Nutriţie / Dieta |
Dieta vegetariană ar putea reduce tensiunea arterială
GH. MĂNOIU | 20 FEBRUARIE 2024
Conform unei analize realizate de National Cerebral and Cardiovascular Center din Osaka asupra studiilor clinice făcute peste tot în lume, o dietă vegetariană este asociată cu o tensiune arterială scăzută, iar trecerea la o astfel de alimentaţie ar putea să restabilească sănătatea.
În studiile clinice făcute, subiecţii care urmau o dietă vegetariană au avut tensiunea arterială sistolică cu 5mmHg mai mică decât cei care consumau carne şi peşte, iar tensiunea diastolică a fost cu 2,2 până la 5 mmHg mai mică.
Acest lucru este echivalent cu o scădere in greutate de 5 kg sau cu urmarea unei diete sărace în sodiu şi cu jumatate din efectul medicaţiei chimice moderne.
O reducere cu 5mmHg a tensiunii arteriale sistolice duce statistic la o scădere a mortalităţii cu 7% în general, cu 9% în bolile coronariene şi cu 14% în accidentul vascular cerebral.
Principalul motiv pentru aceste rezultate pare să fie efectul unei diete sărace în grăsimi şi consumului mai mare de legume şi fructe cu efect antioxidant.
În Marea Britanie, unde se estimează ca 5% din populaţie este vegetariană, un studiu anterior făcut pe 45000 de persoane, a constatat că vegetarienii au avut nevoie de spitalizare pentru boli de inimă cu 30% mai puţin. Şi tot cu 30% mai puţin au murit de boli de inimă.
Dieteticienii apreciază că interpretarea rezultatelor este dificilă din cauza variaţiilor în alimentele consumate de subiecţi, iar numai excluderea cărnii nu este o cale rapidă de îmbunătăţire a sănătăţii inimii.
Sarea şi zahărul sunt şi ele implicate în problemele sistemului cardiovascular, ca şi stilul de viaţă care trebuie să fie unul activ şi sănătos.