Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Dieta, factor cheie in sănătate

    GH. MĂNOIU | 13 IANUARIE 2023

    Un nou studiu al cercetătorilor de la Washington University School of Medicine din St. Louis, Statele Unite, arată că modificarea amestecului de microbi intestinali previne creşterea în greutate şi depunerile de grăsimi ce predispun la obezitate sau care pot dezvolta probleme metabolice asociate, legate de rezistenţa la insulină.




    Dar, microbii asociaţi cu slăbirea nu se pot stabili în intestinele care au microbi intestinali asociaţi cu obezitatea, decât în cazul în care este urmată o dietă corespunzătoare.

    Această concluzie a fost urmarea unui studiu efectuat pe șoareci, în care au fost implicate perechi de gemeni (femele de 21 până la 32 de ani), în care un geamăn era slab şi unul era gras.

    Şoarecii mănânca în mod natural fecalele celuilalt şi aceasta a facilitat munca cercetătorilor în a observa ce se întâmplă când un şoarece care are microbi de la un frate geamăn slab, trăieşte cu un şoarece care are microbi de la un geamăn gras. Transmit şoarecii microbii unul celuilalt? Răspunsul: depinde de dietă.

    Dacă animalele mănâncă o hrană sănătoasă, cu puţine grăsimi şi bogată în fructe şi vegetale, microbii unui geamăn slab invadează intestinele şoarecelui care avea microbi de la un geamăn obez, prevenind creşterea în greutate, care este primul indicator al problemelor metabolice ce pot duce la diabet.

    O dietă sănătoasă ajută microbii asociaţi cu slăbirea să fie încorporaţi în intestine. Consumarea unei hrane bogate în grăsimi şi săracă în fructe şi vegetale împiedică fixarea în intestine a microbilor asociaţi cu slăbirea.

    Un studiu anterior a arătat că colecţia de microbi din intestinul unei persoane obeze este mai puţin diversificată ca cea din intestinul unei persoane slabe.

    Această lipsă de diversificare poate lăsa locuri libere pentru microbii asociaţi cu slăbirea, dar dieta nesănătoasă luptă împotriva lor.

    Şoarecii care au primit hrană sănătoasă şi microbi de la un geamăn obez şi-au îmbunătaţit starea prin asimilarea de microbi de la un geamăn slab.

    Aceasta a fost pusă pe seama invaziei unui grup de bacterii numite Bacteroide care sunt eficiente în asimilarea de calorii şi nutrienţi din mâncare şi care au fost asociate cu slăbirea.

    Când animalele au fost hrănite cu o dietă americană, bogată în grăsimi saturate şi săracă în fructe şi vegetale, șoarecii au dezvoltat probleme.

    Acest studiu este o descoperire deosebit de importantă pentru dezvoltarea unei noi generaţii de probiotice ca tratament pentru obezitate.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat la Northumbria University, din Anglia, a constatat că elevii care lucrau într-o cameră cu aromă de rozmarin sub formă de ulei esenţial, au obţinut rezultate de la 5% până la 7% mai bune la testele de memorie.
    Un studiu realizat la Queensland University of Technology's Institute of Health and Biomedical Innovation din Australia dezvăluie legătura între dietele bogate în grăsimi şi carbohidraţi şi sănătatea slabă a articulaţiilor.
    Rezultatele unui nou studiu sugerează că cicluri de post prelungit, de 2-4 zile, sub supraveghere medicală, protejează nu numai împotriva efectelor toxice ale chimioterapiei, dar declanşează şi regenerarea, prin celule stem, de noi celule ale sistemului imunitar şi eliminarea celor vechi, deteriorate.
    Ceaiul negru poate ajuta la scăderea în greutate, alături de alte beneficii pentru sănătate, prin modificarea bacteriilor din intestin.
    Rezultatele unui studiu efectuat de către Agenţia pentru Cancer a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a confirmat pericolul reprezentat de carnea procesată industrial şi de mezeluri pentru sănătate.
    Persoanele care consumă în mod curent carne de vită, de pui sau de peşte, prăjită la temperaturi ridicate, pot dezvolta hipertensiune arterială, conform unui studiu realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, Statele Unite.