Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Destinaţii

    Albena, Bulgaria

    CĂTĂLIN KISLINGER



    Albena, Bulgaria.


    Albena este o staţiune pe litoralul nordic bulgăresc la Marea Neagră. Se află situată la 83 km de Mangalia şi la 30 km de oraşul Varna.

    Este o staţiune liniştită, situată lângă o rezervaţie naturală, într-o vale marginită de doi munţi de calcar. Plaja este excelentă, lungă de 5 km şi foarte lată, curată şi cu nisip fin. Fundul mării coboară treptat, cu o pantă lină. În general, apa mării este curată, fără alge şi meduze.

    Albena a fost construită în anii 1960, pe un teren gol. De-a lungul timpului, staţiunea s-a dezvoltat, devenind un mic oraş, cu centru, străzi şi pieţe, având chiar şi o reţea de transport public.

    În general, Albena este o destinaţie turistică pentru familiştii care doresc un concediu liniştit, fără agitaţia şi forfota staţiunilor mari. Majoritatea hotelurilor pun la dispoziţia turiştilor programe all inclusive.

    Atracţii turistice în apropiere de Albena

    În Albena nu sunt obiective turistice dar, în apropierea staţiunii, există foarte multe obiective turistice.

    Rezervaţia Baltata. Este o rezervaţie naturală cu o suprafaţă de 180 ha de-a lungul coastei Mării Negre, situată lângă râul Batova. În pădurea Baltata cresc frasini, anini, ulmi, arţari şi plopi. Arborii sunt uniţi între ei prin plante agăţătoare. Printre cele 35 de specii de mamifere, în rezervaţie trăiesc vidra, nutria, şacalul şi vulpea.

    Parcul Naţional Nisipurile de Aur. Este acoperit de pădure şi are multe peşteri şi grote. În pădure trăiesc numeroase specii de pasări şi de animale: piţigoi, grauri, vulturi, şoimi, bufniţe, broaşte testoase, căprioare, vulpi, veveriţe, iepuri, etc.

    Mânăstirea ortodoxă Peştera Aladzha. Aici se pot vedea peşterile în care au locuit o serie de sihaştri începând cu secolul al 4-lea. Peşterile au fost săpate într-un uriaş perete vertical de stâncă. În ele se ajungea cu ajutorul unei scări de frânghie, care era ridicată în caz de pericol.

    Satul Gurkovo. Satul se află la lângă Balcic. Este locuit în majoritate de englezi, germani şi elveţieni. Aceştia au cumpărat casele localnicilor pe care le-au renovat, transformându-le în vile de vacanţă.

    Satul de vacanţă Kranevo.

    Oraşul Balcic.

    Cap Kaliakra.

    Oraşul Varna.

    Cazare şi restaurante

    Albena este una dintre staţiunile cele mai scumpe de pe litoralul bulgaresc, alături de staţiunile Dunes şi Rusalka.

    În prezent, staţiunea are 43 de hoteluri de la 2 la 5 stele, oferind peste 15000 de locuri de cazare. Confortul şi serviciile oferite, cât şi calitatea lor, diferă de la un hotel la altul. Majoritatea hotelurilor au piscine.

    Pe lângă numeroasele restaurante din hoteluri, există multe alte localuri ce oferă bucătarie europeană, bulgarească, indiană sau chineză.

    Mâncarea şi băutura în Albena sunt printre cele mai scumpe din Bulgaria. Acestea sunt mai convenabile în Kranevo sau Balcic, aflate în apropiere.

    Taxa de intrare în staţiunea Albena

    Pentru o staţionare mai mare de 30 de minute, indiferent de perioadă, taxa de intrare în statiunea Albena este de 6 leva. Pentru o staţionare mai mică de 30 de minute, nu se plateşte nimic.

    La intrarea în statiunea Albena, există o bariera la care se eliberează automat un tichet. Nu se plăteşte nimic aici şi nu se prezintă nici un act.

    Pentru turiştii care au cazare la hotel, acest tichet se prezintă la recepţia hotelului. Aici se plătesc cei 6 leva şi se eliberează un card cu care se poate ieşi şi intra din staţiune nelimitat. La plecare, după încheierea sejurului, se predă acest card şi se primeşte înapoi vechiul tichet care se introduce la barieră la ieşire, fără vreo altă plată.

    Pentru turiştii care nu sunt cazaţi la hotel, la plecarea din staţiune se prezintă tichetul (eliberat la intrare) la ghişeul de la barieră, unde un operator încasează cei 6 leva.

    O altă modalitate de plată este prin SMS la un număr afişat pe panourile din staţiune. Acestea au indicaţii şi în limba română.

    Transport

    • Trenuleţele auto care circulă în staţiune după un orar prestabilit.

    • Autobuzele care circulă prin Albena şi care transportă turiştii la plajă.

    • Albena-Balcic. Autocare care circula la un interval de 20 minute; durata cursei este de 30 minute.

    • Albena-Nisipurile de Aur. Autocare care circula la un interval de 15-30 minute; durata cursei este de 30 minute.

    • Albena-Varna. Autocare care circula la un interval de 30 minute; durata cursei este de 30 minute.

    Clima

    Staţiunea are o climă blândă, temperat continentală. Vara, temperatura medie ziua este de 27°С, iar apa mării are temperatura medie de 24°С. Vara este lungă şi caldă, potrivită pentru plajă din mai până în octombrie. În timpul verii ploile sunt foarte rare.

    Moneda

    Leva bulgarească (cu simbolul Lv)

    1 Leva = 100 stotinki,
    1 Euro = 1,9558 Lv,
    1 Leva = 2,2891 Ron,
    1 Ron = 0,4368 Lv

    Se recomandă ca schimbul valutar să fie efectuat la birourile de schimb valutar, la recepţia hotelului, la aeroport sau bănci.

    Schimbul valutar este mai dezavantajos la punctele de schimb din staţiune. Un schimb mai avantajos este în vamă, la intrarea în Bulgaria.

    Cum ajung la Albena

    Staţiunea Albena se află situată la 60 km de localitatea Vama Veche (România).

    La Albena se poate ajunge:

    Cu autoturismul. Există mai multe variante de traseu pentru a ajunge din România la Albena. De exemplu:

    • Bucureşti - Giurgiu - Ruse - Razgrad - Shumen - Varna - Aksakovo - Kichevo - Albena

    Distanţa Bucureşti - Albena, via Giurgiu, este de 295 km şi poate fi parcursă în aproximativ 4 ore şi 16 minute.

    • Bucureşti - Calaraşi (traversare cu bacul) - Silistra - Dobrich - Albena

    Distanţa Bucuresti - Albena, via Calaraşi şi Silistra este de 255 km şi poate fi parcursă în aproximativ 3 ore şi 51 minute. Practic, durează mai mult datorită traversării Dunării cu bacul.

    • Bucureşti - Feteşti (A2) - Cernavodă - Agigea - Mangalia - Vama Veche - Albena

    Distanţa Bucuresti - Albena, via Vama veche, este de 343 km şi poate fi parcursă în aproximativ 4 ore şi 6 minute.

    Atenţie: La intrarea în Bulgaria trebuie cumpărată vigneta pentru Bulgaria. Pentru autoturisme, vigneta costă 10 leva pentru 7 zile.

    La vama Giurgiu - Ruse se plăteşte o taxă de pod: pentru autoturisme taxa este de 13 lei sau 3 euro la trecerea din Romania în Bulgaria şi 4 leva sau 2 euro la întoarcere. Nu se acceptă lei la vama Ruse (Bulgaria), pentru taxa de pod, pentru trecerea în România.

    Cu autocarul. Mai ales în sezon, există curse de autocar regulate între oraşe din România şi Albena. De exemplu, cursa Bucuresti - Albena are o durată de 6,5 ore.

    Cu avionul. Aeroportul Internaţional Varna.

    Coordonate GPS

    43° 22′ 00″ Nord
    28° 04′ 00″ Est

    Aspecte privind siguranţa călătoriei la Albena

    • Este recomandat ca maşina să fie parcată numai în parcări sau în locuri sigure.

    • A nu se intra cu autoturismul pe străzile unde este interzis accesul. Poliţia bulgară este foarte promptă.

    • Este recomandat ca lucrurile de valoare şi actele sa fie depuse într-unul dintre seifurile de la recepţia hotelului şi să nu luaţi cu Dvs. pe plajă acte, bani şi obiecte de valoare.

    De reţinut

    • Numele staţiunii provine de la numele unui personaj dintr-o povestire a scriitorului bulgar Yordan Yovkov. Albena este un prenume feminin bulgăresc.

    • În Albena, pe malul mării, a fost inaugurată prima bibliotecă pe plajă din Uniunea Europeană. Turiştii pot găsi în rafturile bibliotecii peste 3000 de volume în engleză, franceză, germană, rusă, română şi bulgară. Biblioteca are o lungime de 12 m.

    • Apa de la robinet este potabilă, dar conţine mult clor, de aceea este recomandată apa îmbuteliată.

    • Farmaciile funcţionează între orele 8.00 şi 20.00, însă există şi farmacii cu program non-stop.

    • Principalele cărţi de credit internaţionale se pot folosi în hotelurile mari, la punctele de închiriat automobile, în unele restaurante şi centre comerciale.

    • Băncile funcţionează de luni până vineri inclusiv, între orele 9.00 şi 16.00. Este bine să aveţi paşaportul la Dvs., poate fi necesar la schimbul valutar sau la achitarea cecurilor. În unele hoteluri din staţiune există şi bancomate.

    • Restaurantele funcţionează între orele 9.00 şi 23.00, iar unele dintre ele – până la ultimul client.

    • În staţiune, magazinele sunt deschise în fiecare zi, inclusiv sâmbătă şi duminică. Programul lor de lucru este între orele 9.00 şi 21.00. Pentru cumpărături majore este mai convenabil oraşul Varna.

    • Pe plajă, este interzisă rezervarea sezlongurilor. Ele se ocupă în momentul sosirii pe plajă.

    Imagini din Albena



    Albena, Bulgaria.



    Împrejurimi. Albena, Bulgaria.



    Albena, Bulgaria.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Balcicul este o aşezare pitorească pe malul Mării Negre, situată într-un cadru natural unic datorat versanţilor de calcar şi teraselor naturale care coboară treptat spre mare. Este un oraş liniştit, cu o atmosferă cu rezonanţe din perioada interbelică.
    Nessebar, considerat perla litoralului sudic bulgăresc, atrage în fiecare an turiştii cu atuurile sale unice: un cadru natural de excepţie, plaje lungi şi late, cu nisip fin, apa marii foarte curată şi bineînţeles, cetatea-muzeu cu o vechime de peste trei milenii, Vechiul Nessebar, situată în peninsula Nessebar.
    Nisipurile de Aur este una dintre cele mai mari staţiuni la Marea Neagră din Bulgaria, renumită pentru combinaţia unică de mare, munte şi ape minerale.
    Shabla este un oraş şi o staţiune turistică pe litoralul nordic al Bulgariei. Atracţia principală o constituie plaja vastă cu nisip alb, situată la 5 km de oraş. Pe alocuri, faleza este verticală şi uneori stâncoasă. În zona plajei există o parcare, un restaurant şi multe bungalouri vechi. În antichitate, Shabla a fost o aşezare antică tracică fondată în secolul 6-5 î.e.n., care şi-a căpatat numele de astăzi în secolele 16-17.
    Yailata este o rezervaţie arheologică din Bulgaria, pe coasta Mării Negre, la 47 km distanţă de Vama Veche. Ea cuprinde peste 100 de peşteri-locuinţă datate din secolul a 5 î.e.n., trei necropole săpate în rocă, o fortăreaţă construită la sfârşitul secolului al 5-lea, un sanctuar, pietre de sacrificiu, vinării şi alte patru morminte din perioada antică.
    Veliko Tărnovo, pitorescul oraş medieval din nordul Bulgariei, este o frumoasă destinaţie turistică la care se ajunge relativ uşor, fiind foarte aproape de România. Atracţia principală este cadrul natural deosebit, peste care se suprapune oraşul medieval cu un specific arhitectural aparte, oraş situat pe cele trei dealuri Tsarevets, Trapeziţa şi Svieta.