Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Distrugerea stratului de ozon persistă

    GH. MĂNOIU | 8 IANUARIE 2023

    NASA a detectat o cantitate inexplicabilă de tetraclorură de carbon (CCl4) în atmosferă, un produs chimic care distruge stratul de ozon şi care este scos în afara legii în toată lumea de aproape 30 de ani.



    Gaura de ozon deasupra Antarcticii în 2006. Cu nuanţe de albastru, concentraţia mică. Foto: NASA


    Tetraclorura de carbon a fost folosită pentru stingerea incendiilor sau în curăţătorii chimice pentru curăţare uscată.

    Substanţa a fost interzisă în 1987, împreună cu clorofluorocarburile, prin Protocolul de la Montreal. Ţările membre ale protocolului au anunţat zero emisii de CCl4 între 2007 şi 2012.

    Dar studiul NASA arată că emisiile globale de acest poluant se situează la o medie de 39 kilotone pe an, sau aproximativ 30% din volumul maxim înregistrat vreodată înainte de intrarea în vigoare a Protocolului de la Montreal.

    Deoarece nu ar trebui să existe această cantitate, fie există scurgeri industriale neidentificate, fie emisii semnificative din surse contaminate sau necunoscute.

    Această substanţă a adus în 2008 11% din clorul care contribuie la diminuarea stratului de ozon.

    Fară emisii de CCl4 declarate între anii 2007 şi 2012, concentraţia atmosferică a acestei substanţe a scăzut cu numai 1% pe an, pe când oamenii de ştiinţă se aşteptau ca scăderea să fie între 1 şi 4% pe an.

    De aproape zece ani, cercetătorii se întreabă de ce nivelul de CCl4 este în declin mult mai lent decât cel anticipat luând în calcul distrugerea sa prin procese naturale cum ar fi radiaţiile solare.

    Studiile făcute arată că substanţa rămâne în atmosferă cu 40% mai mult timp decât se credea. Dar în plus, există şi o sursă majoră neidentificată de CCl4 în lume.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Urme abundente de platină în unsprezece situri arheologice din Statele Unite ale Americii leagă dispariţia bruscă, în urmă cu 12800 de ani, a misterioasei culturi Clovis de impactul unui asteroid.
    Cercetătorii de la T. I. Vyazemsky Karadag Scientific Station au descoperit că schimbul de semnale între doi delfini din Marea Neagră, seamănă cu o conversaţie între doi oameni.
    Geologii de la Nanjing Normal University, Purdue University din Statele Unite şi National Taiwan University, au găsit dovezi ale unei uriaşe inundaţii care a avut loc la începutul primei dinastii de împăraţi chinezi, confirmând astfel o mai veche legendă.
    Populaţia de pinguini imperiali din Anctarctica ar putea scădea cu cel puţin o cincime până în 2100, din cauză că banchiza, pe care locuiesc păsările, devine tot mai mică.
    Expertii de la University of Birmingham, Marea Britanie, au analizat un monument mezolitic descoperit si excavat de National Trust for Scotland in Aberdeenshire, Scotia. Acesta pare sa fie cel mai vechi calendar creat de societatile de vanatori-culegatori, datand din anul 8000 i.e.n.
    Neoliticul a fost descris ca o perioadă istorică plină de tulburări sociale, un coşmar apocaliptic de violenţă, război şi canibalism. O groapă comună din neolitic găsită în Germania arată că ideea nu este deloc greşită.