Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    DigitalGlobe a lansat WorldView-3, cel mai puternic satelit comercial de observare a planetei

    WorldView-3 a fost purtat în spaţiu de o rachetă Atlas 5 a companiei United Launch Alliance, de la baza Vandenberg Air Force Base din California, miercuri, la ora 18:30 GMT.



    Lansarea satelitului WorldView-3. Foto: United Launch Alliance.


    Satelitul, construit de Ball Aerospace, este cel mai puternic de acest fel de până acum şi poate distinge detalii cu dimensiuni de cel puţin 31 cm, prin ceată sau fum.

    WorldView 3 are o greutate de 2,812 kg, măsoară 5,8 metri înălţime şi 7 metri lăţime şi este dotat cu panouri solare. O serie de teste se vor face în următoarele săptămâni şi, dacă totul merge bine, în aproximativ trei luni de la lansare va deveni operaţional.

    Un instrument de la bordul WorldView 3 numit Cavis va ajuta satelitul să obţină o imagine puternică a solului, în ciuda prezenţei prafului, funinginii şi a altor particule în atmosfera Pământului. Rezoluţia se apropie de ceea ce companiile de aerofotografiere oferă în prezent. El va aduna date in 29 de benzi spectrale diferite, deschizând o multitudine de utilizări potenţiale pentru datele sale.

    De exemplu, imaginile luate de WorldView-3 ar putea ajuta proprietarii de livezi să păstreze distanţa între copaci, vor putea spune pentru fiecare arbore în parte, cât de sănătos este şi există programe soft care pot evalua randamentul pe fiecare arbore în parte.

    Aceste capacităţi ar trebui să extindă baza de clienţi pentru compania DigitalGlobe în domenii cum ar fi explorarea de petrol şi gaze, silvicultură şi agricultură.

    WorldView 3, care a fost ridicat pe o orbită polară la 617 km deasupra Pământului, se alătură altor cinci sateliţi de observare din constelaţia DigitalGlobe.

    WorldView 3 va fi în măsură să ia imagini de pe 680000 km pătraţi pe zi, în timp ce capacitatea la întreaga flotă este de 4 milioane de kilometri pătraţi pe zi.

    Această acoperire largă va permite flotei să urmărească utilizarea resurselor naturale şi încălcările drepturilor omului în întreaga lume, o parte cheie a viziunii DigitalGlobe.

    15 AUGUST 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O linie de zapada a fost fotografiata intr-un sistem planetar in formare, aflat la mare departare de Pamant. Linia de zapada aflata in jurul stelei TW Hydrae, o stea asemanatoare Soarelui, poate spune mai multe despre formarea planetelor si cometelor.
    O echipă condusă de astronomi de la Research School of Astronomy and Astrophysics din cadrul Australian National University, a descoperit cea mai veche stea cunoscută în Univers, care s-a format în urmă cu 13,7 miliarde de ani, la aproximativ 200 milioane de ani după Big Bang.
    O nouă planetă mai mare decât Pământul s-ar putea ascunde mult dincolo de Pluto, în adâncurile întunecate şi reci ale sistemului solar.
    Un asteroid uriaş descoperit de curând, poreclit "The Beast", Bestia, va ajunge în apropierea Pământului în acest sfârşit de săptămână.
    Unul dintre cele mai mari cratere ale Lunii a fost creat de un asteroid, cu un diametru de 250 km, care a lovit suprafaţa Lunii în urmă cu aproximativ 3,8 miliarde de ani, formând Mare Imbrium, cunoscut sub numele de ochiul drept al "Omului din Lună".
    Compania de telecomunicaţii prin satelit Inmarsat din Marea Britanie, a lansat a doua navă spaţială din seria I5. Platforma de 7 metri lungime şi 6,1 tone, a fost transportată pe orbită de o rachetă Proton M, trimisă de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan.