Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Controlul genelor cu ajutorul gândurilor

    GH. MĂNOIU | 11 AUGUST 2022

    Cercetătorii de la Institutul de tehnologie din Zurich, Elveţia, au dezvoltat prima reţea de gene care poate fi operată cu ajutorul undelor cerebrale. În funcţie de gândurile utilizatorului, se pot produce diferite cantităţi dintr-o moleculă dorită.



    Controlul genelor cu ajutorul gândurilor.


    Pentru prima dată s-au putut aborda undele cerebrale, care au fost transferate la o reţea de gene şi s-a obţinut modificarea expresiei genei în funcţie de tipul de gândire.

    O lampă LED, ce emite lumină în infraroşu, luminează o cultură de celule modificate genetic. Când lampa luminează celulele, acestea încep să producă o anumită proteină.

    Acest ansamblu a fost implantat la animale de laborator şi s-a putut măsura nivelul de proteină din sângele lor.

    Pentru a reglementa cantitatea de proteine, subiecţii umani testaţi au fost clasificaţi după trei stări de spirit: biofeedback, meditaţie şi concentrare.

    Subiecţii care s-au concentrat pe un joc au emis unde cerebrale care au pornit un generator de câmp ce a pornit lumina infraroşie care a indus o valoare medie de proteină.

    Subiecţii în meditaţie au indus o valoare foarte mare de proteină.

    Un astfel de implant controlat de gând ar putea ajuta într-o zi la combaterea bolilor neurologice cum ar fi durerile de cap cronice, durerile de spate şi epilepsia, prin detectarea undelor cerebrale specifice într-un stadiu timpuriu, care să declanşeze şi să controleze emiterea unor agenţi exact în momentul potrivit.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Institutul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie din Ulsan, Coreea de Sud, au dezvoltat o lentilă de contact capabilă să controleze diabetul zaharat.
    Agenţia americană de cercetare în domeniul apărării doreşte să creeze echipamente electronice militare care se dizolvă sau care dispar în mediul ambiant.
    Virusul răcelii se multiplică mai bine la temperaturile reci din interiorul nasului, decât la temperatura de bază a corpului, cea din plămâni. Această descoperire confirmă părerea că este mai uşor de căpătat o răceală iarna.
    Practicarea respiraţiei yoghine are efect asupra dinamicii lichidului cefalorahidian al unei persoane şi asupra sănătăţii sistemului nervos central, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Oregon Health & Science University, Statele Unite.
    Cum in ultimii 25 de ani nu s-a inregistrat nici un progres in tratamentul cancerului pancreatic, cercetatorii au luat in calcul o serie de terapii alternative. Astfel s-a ajuns la utilizarea unei bacterii periculoase care a fost modificata in acest scop.
    Cercetătorii australieni de la Menzies Institute for Medical Research al Universităţii Tasmania au descoperit că vârsta la care apar primele simptome ale sclerozei multiple este puternic legată de latitudine.