Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Curiosity a descoperit azot pe Marte

    Roverul Curiosity, cu ajutorul aparatului său Sample Analysis at Mars (SAM) a făcut prima detectare de azot pe suprafaţa lui Marte.



    Roverul Curiosity pe Marte.


    Azotul a fost detectat în formă de oxid nitric şi ar putea fi eliberat din descompunerea nitraţilor în timpul încălzirii. Nitraţii sunt o clasă de molecule care conţin azot într-o formă ce poate fi folosită de către organismele vii. Descoperirea se adaugă la altele care demonstrează că Marte era în timpuri străvechi un loc favorabil pentru viaţă.

    Azotul este esenţial pentru toate formele de viaţă cunoscute, deoarece este folosit în blocurile de molecule mari, cum ar fi ADN şi ARN.

    Echipa de la NASA care se acupă de SAM a descoperit dovezi de nitraţi în eşantioane de nisip şi praf din punctul "Rocknest" şi în probele forate în "John Klein" şi "Cumberland" din Yellowknife Bay, sedimente depozitate pe fundul unui presupus fost lac. Câtă vreme proba Rocknest este o formă de praf, nitraţii există probabil pe scară largă pe Marte.

    Nu există însă nici o dovadă care să sugereze că moleculele de azot imobilizate, găsite de echipă, au fost create de viaţă. Suprafaţa lui Marte este inospitalieră pentru formele cunoscute de viaţă. În schimb, echipa crede că nitraţii sunt vechi şi provin probabil din procese non-biologice, cum ar fi impactul meteoriţilor şi fulgere în trecutul îndepărtat al lui Marte.

    Caracteristici asemănătoare albiilor uscate şi descoperirea de minerale care se formează numai în prezenţa apei lichide, sugerează că Marte a fost mai ospitalieră în trecutul îndepărtat.

    28 MARTIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Agenţia Spaţială Europeană crede că a găsit un supervulcan pe Marte care ar fi putut fi echivalentul pe Planeta Roşie a vulcanului Yellowstone.
    Echipa formată din Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați a descoperit, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2013, un asteroid care a primit denumirea 2013 UX11.
    China a lansat o nouă generație de rachete, parte integrantă a programului său spaţial ambiţios.
    Cercetatori de la Edinburgh University au publicat un studiu ce se vrea un raspuns la Paradoxul Fermi: de ce nu am intalnit inca inteligenta extraterestra, daca ea este comuna in tot Universul.
    Imaginile luate pe Marte în regiunea Kimberley de roverul Curiosity de la NASA pe 2 şi pe 3 aprilie 2014 includ spoturi luminoase, care ar putea fi din cauza Soarelui care se reflectă de pe o suprafaţă de stâncă sau razelor cosmice care izbesc direct detectorul camerei, afirmă specialiştii de la Jet Propulsion Laboratory.
    Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au descoperit o exoplanetă de mărimea Pământului, numită Kepler 78b, la 700 de ani–lumină de noi, care se roteşte în jurul stelei sale în doar 8,5 ore. Planeta este şi foarte aproape de steaua în jurul căreia orbitează, la doar de trei ori raza stelei, şi aceasta face ca temperatura la suprafaţa ei să fie de peste 2700 grade Celsius.