Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Două noi aşezări Maya descoperite în junglă

    GH. MĂNOIU | 18 OCTOMBRIE 2023

    O echipă de arheologi care lucrează în cadrul Rezervaţiei Biosferei Calakmul, o zonă protejată înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a localizat în junglă, în partea de sud, aproape de graniţa cu Guatemala, două oraşe Maya, folosind fotografii aeriene ale zonei.



    Lagunita, faţada de nord. Foto: Centrul de Cercetare al Academiei Slovene de Ştiinţe şi Arte (ZRC SAZU).


    Arheologii au descoperit cele două oraşe antice Maya în jungla din Mexic, în statul Campeche din Peninsula Yucatan. Un oraş a fost numit "La Lagunita" şi un centru urban numit Tamchén.

    Unul dintre oraşe, Lagunita, se crede că a fost descoperit în anii 1970 de către arheologul american Eric Von Euw, dar locaţia exactă a rămas necunoscută, iar oraşul a fost considerat pierdut de zeci de ani.

    Potrivit şefului expediţiei, Ivan Sprajc, de la Centrul de Cercetare al Academiei Slovene de Ştiinţe şi Arte, aceste două oraşe au fost ascunse de vegetaţia densă.

    În plus, situl a fost în mare parte inaccesibil de mulţi ani şi a fost descoperit folosind fotografii aeriene.

    A fost descoperită o faţadă reprezentând un zeu mayaş asociat cu fertilitatea.

    Arheologii au descoperit numeroase clădiri masive, asemănătoare palatelor, dispuse în jurul a patru pieţe principale, terenuri pentru jocul cu mingea şi o piramidă înaltă de 20 de metri.

    De asemenea 10 stele şi trei altare, unele dintre ele cu reliefuri bine conservate, inclusiv inscripţii hieroglifice.

    Într-o primă descifrare, una dintre stele avea gravată data de 29 noiembrie 711 A.D. de către un "senior de 4 k'atuns" (un k'atun reprezintă o perioadă de 20 de ani).

    În Tamchén, situat la aproximativ 6 km nord-est de Lagunita, există mai multe pieţe înconjurate de clădiri voluminoase, inclusiv un templu piramidă cu un sanctuar destul de bine conservat pe partea de sus şi o stelă şi un altar la baza acestuia, precum şi o acropolă sprijinind o curte cu trei temple pe laturile sale.

    Numele de "Tamchèn", care înseamnă "fântână adâncă" în limba Maya yucatèque, a fost ales din cauza numărului mare de "chultuns" prezente în oraş.

    Aceste camere subterane erau construite în formă de sticlă pentru a colecta apa de ploaie. Unele chultuns erau anormal de adânci, până la 13 metri adâncime.

    Atât Tamchén cat şi Lagunita par să fi fost abandonate în mare parte în jurul anului 1000 d.Hr., împărtăşind soarta altor aşezări ale societăţii Maya.

    În această regiune, ruinele mayaşe acoperă 2900 kilometri pătraţi şi există încă multe secrete care aşteaptă să fie descoperite.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Noile sapaturi la templul Maya Devi, din Lumbini, districtul Rupandehi din Nepal, construit pe locul unde legenda spune ca s-a nascut printul Siddhartha, viitorul Buddha, au dus la descoperirea unor altare pre-Ashoka intr-un sat datat 1300 i.e.n. Aceasta face ca inceputul istoriei locului sa fie impinsa mult in urma.
    Arheologii de la Universitatea din Wroclaw, Polonia, au descoperit 150 de morminte ale unei comunităţi necunoscute care a locuit în partea peruană a deşertului Atacama, înainte de secolul al 7-lea d.Hr.
    Noile cercetări efectuate de experţi de la Universitatea Binghamton pe artefacte din Insula Paştelui au pus sub semnul întrebării teoria că vechea civilizaţie ar fi fost distrusă de război.
    Un set de sculpturi în piatră, vechi de 7000 de ani, au fost găsite adânc în interiorul Cercului Arctic.
    Scufundătorii au descoperit într-o epavă, găsită în apropiere de o insulă malteză, o adevarată comoară arheologică constând din pietre de măcinat şi vase cu vin de acum 2700 de ani.
    Desenele artistice găsite pe pereţii unei peşteri din deşertul egiptean de vest, au fost datate provizoriu ca având 6 - 7000 ani vechime, ceea ce înseamnă că au fost create cu cel puţin 1000 de ani înainte de piramide.