) Kvarnerska Autocesta

    Traseu: Rupa - nodul rutier Rijeka
    Lungimea: 35.7 km

    A7 face legatura între cel mai mare port din Croaţia, Rijeka, prin reţeaua de autostrăzi croate, şi punctele de trecere a frontierei cu Slovenia, Rupa şi Pasjak. Autostrada face parte din coridorul de transport longitudinal din Croația, fiind o parte din drumul european E61 Villach - Ljubljana - Trieste - Rijeka.

    A7 mai face legatura şi cu Parcul Natural Ucka şi, indirect, cu numeroasele staţiuni din regiunile Istria şi Golful Kvarner.


    A8. Autocesta A8 Istarski Ipsilon

    Traseu: Rijeka - Kanfanar - Vodnjan
    Lungimea: 81.0 km

    A8 face legatura între A7 (lângă Rijeka) şi reţeaua de drumuri din peninsula Istria prin Tunelul Učka. Drumul se termină la nodul rutier Kanfanar cu autostrada A9. Vara, în timpul sezonului turistic, traficul pe A8 creşte cu 65%.


    A9. (E751) Autocesta A9 Istarski Ipsilon

    Traseu: Umag - Pula
    Lungimea: 76.79 km

    A9 are ca punct de plecare oraşul Pula, cel mai mare din penisula Istria, şi continuă către nord la nodul rutier Kanfanar cu reţeaua de autostrăzi şi drumuri exprese din Croaţia.

    A9 continuă spre nord către punctele de trecere a frontierei în Slovenia, Kaštel şi Plovanija. A9 reprezintă un important coridor de transport nord-sud din Croaţia, fiind o parte din drumul european E751.


    A10. Autocesta A10

    Traseu: Metković - Kula Norinska
    Lungimea: 1 km

    A10 este o autostradă planificată a fi construită în sudul Croaţiei, extinzand autostrada A1 din Bosnia către autostrada A1 din Croaţia. Autostrada va include şi punctul de graniţă Metković.

    A10 va avea o lungime de 4,6 km. Va fi cea mai scurtă autostradă din Croaţia dar foarte importantă, facand parte din Coridorul Pan-European Vc.


    A11. Zagreb. Autocesta Zagreb - Sisak

    Traseu: Velika Gorica - Buševec
    Lungimea: 9.0 km

    A11 este o autostradă incompletă, fiind construiţi numai 9 km din cei 48 km proiectaţi. În prezent, A11 face legatura între localitatea Velika Goric, situata la sud de Zagreb, şi localitatea Buševec. Când va fi terminată, A11 se va termina la localitatea Mošćenica, lângă Sisak.


    Autostrăzi în construcţie:

    • A12 Zagreb - Koprivnica - Križevci, Secţiunea Gradec – Križevci. Lungimea: 12.5 km
    • A13 Vrbovec – Farkaševac. Lungimea: 10.6 km



    Reţeaua de autostrăzi din Croaţia. Foto: http://www.drc.si/Portals/1/Referati/T3-Crnjak.pdf

    Drumurile exprese din Croaţia

    D1. secţiunile către Karlovac

    D1. (E71): Karlovac - Split (Plitvice Lakes National Park - Gracac - Knin - Sinj)

    D1. nodul rutier Dugopolje (A1) - Split

    D2. trecerea sudică Osijek

    D8. secţiunile prin şi pe lângă Split

    D8. (E65, magistrala Jadranska): Rijeka - Dubrovnik (Senj - Zadar - Sibenik - Split - Makarska - Ploce)

    D10 (B12). nodul rutier Sveta Helena (A4) - Vrbovec

    D33. nodul rutier Šibenik (Tromilja) (A1) - Šibenik

    D424. nodul rutier Zadar 2 (A1) - Zadar

    D425. Karamatići - Ploče

    D533. nodul rutier Gornja Ploča (A1) - Udbina

    Cum se ajunge cu maşina în Croaţia?

    Pentru a putea călători în Croaţia, este necesar ca permisul de conducere să fie valid şi cartea verde (asigurarea de răspundere civila auto în afara teritoriului Romaniei) valabilă pentru Croaţia. Taxa de trecere se percepe pentru autostrăzi, semi-autostrăzi, poduri şi tuneluri.

    • Prin Serbia. Droabeta Turnu-Severin - Belgrad - Zagreb. Este un drum spectaculos prin Cheile Dunării.
    • Prin Ungaria. Arad - Szeged - Pecs - Barcs -Zagreb.

    Taxarea pe autostrăzile din Croaţia

    Vezi articolul: Taxele de drum şi taxarea pe autostrăzile din Croaţia

    Condiţii de călătorie în Croaţia

    • Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Croaţia.

    • Cetăţenii români pot intra şi rezida pe teritoriul Republicii Croaţia, pentru o perioadă maximă de 90 de zile într-un interval de 6 luni, în baza unui paşaport valabil sau a unei cărţi de identitate valabile minimum 6 luni.

    • Cetăţenii români au obligaţia ca, în termen de 48 de ore de la data intrării pe teritoriul Croaţiei, să se prezinte la oficiul local al poliţiei pentru a-şi înregistra şederea. Obligaţia se consideră respectată prin înregistrarea la o unitate de cazare acreditată.

    • În Croaţia sunt acceptate majoritatea tipurilor de cărţi de credit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventă.


    Siguranţă şi criminalitate

    Croaţia este considerată o ţară cu un nivel de criminalitate redus. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

    Recomandări generale

    • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi asupra dumneavoastră sau în maşini.

    • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.

    • În cazul unor incidente grave (accidente, tâlharii), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, se poate apela numărul unic de urgenţă 112.

    • Se recomandă, de asemenea, sesizarea misiunii diplomatice, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege la numărul de telefon 00385 9841 4341.


    Sistemul medical

    • Încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca.

    • În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul croat al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate de beneficiar.


    Condiţii privind traficul auto

    • Folosirea fazei scurte este obligatorie şi pe timp de zi.

    • Gradul de alcoolemie admis la volan este zero. Conducerea sub influenţa alcoolului atrage plata unei amenzi şi retragerea permisului de conducere.

    • Informaţii utile:

    - Trafic auto: 00385-062777777
    - Poliţia: 92
    - Pompieri: 93
    - Ambulanţa: 94

    • Limitele de viteză:

    - 50 km/h în localităţi;
    - 80 km/h în afara localităţilor;
    - 130 km/h pe autostrăzi;

    • Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.

    • Pe teritoriul Croaţiei este interzisă utilizarea atât a detectoarelor de radar, cât şi a aparatelor antiradar. În caz contrar, conducătorul auto este sancţionat cu o amendă de 2000 kune (aproximativ 300 euro), iar aparatul este confiscat.

    • De asemenea, conducătorul auto este obligat să demonteze aparatul menţionat şi să îl predea autorităţilor croate sau să accepte demontarea acestuia de către organele de poliţie croate, cu suportarea personală a cheltuielilor aferente operaţiunii de demontare.

    • Mijloacele de transport care tranzitează Croaţia sau au ca destinaţie finală Croaţia trebuie sa prezinte la solicitarea autorităţilor vamale croate, licenţele de transport eliberate de Ministerul Croat al Transporturilor, document care poate fi preluat de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România. Altfel, firmele riscă plata unor amenzi foarte mari şi chiar confiscarea mărfii.

    • În caz de accident de circulaţie, indiferent de gravitatea acestuia, trebuie, în mod obligatoriu, aşteptată sosirea unui echipaj de poliţie, pentru întocmirea actelor de constatare. Autoturismele trebuie să rămână în poziţia avută după momentul producerii coliziunii, până la sosirea agentului de circulaţie.


    Reglementări vamale

    • Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

    • Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alchoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.

    • Sunt interzise la introducerea, scoaterea sau tranzitul prin Croaţia a substanţelor narcotice şi precursorilor lor, substanţelor explozive, armelor de foc şi muniţiei, articolelor (plante, fiinţe vii, obiecte) supuse carantinei, indiferent de stadiul infestării, substanţelor chimice periculoase, produselor alimentare, substanţelor chimice sau a obiectelor periculoase ori dăunătoare sănătăţii, substanţelor sau produselor care conţin sau au fost produse folosindu-se substanţe periculoase pentru stratul de ozon.

    De reţinut

    • Punctul de trecere din Croaţia în Serbia de la Bajakovo-Batrovci este de regulă foarte aglomerat. O alta varianta este Tovarnik-Šid.

    Imagini de pe autostrăzile din Croaţia



    Podul Krka de pe autostrada A1 din Croaţia.



    Autostrada Zagreb-Lipovac din Croaţia.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Autostrăzile din Bulgaria se compun din două tipuri de autostrăzi: autostrăzi propriu-zise (în bulgară: Aвтомагистрала, Avtomagistrala) și drumuri expres (în bulgară: Скоростен път, Skorosten pat)
    Drumurile din Ungaria se pot împărţi în trei categorii, fiecare categorie având o viteză maximă admisă.