Ediţia în limba română
  / Sănătate

  Consumul de nuci asociat cu un risc mai scazut de diabet de tip 2 la femei

  GH. MANOIU | 22 APRILIE 2013

  Cercetatori de la Brigham and Women’s Hospital si Harvard School of Public Health din Statele Unite au demonstrat ca un aport mai mare de acizi grasi polinesaturati si mononesaturati si un consum mai mic de grasimi saturate sunt asociate cu un risc mai redus de diabet de tip 2.


  Nucile sunt bogate in grasimi, dar acestea sunt mononesaturate si polinesaturate; de asemenea contin alti compusi bioactivi ce par sa exercite efecte favorabile asupra diabetului de tip 2, cum ar fi proteine vegetale, steroli, fibre, antioxidanti.

  Diabetul afecteaza 366 milioane de persoane, iar diabetul de tip 2 reprezinta 90% din toate cazurile de diabet. Prevenirea primara a diabetului de tip 2 prin dieta si stil de viata este de importanta majora.

  Comparativ cu alte fructe cu coaja tare, nucile au un continut mai ridicat de acizi grasi polinesaturati (47% din greutate), ce cuprind O3 si O6.

  S-au facut teste pentru doua loturi, unul compus din 58063 asistente medicale cu varste cuprinse intre 52 si 77 ani si al doilea din 79893 asistente medicale cu varste cuprinse intre 35 si 52 ani. Participantele nu au avut diabet, boli de inima, accident vascular sau cancer in momentul initial. Testul s-a facut pe parcursul a zece ani, timp in care s-a verificat prin chestionare cantitatea de nuci consumate, alte alimente si starea de sanatate.

  S-a facut in paralel o evaluare a consumului de fructe cu coaja tare si alune si asocierea cu diabetul de tip 2.

  Au existat pe parcursul testului 3166 cazuri de diabet de tip 2 in lotul 1 si 2764 de cazuri in lotul 2.

  Participantele la studiu au consumat portii de 28 grame de fructe cu coaja tare, in special nuci. Cele care au consumat nuci de doua sau trei ori pe saptamana, prezentau un risc cu 24% mai mic decat cele ce mancau mai putine nuci sau deloc. Daca s-a mancat o portie de nuci pe saptamana, riscul a scazut cu 13%.

  Cele care au consumat mai frecvent nuci au avut tendinta sa piarda din greutate, sa fumeze mai putin si sa faca mai multe exercitii fizice. De asemenea, au avut tendinta sa consume mai mult peste, cereale integrale, fructe si vegetale.

  Si consumul de alune sau alte fructe cu coaja tare a avut un efect benefic asupra incidentei de diabet de tip 2, dar efectul nu a fost asa de marcant ca in cazul nucilor.

  Mai multe studii de interventie pe termen scurt a sugerat efectele benefice ale consumului de nuci asupra profilului lipidic, markerilor inflamatori si functiei endoteliale, stresului oxidativ, secretiei de insulina si homeostaziei glucozei, ceea ce poate explica rapotul invers intre consumul de nuci si riscul de diabet de tip 2.

  Este de remarcat faptul ca un consum mai mare de diferite tipuri de nuci, inclusiv migdale, nuci, alune, pare a avea beneficii similare asupra lipidelor din sange.

  Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma rezultatele. Este foarte probabil ca efectul sa fie similar si asupra barbatilor, chiar daca studiul a fost facut exclusiv pe femei.
  DE ASEMENEA ÎN SECŢIUNEA SĂNĂTATE

  Cercetatorii de la Polish Mother's Memorial Hospital – Research Institute, Lodz, Polonia, au studiat importanta pe care o au seleniul si zincul, doua microelemente indispensabile functionarii normale a organismului, in alergiile alimentare ale copiilor mici. Ei au ajuns la concluzia ca, copii cu alergii alimentare au concentratii mult mai mici de seleniu, zinc si enzime ce contin in componenta lor aceste doua microelemente, decat copii din grupul de control. Concentratia de seleniu, zinc si activitatea enzimelor examinate au crescut dupa aplicarea unei diete de eliminare a alimentelor ce dadeau alergie.
  Cercetatorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis au descoperit ca nanoparticule care transporta o toxina gasita in veninul de albine poate distruge virusul imunodeficientei umane (HIV), lasand in acelasi timp celulele din jur nevatamate.
  Un grup international de cercetatori au descoperit sapte regiuni noi ale genomului uman – numite loci – asociate cu un risc crescut de a face o boala de ochi, cunoscuta ca degenerescenta maculara legata de varsta, una dintre principalele cauze de orbire.
  Inspirandu-se de la o substanta secretata de ciuperci cand isi apara teritoriul, chimistii de la Massachusetts Institute of Technology au sintetizat si testat 60 de compusi care au capacitatea de a distruge celulele canceroase umane.
  Un nou studiu, desfăşurat pe o perioadă de cinci ani la Universitatea din Barcelona, asupra aşa-numitei diete mediteraneene, arată că uleiul de măsline, nucile, fasolea, peştele, carnea albă, fructele, legumele şi... un pahar de vin pe zi sunt ingredientele unei inimi sănătoase. Acest studiu amplu, care a durat aproape 5 ani, a descoperit că această dietă ar putea preveni aproximativ 30% dintre atacurile de cord, atacurile cerebrale şi decesele datorate bolilor de inimă.
  © 1991-2014 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare