Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Dinozauri ierbivori cu pene descoperiţi în Siberia


    Pentru prima dată s-au descoperit într-un cimitir de dinozauri în situl Kulinda, pe malurile râului Olov din regiunea Transbaikal, dinozauri ierbivori cu pene şi solzi. Până acum, doar dinozaurii carnivori se credea că au avut pene.



    Kulindadromeus zabaikalicus - reconstituire. Foto: Tom Parker/Wikipedia (CC BY-SA 4.0)


    Fosila de Kulindadromeus zabaikalicus, un dinozaur ierbivor de aproximativ un metru lungime, este cea care a dus la această concluzie. Ea avea un bot scurt, picioarele din spate lungi, braţele scurte şi cinci degete puternice. Arăta ca o reptilă, cu solzi pe coadă şi gambe şi cu peri scurţi pe cap şi spate. Cea mai uimitoare descoperire, însă, este faptul că avea, de asemenea, pene complexe, pe braţe şi picioare.

    Acest animal a făcut parte din ordinul Ornithischia, un ordin de dinozauri ierbivori cu cioc, care reprezintă jumătate din toţi dinozaurii.

    Faptul că penele au fost descoperite în două grupuri distincte, theropode în China şi ornithischiane în Rusia, înseamnă că strămoşul comun al acestor specii ar fi existat în urmă cu 220 milioane ani şi ar fi avut de asemenea, pene.

    Poate că ar trebui să nu mai privim dinozaurii ca pe nişte creaturi înfricoşătoare, cu solzi, ci ca pe nişte creaturi pufoase, acoperite cu pene, ca nişte pui.

    Totuşi, nu toţi au avut pene. Unii au păstrat penele de-a lungul vieţii, alţii au pierdut penele când au crescut, sau le-au înlocuit cu solzi sau plăci osoase de protecţie. Şi păsările actuale au picioarele solzoase, goale, fără pene.

    Dar penele ar putea confirma ideea mai veche şi viu disputată, că dinozaurii aveau sânge cald.

    Se pare că penele au folosit iniţial pentru izolare şi semnalizare, mult mai târziu pentru zbor.

    GH. MĂNOIU | 27 IULIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O nouă specie de dinozaur acoperit în întregime cu pene, cu o coadă extrem de lungă, a fost descoperită în Jehol, provincia Liaoning din nord-estul Chinei, întărind teoria că zborul a existat înainte de apariţia păsărilor.
    O specie de broască ţestoasă gigant fluorescentă a fost descoperită în largul Insulelor Solomon, în Oceanul Pacific, de către o echipă de cercetători.
    Cercetătorii de la Universitatea din Colorado Boulder şi Academia Chineză de Ştiinţe din Beijing au descoperit că suprafaţa îngheţată a Arcticii era cândva străbătută de o pasare gigant care nu putea zbura.
    O noua specie de bufnita, denumita Otus jolandae, a fost descoperita in insula Lombok din Indonezia. Cercetarile au pornit cand George Sangster si Jolanda A. Luksenburg au facut inregistrari pe muntele Rinjani, langa Sapit, Lombok. Ele au fost urmate de alte studii la Muzeul American de Istorie Naturala si Muzeul de Istorie Naturala Tring.
    Maimuţa care strănută în ploaie, peştele care merge şi şarpele-bijuterie sunt printre cele peste 200 de specii descoperite în ultimii ani în estul Munţilor Himalaya.
    Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au descoperit cel mai mare schelet de dinozaur din Elveţia, într-un sit de trei kilometri în diametru din cantonul Aargau's Frick Valley, cunoscut pentru descoperirile similare.