Știință

    Cântatul în zori, un privilegiu de lider

    Primul cântat al cocoşilor nu este o istorie, ci un privilegiu de lider, potrivit unui studiu publicat recent de cercetătorii japonezi.



    Cocoşul.


    Oamenii de ştiinţă au demonstrat că şeful găinilor este întotdeauna primul care anunţă ivirea zorilor, colegii lui nu cântă decât după el, respectând scrupulos ordinea descrescătoare a rangului lor social.

    Cocoşii trăiesc împreună într-un mod foarte ierarhic. Prin urmare, cocoşul dominant mănâncă primul, îşi alege tovarăşii, cel mai bun cuib şi are privilegiul de a-i trezi pe toţi.

    Astfel, cănd cocoşul cu cel mai înalt rang a fost retras din experiment, cocoşul cu rangul secund a devenit primul în drept să cânte. Cocoşii sunt foarte respectuoşi cu ierarhia. Acesta este configurată foarte simplu: prin forţă, ceea ce duce la faimoasele lupte de cocoşi.

    Când cocoşi care nu se cunosc sunt puşi împreună, ei încep să lupte. De îndată ce este identificat cel mai puternic, lupta scade şi doar cel mai mare în grad continuă uneori să îi provoace pe ceilalţi, niciodată invers.

    25 IULIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ultima populaţie de mamuţi lânoşi a dispărut în urmă cu aproximativ 5600 ani din cauza lipsei de apă potabilă, atunci când insula St. Paul din Alaska, pe care trăiau, a fost izolată de continent.
    Un scorpion fosil vechi de 360 milioane de ani descoperit în rocile din perioada Devonian, în apropiere de Grahamstown, Africa de Sud este o specie nouă şi este cel mai vechi animal ce a trăit pe pământul vechiului continent Gondwana.
    Un nou studiu susţine că asteroidul care a lovit Pământul în urmă cu 66 milioane ani, cunoscut pentru faptul că ar fi dus la extincţia dinozaurilor, a lovit un întins câmp de petrol, care s-a aprins şi a umplut atmosfera planetei cu funingine.
    Biologi din Cehia, Statele Unite şi Peru, care lucrează in jungla centrală a statului peruan, au descoperit o nouă specie de broască care traieşte pe pantele estice ale Anzilor, în provincia Junin de Peru, în văi calde, adăugând astfel încă un membru familiei Bufonidae.
    În fiecare an, sute de mii de turişti din toate colţurile lumii ajung la Observatorul Regal din Greenwich, Marea Britanie, să facă o fotografie călare pe Primul Meridian, celebra linie care împarte emisferele de Est şi de Vest ale Pământului.
    Se ştie că una dintre teoriile care explică dispariţia dinozaurilor, acum 66 milioane de ani, se bazează pe căderea unui meteorit în sudul Mexicului. Dar apar dovezi că cea mai mare extincţie din toate timpurile, care a avut loc acum 252,3 milioane de ani, la sfârşitul perioadei Permian, a fost declanşată de un impact care a schimbat clima.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact