Mapamond

    Canion vechi găsit sub un râu tibetan

    Oamenii de ştiinţă de la California Institute of Technology şi de la China Earthquake Administration au descoperit un canion vechi, adânc îngropat sub râul Yarlung, în partea de sud a Tibetului.



    Yarlung Tsangpo în apropiere de Lhasa.


    În urmă cu aproximativ 2,5 milioane de ani, râul Yarlung a creat un canion adânc la cel puţin 500 metri mai jos de albia sa actuală. Râul a tăiat adânc în marginea Podişului Tibet, iar apoi, într-o etapă ulterioară, ridicarea tectonică a creat chei şi a făcut acest râu abrupt.

    Coliziunea plăcii indiene cu placa eurasiatică a ridicat Podişul Tibet. Sedimente din activităţile tectonice au umplut canionul vechi. Prin foraj, oamenii de ştiinţă au stabilit că vechiul canion a avut, în unele zone, până la 1000 metri adâncime.

    Canionul îngropat se extinde pe aproximativ 300 km, în amonte de Yarlung Tsangpo Grand Canyon, un defileu bine-cunoscut, care este la fel de adânc ca Marele Canion din Statele Unite.

    Yarlung Tsangpo, parte a râului Brahmaputra, îşi are originea în gheţarul Angsi, în vestul Tibetului. Când părăseşte Platoul Tibetan, formează Yarlung Tsangpo Grand Canyon, cel mai lung şi mai adânc canion din lume.

    3 IANUARIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Numărul tigrilor aflaţi în libertate (specie protejată) scade de la an la an. Numai India a pierdut 63 de tigri în cursul anului 2013. Primul tigru pierdut în 2013 a fost în ianuarie în pădurile din Brahmapuri şi a fost un caz de braconaj, iar ultimul caz a fost raportat în decembrie şi este în curs de investigare.
    Oamenii de ştiinţă australieni de la Curtin University School of Mine cred că un super-vulcan activ acum peste 100 milioane ani, a erupt atât de puternic, încât a aruncat cristale mici peste tot continentul australian.
    Au trecut 75 de ani de când soarecele Jerry si pisica Tom se războiesc pe ecranele din întreaga lume, spre deliciul generaţiilor de copii de toate vârstele.
    Un pensionar brazilian a găsit un pinguin sud-american acoperit cu petrol pe o insulă în largul coastei din Rio de Janeiro.
    Este pentru prima dată în peste 80 de ani de observaţii când monstrul din Loch Ness nu îşi face apariţia. Nessie, aşa cum a fost denumit, se pare că a plecat, sau a murit, după cum declară Gary Campbell însărcinat cu ţinerea registrului de apariţii.
    Insula Niijima, apărută din ocean în noiembrie anul trecut la o mie de kilometri sud de Tokyo, continuă să crească. Aceasta, care era în primele zile într-o formă aproximativ ovală, a ajuns să se unească cu insula nelocuită Nishinoshima, situata la 500 metri.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact