Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Cacaoa ar putea să frâneze declinul cognitiv


    Un regim bogat în flavonoide, substanţe naturale prezente în boabele de cacao, ar putea să frâneze declinul cognitiv ce apare cu vârsta.



    Boabe de cacao. Foto: Gh. Mănoiu/The Titi Tudorancea Bulletin


    Vârsta înaintată este în general asociată cu o mai mare dificultate de învăţare sau de amintire a anumitor denumiri sau locaţii. Acest declin treptat de memorie începe la vârsta adultă, dar nu este vizibil înainte de 50 sau 60 de ani.

    Pentru a studia impactul flavanoidelor din cacao, cercetătorii de la Universitatea Columbia din New York au testat 37 de voluntari cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani. Voluntarii au fost împărţiţi în două grupuri şi timp de trei luni au primit zilnic băuturi care conţineau, fie o doză foarte mare de flavanoide (900 mg), fie o doză mică (10 mg).

    La sfârşitul testului, creierul voluntarilor a fost scanat şi, la cei din prima grupă, s-a observat o creştere semnificativă a volumului de sânge într-o regiune a creierului care joacă un rol important în memorie, dar a cărei performanţe scad cu vârsta. Aceiaşi voluntari au arătat, de asemenea, o capacitate de memorizare mai bună, asemănătoare cu a unei persoane de 30-40 ani.

    Nu este suficient consumul de mai multă ciocolată, cantitatea de flavonoide fiind prea mică în comparaţie cu cea din studiu. Flavonoidele sunt eliminate în mare măsură în procesul de obţinere al pudrei de cacao folosită.

    Flavanoidele sunt un subgrup de substanţe găsite în cacao, dar şi în ceai, struguri şi multe alte fructe şi legume, care ar putea, potrivit unor studii, să aibă şi un efect benefic asupra inimii.

    GH. MĂNOIU | 9 NOIEMBRIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un tratament pentru infecţii oculare vechi de 1000 de ani ar putea deţine cheia pentru distrugerea microbilor rezistenţi la antibiotice.
    Cercetătorii elveţieni de la Spitalul Universitar din Zürich testează folosirea oxigenului în tratarea cancerului.
    Un nou studiu realizat la Institutului de Tehnologie din California, Statele Unite, a arătat că schimbările în componenţa bacteriilor din intestine contribuie şi chiar pot provoca deteriorarea abilităţilor motorii, semnul distinctiv al bolii Parkinson.
    Ingredientele care dau o consistenţă stabilă pentru îngheţată, ciocolată, snacks-uri şi alte produse ambalate, ar putea să promoveze unele boli cronice inflamatorii.
    Cercetătorii americani au tratat Pemfigus vulgaris la animale prin instruirea sistemului imunitar să se atace pe sine, inversând astfel o boală autoimună devastatoare.
    Cercetatorii de la Yale School of Medicine au descoperit cum se poate masura riscul ca un copil sa dezvolte autism, prin cautarea la nastere a unor anomalii in placenta. Aceasta permite un diagnostic timpuriu al acestei afectiuni. De regula, diagnosticarea se face cand copilul are 3-4 ani sau mai mult si cand au aparut deja primele manifestari, pierzandu-se astfel oportunitatea unei interventii, deoarece creierul este receptiv la tratament in primul an de viata.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact