Atracții turistice

Acropole, Atena

CĂTĂLIN KISLINGER


Acropole, Atena.


Akros poli (Orasul de sus) din Atena a fost locuit inca din anii 3000 i.e.n.. Pelasgii au fost primii locuitori ai Atenei (Atica), care l-au fortificat impotriva invaziilor straine. In perioada 650-480 i.e.n. se instaureaza in Acropole cultul zeitei Atena.

Acropole este situat pe o stanca la 156 m fata de nivelul marii. Are 300 m lungime si 150 m latime.

Constructiile care se mai pot vedea in prezent in Acropole, dateaza in principal din secolul al V-lea i.e.n, cand Atena antica ajunsese la o maxima dezvoltare, in timpul Epocii de Aur a lui Pericle.

Adresa

Dionysiou Areopayitou, Acropolis, Athens, Greece

Cum ajung la Acropole

• In Atena, la intrarea in Acropole se ajunge:

- mergand pe jos pana la una dintre cele doua cai de acces din partea de vest. Intrarea dinspre cartierul Plaka este cea mai interesanta.
- pentru cei care vin cu autocarul se poate intra si prin partea sudica.
- prin partea sudica strabatand zona Anafiotika.

Cu metroul: statia Acropolis. Biletul costa 1 euro pentru adulti (pentru copii este 0,5 euro) si cu el poti calatori timp de 2 ore pe orice mijloc de transport (metrou, autobuz, troleibuz).

Cu autobuzul: liniile: 1, 5, 9, 230, 231


Cum se ajunge la Atena

Cu avionul. Zborul dureaza 1 h si 40 minute. Din Bucuresti-Otopeni, plecarea se face de pe aeroportul Henri Coanda.

- Companiile care zboara direct spre Atena sunt Tarom si Olympic Airlines.
- Companiile cu escala sunt AlItalia, Malev, Austrian Airlines, Lufthansa, Turkish Airline si Czech Airlines.

Cu autoturismul. Distanta Bucuresti-Atena este de 1187 km si poate fi parcursa in aproximativ 16 ore. Cea mai rapida ruta este Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Sofia – Lefkonas – Salonic – Atena.

Pretul biletelor pentru vizitarea Acropole

• 6 euro - daca se viziteaza numai Acropole.
• 12 euro - daca se viziteaza:

1. Acropole
2. Agora, Porticulul lui Attalos si Templul lui Hefaistos
3. Biblioteca lui Hadrian
4. Kerameikos (cimitirul antic)
5. Templul lui Zeus
6. Teatrul lui Dionysos si Odeonul lui Herod Atticus

Biletul este valabil 4 zile.

• Din noiembrie pana in martie, in fiecare duminica, intrarea este gratuita.
• De ziua nationala a Greciei (25 martie) intrarea este libera.
• tinerii sub 19 ani au intrarea libera.
• studentii si soldatii au intrarea libera, daca prezinta carnetul de student sau legitimatia militara.

Vizitarea complexului Acropole

Programul de vizitare a complexului Acropole:

• 15 iunie – 31 octombrie, zilnic 8:00-19:30
• noiembrie – mai, zilnic 8:30-15:00

Ce se poate vizita in Acropole

Parthenonul. Este templul dedicat zeitei Athena Parthenos. Parthenonul a fost construit in timpul Epocii de Aur a lui Pericle, intre anii 447-432 i.e.n. Pericle l-a angajat pe Fidias, care era asistat de arhitectii Ictinos și Callicrate si de sculptorii Agoracritos si Alcamene pentru a construi un templu inchinat zeitei Atena. Parthenonul este cea mai importanta constructie care a supravietuit din Grecia antica. Se considera ca reprezinta apogeul artei dorice.

Templul Atenei Nike (Victorioasa). A fost construit intre anii 427-424 i.e.n. pentru a celebra victoriile atenienilor impotriva persilor.

In antichitate, in templu se afla statuia zeitei Atena Nike, cea cu aripile taiate. Pe fata estica se poate vedea un basorelief descriind o adunare a zeilor. Pe celelalte fete ale templului se pot vedea scene din diverse batalii.

Erechteionul. A fost construit intre anii 421-395 i.en. Se spune ca aici a resarit primul maslin din Atena. In Erechteion se afla si Porticul Cariatidelor cu coloanele de sustinere sculptate sub forma a sase fecioare. Actualele coloane sunt copii dupa coloanele originale. Cinci coloanele originale se afla la Muzeul Acropolelui, iar una la British Museum din Londra.

Propileea. A fost construita in jurul anului 437 i.e.n. ca poarta principala de intrare in Acropole. Constructia, proiectata de arhitectul Minesicles, reprezenta simbolic, delimitarea lumii profane de lumea sacra.

De retinut

• La sud de Acropole (aprox. 300 m) se afla (noul) Muzeu Acropole. Este o constructie moderna, finalizata in anul 2009. Muzeul se afla pe locul unei asezari preistorice, care a fost pastrata intacta si care se poate vedea prin imensa podea de sticla de la 10 m inaltime.

• In antichitate, din motive de aparare si siguranta, centrul orasului era construit pe o culme, pe un deal sau in partea cea mai ridicata a orasului. Astfel, acropole (orasul de sus) se mai afla si la Micene si la Argos.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Muzeul Vasa din Stockholm este un muzeu maritim ce prezintă singurul vas intact din secolul 17, corabia de război cu 64 de tunuri Vasa, scufundată în 1628 şi ridicată la suprafaţă în 1961. Este cel mai popular muzeu al Suediei şi are aproximativ un milion de vizitatori anual.
Fortăreaţa Petrovaradin, Gibraltarul Dunării, se află în Novi Sad, Serbia, pe malul drept al Dunării. Este una dintre cele mai mari şi mai bine conservate bastioane de artilerie din această parte a Europei.
Cazinoul din Monte-Carlo este un complex de jocuri de noroc si divertisment, care include cazinoul, Marele Teatru (Opera) din Monte-Carlo si sediul companiei de balet Les Ballets de Monte Carlo. Pana de curand, cazinoul din Monte-Carlo a fost principala sursa de venit pentru Casa Grimaldi si economia Principatului Monaco.
Castelul Bojnice este un castel romantic, cu elemente gotice şi renascentiste, construit în secolul al 12-lea, cel mai vizitat castel din Slovacia. Este situat pe dealurile Strážovské, deasupra oraşului Bojnice, la 167 km nord-est de Bratislava.
Palatul Stockholm sau Palatul Regal este reşedinţa oficială a monarhului suedez. Este construit în stil baroc, cu secţiuni ale faţadelor acoperite cu gresie. Are mai mult de 600 de camere pe şapte etaje, 660 de ferestre şi este unul dintre cele mai mari palate regale din lume.
Suomenlinna, numită şi Viapori sau Sveaborg, este una dintre cele mai mari cetăţi din lume, construită pe şase insule, Kustaanmiekka, Susisaari, Iso-Korsholm, Pikku-Korsholm, Länsi-Korsholm şi Långören. Astăzi face parte din oraşul Helsinki, capitala Finlandei.