Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    A şasea extincţie în masă a animalelor este în curs de desfăşurare

    Speciile de animale dispar de aproximativ 100 de ori mai repede decât în ​​trecut, estimările cele mai optimiste arătând că fauna de pe Pământ este în curs de a suferi cea de-a şasea extincţie în masă.



    A şasea extincţie în masă a animalelor este în curs de desfăşurare. Foto: Ehimetalor Akhere Unuabona/Unsplash


    De la ultima extincţie în masă, acum 66 milioane de ani, planeta nu a mai pierdut speciile sale de animale într-un ritm aşa de rapid ca în zilele noastre, au arătat într-un studiu experţi din universităţile Stanford, Princeton şi UC Berkeley.

    Ei spun că însăşi oamenii ar putea fi printre victimele acestei dispariţii.

    Rata actuală a dispariţiei speciilor a fost comparată cu ritmurile naturale ale dispariţiei speciilor înainte de activitatea umană.

    Acestea sunt însă dificil de estimat deoarece experţii nu ştiu exact ce s-a întâmplat de-a lungul a 4,5 miliarde de ani de existenţă a Pământului.

    Dacă rata din trecut arată o dispariţie de două specii de mamifere la 10000 de alte specii în 100 de ani, atunci rata medie a pierderii de specii de vertebrate din secolul trecut este de 114 de ori mai mare decât ar fi fost fără activitate umană, chiar ţinând cont de estimările cele mai optimiste în materie de extincţie.

    Cauzele pierderii speciilor includ schimbările climatice, poluarea şi defrişările.

    În conformitate cu rapoartele Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, aproximativ 41% dintre amfibieni şi 26% dintre speciile de mamifere sunt ameninţate cu dispariţia.

    Există exemple de specii de pe planetă care sunt literalmente morţi vii.

    25 NOIEMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Autorităţile elveţiene caută modalităţi de combatere a unei boli care ucide frasinul, după ce prima suprafaţă bolnavă a fost observată cu mai mulţi ani în urmă.
    Geologii de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, au identificat o zonă vulcanică vastă, cu 91 de vulcani noi, cu înălţimi de 100 până la 3850 m, acoperiţi cu gheaţă.
    Evaluarea măsurătorilor osoase arată că rămăşiţele găsite în 1940 pe o insulă îndepărtată din Pacificul de Sud sunt probabil ale legendarului pilot american Amelia Earhart, arată o nouă analiză realizată la Universitatea din Tennessee, Statele Unite.
    Cu ocazia Sărbătorii Lampioanelor 2015, Institutul Confucius din cadrul Universităţii Bucureşti a organizat un antrenant spectacol în aula mare a Facultăţii de Drept.
    Până în prezent, doar despre trei cratere largi din nordul Rusiei s-a ştiut, provocate fie de încălzirea suprafeţei datorită condiţiilor climatice neobişnuit de calde, fie de o falie geologică, care a condus la o eliberare mare de hidraţi.
    Sute de bile mari, verzi, ce par a fi făcute din muşchi sau alge, au apărut pe plaja Dee Why de lângă oraşul North Shore, la nord de Sydney, Australia, provocând teamă şi curiozitate printre localnici care au declarat că nu au mai văzut un astfel de fenomen.