Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Afecţiuni

    Anomalii ale metabolismului mineral şi osos asociate bolii cronice de rinichi

    Ce este anomalia metabolismului mineral şi osos asociata bolii cronice de rinichi (AMO-BCR)?

    AMO-BCR apare atunci cand rinichii nu mai pot mentine nivelurile corespunzatoare de calciu si fosfor din sange, conducand catre niveluri hormonale osoase anormale. Ea este o problema frecventa la persoanele cu boli renale si afecteaza aproape toti pacientii care primesc dializa.

    Anomalia metabolismului mineral şi osos asociata bolii cronice de rinichi este mai grava la copii intrucat oasele lor sunt in crestere. Afectiunea incetineste cresterea oaselor si cauzeaza diformitati. O asemenea diformitate apare atunci cand picioarele se intorc catre inauntru, unul spre celalalt, sau spre exterior, unul departe de celalalt; aceasta diformitate poarta numele de "rahitism renal".

    O alta complicatie grava este statura scunda. Simptomele pot fi vazute la copiii in crestere care au boli renale chiar inainte ca ei sa inceapa dializa.

    Modificarile osoase pot incepe cu multi ani inainte ca simptomele sa apara la adultii cu boli ale rinichilor.

    Daca anomalia metabolismului mineral şi osos asociata bolii cronice de rinichi la adulti ramane netratata, oasele se subtieaza progresiv si se slabesc, si persoana poate incepe sa resimta dureri osoase si articulare. Ea creste de asemenea riscul fracturilor osoase.

    Doctorii obisnuiau sa foloseasca termenul de osteodistrofie renala pentru a descrie tulburarile minerale si hormonale cauzate de boala renala. In prezent termenul de osteodistrofie renala este utilizat pentru a descrie doar problemele osoase rezultate ale anomaliei metabolismului mineral şi osos asociate bolii cronice de rinichi.

    De ce sunt importanti hormonii si mineralele?

    La adultii sanatosi, tesutul osos se afla intr-o continua remodelare si reconstructie. Rinichii joaca un rol important in mentinerea sanatatii masei si structurii osoase, intrucat una dintre sarcinile lor este echilibrarea nivelurilor de calciu si fosfor si asigurarea activarii vitaminei D primita de la lumina soarelui si prin hrana.

    Calciul este un mineral care construieste si intareste oasele.

    Calciul se gaseste in multe alimente, in special in lapte si produsele lactate. Daca nivelul de calciu din sange devine prea scazut, patru mici glande situate la gat, numite paratiroide, elibereaza un hormon numit hormonul paratiroid (PTH). Acest hormon extrage calciul din oase pentru a creste nivelul de calciu din sange.

    Prea mult hormon paratiroid in sange va indeparta prea mult calciu din oase; de-a lungul timpului, transportul continuu de calciu slabeste oasele.

    Fosforul, un element care se gaseste in majoritatea alimentelor, ajuta de asemenea la reglarea nivelului de calciu din oase. Rinichii sanatosi indeparteaza excesul de fosfor din sange.

    Atunci cand rinichii isi inceteaza functionarea normala, nivelul de fosfor din sange poate deveni prea ridicat, conducand la un nivel scazut de calciu in sange si avand ca rezultat nivelul ridicat de PTH si pierderea calciului din oase. Chiar inainte de ridicarea nivelului de fosfor, rinichii sunt fortati sa lucreze din greu pentru a curata fosforul din corp.

    Rinichii sanatosi produc calcitriol din vitamina D primita de la soare si alimente. Calcitriolul ajuta organismul sa absoarba in sange si oase calciul si fosforul din dieta. Calcitriolul si PTH lucreaza impreuna pentru a pastra echilibrul normal al calciului si oasele sanatoase.

    Daca nivelul de calcitriol coboara prea jos, nivelul de PTH creste si calciul este indepartat din oase.

    La o persoana cu insuficienta renala, rinichii inceteaza producerea de calcitriol. Organismul nu mai poate atunci sa absoarba calciul din alimente, ceea ce conduce la cresterea nivelului PTH. Combinatia de scadere a absorbtiei calciului din alimente si extragerea de calciu din oase de catre PTH face ca oasele sa slabeasca si sa devina friabile.

    Cum este diagnosticata AMO-BCR?

    Pentru a diagnostica AMO-BCR, doctorul poate lua un esantion de sange pentru a masura nivelurile de calciu, fosfor, PTH, si uneori de vitamina D. Doctorul poate efectua o biopsie osoasa pentru a vedea daca celulele osoase construiesc osul normal.

    O biopsie osoasa se face sub anestezie locala si implica indepartarea unui mic esantion din osul soldului si analizarea lui la microscop. Determinarea cauzei AMO-BCR ajuta doctorul in stabilirea tratamentului.

    Cum este tratata AMO-BCR?

    Controlul nivelului PTH previne deteriorarea osoasa. De obicei, glandele paratiroide hiperactive sunt controlabile prin schimbari ale dietei, tratament prin dializa, sau medicamente.

    AMO-BCR poate fi tratata prin shimbari ale dietei. Un nutritionist poate ajuta la crearea unui plan de dieta care sa controleze nivelul de fosfor din sange.

    Cresterea dozei de dializa prin marirea frecventei de curgere sau a duratei tratamentului poate de asemenea ajuta la controlul fosforului.

    Daca rinichii nu produc cantitati suficiente de calcitriol, o persoana poate lua calcitriol sintetic sub forma de pilule sau intr-o forma injectabila. Doctorul poate prescrie suplimente de calciu in plus fata de calcitriol.

    Un bun program de tratament, incluzand atentia corespunzatoare asupra dietei, dializa, si medicatia, pot imbunatati abilitatea organismului de a repara oasele deteriorate. Sanatatea generala a oaselor poate fi imbunatatita de asemenea prin efectuarea de exercitii fizice si evitarea fumatului. Persoanele care fac dializa ar trebui sa consulte un medic inainte de inceperea oricarui program de exercitii fizice.

    De retinut:

    • Anomalia metabolismului mineral şi osos asociata bolii cronice de rinichi (AMO-BCR) apare atunci cand rinichii nu mai pot mentine nivelurile corespunzatoare de calciu si fosfor din sange. Ea este o problema frecventa la oamenii cu boli renale si afecteaza aproape toti pacientii care primesc dializa.

    • Daca nivelul de calciu din sange devine prea scazut, sau nivelul de fosfor devine prea ridicat, patru mici glande situate la gat, numite paratiroide, elibereaza un hormon numit hormonul paratiroid (PTH). Acest hormon extrage calciul din oase pentru a creste nivelul de calciu din sange.

    • Rinichii sanatosi convertesc vitamina D in calcitriol pentru a ajuta organismul sa absoarba in sange si oase calciul si fosforul din dieta. Daca nivelul de calcitriol coboara prea jos, nivelul de PTH creste si oasele pot sa slabeasca si sa devina friabile.

    • Reducerea consumului de fosfor este unul dintre cei mai importanti pasi in prevenirea bolii osoase.

    • Sunt prescrise medicamente numite lianti de fosfat spre a fi luate in timpul meselor pentru a aduce fosforul in colon.

    • Cresterea dozei de dializa prin marirea frecventei de curgere sau a duratei tratamentului poate de asemenea ajuta la controlul fosforului.

    • Daca rinichii nu produc cantitati suficiente de calcitriol, o persoana poate lua calcitriol sintetic sau alte forme de vitamina D ca pilule sau intr-o forma injectabila.

    • Daca nivelul de PTH nu poate fi controlat, poate fi necesara indepartarea chirurgicala a glandelor paratiroide.


    Sursa: NIDDKD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Imunodeficienta primara are loc atunci cand o parte a sistemului imunitar al unei persoane lipseste sau nu functioneaza corect. Corpurile oamenilor cu imunodeficienta primara nu se pot descotorosi de agentii patogeni si nu se pot proteja asa cum ar trebui de noii germeni patogeni.
    Persoanele cu sindrom Prader-Willi au o problema cu hipotalamusul, o parte a creierului care in mod normal controleaza senzatiile de satietate sau foame. Ca rezultat, ei nu se simt niciodata satui si au o nevoie constanta de a manca pe care nu si-o pot controla.
    Pietrele la rinichi constituie una dintre cele mai obisnuite tulburari ale tractului urinar. Majoritatea pietrelor la rinichi se elimina din corp fara vreo interventie medicala. Pietrele care determina simptome sau alte complicatii de durata pot fi tratate prin tehnici variate, cele mai multe neimplicand operatii majore.
    Hematuria este prezenta in urina a celulelor rosii de sange (RBC, hematii). In hematuria microscopica, vazuta cu ochiul liber, urina apare normal, insa prin examinarea la microscop prezinta un mare numar de hematii. Hematuria macroscopica poate fi vazuta cu ochiul liber – urina este rosie sau are culoarea colei.
    Sindromul Cushing este o afectiune care apare atunci cand corpul unei persoane este expus la o cantitate prea mare a hormonului cortizon.
    Termenul “platforma pelviana” se refera la grupul de muschi care formeaza o banda sau un hamac de-a lungul deschiderii pelvisului unei femei. Acesti muschi, impreuna cu tesuturile care le inconjoara, pastreaza toate organele pelviene la locul lor astfel incat acestea sa poata functiona corect.