Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Cadmiul ar putea fi interzis ca pigment

    O interdicţie la nivel european a pigmenţilor de cadmiu în vopsele acrilice, ulei şi acuarelă este în curs de examinare şi ar putea fi pusă în aplicare în termen de doi ani.



    Cadmiu. Foto: Alchemist-hp/Wikipedia


    Uniunea Europeană ia în calcul o restricţie privind cadmiul în urma presiunii Suediei, care susţine că artiştii poluează lanţul alimentar, atunci când spală pensule lor în chiuvetă.

    Cadmiul ajunge până în nămolul de epurare şi este apoi răspândit pe terenurile agricole, potrivit unui raport prezentat de Suedia la Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) anul trecut.

    Artişti şi producătorii de vopsele spun însă că bateriile Nichel-Cadmiu sunt o problemă şi nu pigmenţii lor.

    Cadmiu în forma sa pură este extrem de toxic, dar compuşii de cadmiu folosiţi de artişti nu sunt toxici, afirmă Reach, un organism UE care avizează utilizarea substanţelor chimice.

    În cazul în care interdicţia se va aplica, aceasta va schimba radical paletele artiştilor deoarece pigmenţilor de înlocuire le lipseşte vitalitatea culorilor cu cadmiu.

    6 OCTOMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un informatician german a contestat teoriile binecunoscute ale unei Atlantide scufundate şi a susţinut că misteriosul oraş s-ar fi aflat într-o zonă din apropierea ţărmului, în Maroc.
    Noua Zeelandă va crea în Pacificul de Sud un sanctuar marin gigant, în care va fi interzis pescuitul, prospecţiunile, exploatarea şi mineritul.
    Parfumul dulce al succesului? Un studiu al Creston's Marketing Sciences Sensory Unit răspunde la această veche întrebare şi dezvăluie adevăratul miros al succesului: bărbaţii miros a mosc iar femeile au un parfum dulce.
    O erupţie vulcanică submarină a creat o nouă insuliţă lângă insula Nishinoshima din grupul Ogasawara, la aproximativ 1000 km Sud de Tokio. Insuliţa este o bucată ovală de teren de 200 metri lungime.
    Pe 31 mai 2013, asteroidul 1998 QE2 a trecut in apropierea Pamantului, la o distanta de 5800000 km, de 15 ori distanta dintre Pamant si Luna, prilej pentru alarmistii planetei sa anunte din nou sfarsitul lumii. Asteroidul n-a venit singur ci insotit de o luna. El a putut fi urmarit cu telescoapele radar si s-au putut obtine imagini de suprafata.
    Aproximativ 250 de experţi oceanici din 24 de ţări şi din Uniunea Europeană s-au adunat în Hobart, Tasmania, pentru a semna acordul istoric privind înfiinţarea celei mai mari rezervaţii marine din lume, în Antarctica, în regiunea Mării Ross.