Destinaţii

Cascais, Portugalia

GH. MANOIU


Faleza si port Cascais


Cascais este un oras pe coasta stancoasa din Estoril, cunoscuta si ca Riviera Portugheza, la 30 km vest de Lisabona. A fost un sat de pescari, iar acum este o suburbie a capitalei portugheze, cu 35000 de locuitori. A inceput prin a fi o resedinta pentru familia regala portugheza in secolul al 19-lea si inceputul secolului 20.

Multa lume care viziteaza Lisabona prefera sa stea in afara orasului si se cazeaza aici.

Vara, temperaturile ridicate din timpul zilei sunt temperate de seri racoroase, iar noaptea temperaturile trec rareori peste 22 grade Celsius. Chiar si in timpul zilei, exista briza racoroasa dinspre larg.

Cum ajung in Cascais

Cu masina: de la aeroport se urmeaza semnele "2ª circular" pentru 7,5 km, apoi se urmeaza iesirea "CRIL, Algés, Cascais" si dupa 12 km se ajunge la Cascais.

Exista o taxa de 1,5 euro pentru autostrada A5. Timp total 35 minute. Sau se urmeaza un drum mai lung, dar pitoresc, pe soseaua de coasta. Se poate lua si taxiul si costul unei calatorii este de aproximativ 25 euro.

Cu transportul public: de la aeroport se ia autobuzul 91 sau 45 pana la "Cais do Sodré". Biletul costa 2 euro si se poate lua de la sofer.

Dupa miezul noptii se poate lua autobuzul retelei de noapte. Autobuzele opresc in apropierea statiei de tren ce merge spre Cascais, iar costul unui bilet de tren este de 2 euro.

Coordonate GPS

38°41′ Nord
9°25′ Vest

Ce e de vazut in Cascais

• Exista un port pentru yachturi, cateva mici, dar celebre, plaje cu nisip - Praia da Ribeira, Praia da Rainha, Praia da Duquesa, Praia do Tamariz, Praia da Poça, Praia da Azarujinha, Praia de Carcavelos, ruinele castelului, muzeul de arta si muzeul marii, parcuri, strazile cu arhitectura veche in centrul istoric, multe hoteluri, restaurante.

• In apropiere este Parcul National Sintra-Cascais cu o suprafata de 145 kmp.

• Museu do Conde de Castro Guimarães, intr-o cladire din secolul 19, deschis de marti pana duminica de la 10 la 12.30 si de la 14 la 17.

• Capela Sf. Sebatian din secolul al 17-lea cu o colectie de arta.

• Biserica Igreja Nossa Senhora da Assunção, cu un altar din secolul 16, ceramica decorativa din secolul 18 si o colectie de picturi, deschisa zilnic de la 9 la 13 si de la 17 la 20.

Activitati

• Aici se organizeaza mai multe cursuri de golf, se poate practica surfing, sailing, windsurfing, se desfasoara concursuri de tenis, motorcycling.

• Carnavalul are loc in februarie sau martie, in functie de calendarul lunar si inseamna o saptamana de petreceri stradale, parade si petreceri private.

• Festas dos Santos Populares, intre 12 si 29 iunie, in Lisabona si de-a lungul coastei.

• Festivalul de jazz din iulie din Cascais, Festivalul de vara din Cascais, targ de artizanat din Estoril in iulie si august.

• La sfarsitul lui august Festivalul Marii, ce dateaza din secolul 15, Festas de Viana in ultimul sfarsit de saptamana din august.

• La 1 noiembrie, Ziua tuturor sufletelor, ce ii sarbatoreste pe cei ce au murit.

Repere istorice

• Este amintit prima data in secolul 12 cand depindea administrativ de Sintra, o localitate din nord.

• In secolul 13 aprovizioneaza cu produse de mare Lisabona.

• In secolul 14 devine independent administrativ. Produce pe langa peste, vin, ulei de masline, cereale si fructe.

• In 1488 se construieste mica fortareata, largita ulterior, in secolul 16, de regele Philip I.

• Cutremurul ce a lovit Lisabona in 1755 distruge si o buna parte din satul Cascais.

• Intre 1870 si 1908, familia regala isi petrece vara aici, transformand localitatea intr-una cosmopolita.

Imagini din Cascais



Tarm stancos.



Plaja si munti.



Cascais - Fortul




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Valencia este al treilea oraş ca mărime din Spania. Aici s-au născut Papa Alexandru VI, Papa Callixtus III, regele Alfonso III, regele James II de Aragon, scriitorul Vicente Blasco Ibáñez, arhitectul Santiago Calatrava şi compozitorul Joaquin Rodrigo.
Amsterdam, cunoscut şi ca "Veneţia Nordului" este unul dintre centrele financiare importante ale Europei şi un oraş al afacerilor, surclasat în Europa doar de Londra, Paris, Frankfurt şi Barcelona.
Ibiza este o insulă din Marea Mediterană care, alături de Mallorca, Menorca, Formentera şi mai multe insule mai mici, formează arhipelagul şi comunitatea autonomă a Insulelor Baleare din Spania.
Montreal este un oraş din provincia canadiană Quebec, al doilea ca mărime din Canada şi al treilea UNESCO City of Design din lume, după Berlin şi Buenos Aires. Este al doilea cel mai mare oraş din lume în care se vorbeşte franceza, după Paris.
Viena, asa cum o vede un ochi grabit, si momentele istorice care au marcat istoria Austriei, de la primele asezari umane si pana la proclamarea Republicii.
Bock este un promontoriu în colţul de nord-est al districtului istoric vechi din oraşul Luxemburg. O combinaţie de fortificaţie naturală dată de turnul stâncos ce se ridică deasupra râului Alzette, care îl înconjoară din trei părţi şi fortificaţii construite de oameni, numită şi Gibraltarul Nordului.