Sănătate

    Acizii graşi din peşte apără creierul de expunerea la mercur


    Trei decenii de cercetare în Seychelles au arătat că elemente nutritive găsite în peşte, au proprietăţi de a proteja creierul de potenţialele efecte toxice ale produselor chimice.



    Salmon sashimi.


    Rezultatele studiului condus de specialiştii de la Universitatea din Rochester, arată că beneficiile consumului de peşte bogat în omega-3 asupra dezvoltării prenatale, compensează riscurile asociate cu expunerea la mercurul găsit de asemenea în peşte. Un nivel ridicat al consumului de peşte de către femeile însărcinate, în medie de 12 ori pe săptămână, nu produce probleme de dezvoltare la copiii lor.

    Mercurul se găseşte în mediu ca urmare a activităţii naturale şi umane. O mare parte din el sfârşeşte prin a fi depus în oceane şi, ca urmare, peştii stochează metalul în cantităţi foarte mici.

    Până acum, recomandarea era ca femeile însărcinate să limiteze consumul de peşte la două mese pe săptămână pentru a reduce riscul expunerii la mercur ce ar putea influenţa dezvoltarea neurologică a copiilor, deşi legătura între un nivel scăzut de expunere şi dezvoltarea copiilor nu a fost stabilită în mod clar.

    Acizii graşi polinesaturaţi (PUFA) găsiţi în peşte sub formă de omega-3 sunt cunoscuţi a avea proprietăţi anti-inflamatorii, comparativ cu o altă formă comună de PUFA, omega-6, găsită în carne, care poate promova inflamaţia.

    Unul dintre mecanismele prin care mercurul cauzează daune este prin intermediul oxidării şi inflamaţiei şi acest fapt a determinat cercetătorii să considere că omega-3 nu numai că ajută la dezvoltarea creierului, dar şi contracareaza efectele negative ale mercurului.

    Omega-3 se găseşte în cantitate mai mare decât în orice peşte în produse vegetale, cum ar fi seminţele de in şi cânepă, dar şi în seminţele de chia, perilla (busuioc chinezesc), sau în seminţele de kiwi şi merişor.

    GH. MĂNOIU | 21 FEBRUARIE 2015




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Ohio State University au ajuns la concluzia că apigenina, un flavonoid ce se găseşte pătrunjel, ţelină şi ceaiul de muşetel, dar şi în mere, portocale, mentă şi oregano, blochează abilitatea celulelor canceroase de a se feri de moarte.
    O proteină recent descoperită, de cercetătorii de la Universitatea din Rochester, New York, la şobolanii fără blană, ar putea explica capacitatea lor unică de a îndepărta cancerul.
    Cofeina poate întârzia perioada normală de somn cu mai mult de 40 de minute, dacă este consumată cu trei ore înainte de ora de culcare. Ea este mai dăunătoare decât lumina puternică în întreruperea ritmului circadian şi, prin urmare, a somnului.
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, arată cum dieta mediteraneană şi consumul de ceai verde sunt de ajutor pentru persoanele care suferă de cancer de prostată.
    Analize genetice detaliate sugerează că unul dintre principalele tipuri de cancer de sânge nu este una, ci 11 boli distincte.
    Conform unor noi cercetări, un anumit tip de dieta ar putea să înjumătăţească riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact