Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Craterul unui mega-asteroid descoperit în Australia

    Oamenii de ştiinţă au găsit cel mai mare crater de asteroid din lume în bazinul Warburton din centrul Australiei. Asteroidul a lovit Pământul cu peste 300 milioane ani în urmă, cu efecte devastatoare şi a făcut un crater cu un diametru de peste 400 kilometri.



    Imagine artistică a unui impact major.


    Descoperirea a fost făcută din întâmplare, în timpul unui foraj, când s-au găsit roci şi cristale ce fuseseră supuse la presiuni mari. Calculele au arătat că doar un mega-asteroid cu un diametru de 10-20 kilometri putea să producă presiuni de şoc asa de mari.

    Au fost găsite două cupole uriaşe profunde, formate în scoarţa terestră după impactul puternic care a adus şi rocile din manta la suprafaţă. Toate acestea sugerează că un asteroid mare, foarte probabil s-a împărţit în două cu doar puţin timp înainte de impact.

    Asteroizii gemeni, fiecare mai mare de 10 kilometri în diametru, au lovit Pământul cu mult timp în urmă, craterul fiind acoperit cu nu mai puţin de doi kilometri de sedimente, pe suprafaţă nemaiexistând nici un semn.

    Până în prezent, cercetările sugerează că asteroizii au lovit în urmă cu cel puţin 300 milioane de ani, dar data impactului ar putea fi mult mai veche.

    În cazul în care data este de 300 milioane de ani, ştiinţa are o mare problemă, deoarece la un impact de această dimensiune sunt de aşteptat să apară efecte asociate, mega-tsunami, extincţia unor forme de viaţă, ori nu există evidenţe ale unor astfel de evenimente pentru această perioadă.

    14 APRILIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oameni de ştiinţă au aflat în cele din urmă de ce au ochii gene. Ele opresc evaporarea umidităţii şi protejează ochiul de particulele de praf.
    O echipă internaţională de cercetători de la Siberian State Industrial University şi University of Uppsala au găsit fosilele unui tip nou de Ichthyostega, un tetrapod primitiv.
    Două aripi de pui de păsări, care au trăit alături de dinozauri, au fost găsite conservate în chihlimbar în nord-estul Myanmar-ului.
    Cercetatorii de la Universitatea din Gothenburg au studiat un sit cu ramasitele unei comunitati din epoca de piatra in apropiere de orasul Falköping, Suedia. Ei au incercat sa afle in ce consta dieta acelor persoane si au ajuns la concluzia ca se foloseau ingrasaminte.
    Conform ultimelor analize ale genomului câinilor moderni şi lupilor suri, câinii au fost domesticiţi în urmă cu 9000 până la 34000 ani, cel mai probabil atunci când oamenii se ocupau doar cu vânătoarea şi adunarea plantelor şi fructelor, înainte de apariţia agriculturii, acum 10000 de ani.
    Un grup de geologi din Norvegia, Germania, Marea Britanie si Africa de Sud, au studiat solul, respectiv nisipul plajelor, insulelor Reunion si Mauritius si au descoperit un micro-continent pe care l-au numit Mauritia. Se presupune ca acest fragment de continent, Mauritia, s-a rupt de Madagascar si s-a fragmentat in urma cu aproximativ 60 milioane de ani, atunci cand a aparut driftul intre Madagascar si India.