Ediţia în limba română
  Nutriţie / Dieta şi sănătatea

  Consumul de nuci asociat cu un risc mai scazut de diabet de tip 2 la femei

  GH. MANOIU | 22 APRILIE 2013

  Cercetatori de la Brigham and Women’s Hospital si Harvard School of Public Health din Statele Unite au demonstrat ca un aport mai mare de acizi grasi polinesaturati si mononesaturati si un consum mai mic de grasimi saturate sunt asociate cu un risc mai redus de diabet de tip 2.


  Nucile sunt bogate in grasimi, dar acestea sunt mononesaturate si polinesaturate; de asemenea contin alti compusi bioactivi ce par sa exercite efecte favorabile asupra diabetului de tip 2, cum ar fi proteine vegetale, steroli, fibre, antioxidanti.

  Diabetul afecteaza 366 milioane de persoane, iar diabetul de tip 2 reprezinta 90% din toate cazurile de diabet. Prevenirea primara a diabetului de tip 2 prin dieta si stil de viata este de importanta majora.

  Comparativ cu alte fructe cu coaja tare, nucile au un continut mai ridicat de acizi grasi polinesaturati (47% din greutate), ce cuprind O3 si O6.

  S-au facut teste pentru doua loturi, unul compus din 58063 asistente medicale cu varste cuprinse intre 52 si 77 ani si al doilea din 79893 asistente medicale cu varste cuprinse intre 35 si 52 ani. Participantele nu au avut diabet, boli de inima, accident vascular sau cancer in momentul initial. Testul s-a facut pe parcursul a zece ani, timp in care s-a verificat prin chestionare cantitatea de nuci consumate, alte alimente si starea de sanatate.

  S-a facut in paralel o evaluare a consumului de fructe cu coaja tare si alune si asocierea cu diabetul de tip 2.

  Au existat pe parcursul testului 3166 cazuri de diabet de tip 2 in lotul 1 si 2764 de cazuri in lotul 2.

  Participantele la studiu au consumat portii de 28 grame de fructe cu coaja tare, in special nuci. Cele care au consumat nuci de doua sau trei ori pe saptamana, prezentau un risc cu 24% mai mic decat cele ce mancau mai putine nuci sau deloc. Daca s-a mancat o portie de nuci pe saptamana, riscul a scazut cu 13%.

  Cele care au consumat mai frecvent nuci au avut tendinta sa piarda din greutate, sa fumeze mai putin si sa faca mai multe exercitii fizice. De asemenea, au avut tendinta sa consume mai mult peste, cereale integrale, fructe si vegetale.

  Si consumul de alune sau alte fructe cu coaja tare a avut un efect benefic asupra incidentei de diabet de tip 2, dar efectul nu a fost asa de marcant ca in cazul nucilor.

  Mai multe studii de interventie pe termen scurt a sugerat efectele benefice ale consumului de nuci asupra profilului lipidic, markerilor inflamatori si functiei endoteliale, stresului oxidativ, secretiei de insulina si homeostaziei glucozei, ceea ce poate explica rapotul invers intre consumul de nuci si riscul de diabet de tip 2.

  Este de remarcat faptul ca un consum mai mare de diferite tipuri de nuci, inclusiv migdale, nuci, alune, pare a avea beneficii similare asupra lipidelor din sange.

  Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma rezultatele. Este foarte probabil ca efectul sa fie similar si asupra barbatilor, chiar daca studiul a fost facut exclusiv pe femei.
  DE ASEMENEA ÎN SECŢIUNEA DIETA ŞI SĂNĂTATEA

  Un nou studiu, desfăşurat pe o perioadă de cinci ani la Universitatea din Barcelona, asupra aşa-numitei diete mediteraneene, arată că uleiul de măsline, nucile, fasolea, peştele, carnea albă, fructele, legumele şi... un pahar de vin pe zi sunt ingredientele unei inimi sănătoase. Acest studiu amplu, care a durat aproape 5 ani, a descoperit că această dietă ar putea preveni aproximativ 30% dintre atacurile de cord, atacurile cerebrale şi decesele datorate bolilor de inimă.
  Studii facute de cercetatori de la Universitatea din Illinois au dus la concluzia ca ar putea exista o legatura intre dieta bogata in grasimi si problemele copiilor privind atentia, hiperactivitatea sau dizabilitatile de memorie si invatare.
  Oamenii de stiinţă au descoperit cum poţi să slăbeşti fără să ţii cură de slăbire - este suficient să înlocuieşti alimentele cu conţinut ridicat de grăsimi, cu versiunile sărace în grăsimi ale aceloraşi alimente.
  Studiile efectuate in cadrul unor institute de specialitate americane indica faptul ca persoanele care au o dieta vegetariana bogata in minerale (printre care calciu, magneziu si potasiu) si fibre alimentare, si saraca in grasimi, tind sa aiba o tensiune arteriala mai mica.
  Fructele de padure, cum ar fi afinele, contin un nivel ridicat de compusi numiti polifenoli, despre care oamenii de stiinta spun ca pot ajuta creierul sa-si indeplineasca functiile vitale. Cele mai multe boli ale creierului cum ar fi Alzheimer si Parkinson au aratat o crestere a cantitatii de proteine toxice in creier, iar fructele de padure par sa promoveze mecanismul de curatare naturala a creierului, reducand astfel acumularile toxice.
  © 1991-2015 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare