Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    A fost descoperit un dinozaur gigant ce cântărea mai mult decât un Boeing

    Nou descoperita fosilă, veche de 77 milioane ani, găsită în sedimentele cretacice superioare din sudul Patagoniei, Argentina, reprezintă cel mai mare dinozaur sauropod gigant descoperit vreodată.



    Dreadnoughtus reconstituire. Foto: Jennifer Hall/Wikipedia (CCA-SA 3.0)


    Dinozaurul, numit Dreadnoughtus schrani, măsoară 26 metri de la cap la coadă şi cântăreşte aproape 60 tone, de opt ori mai mult decât un elefant african şi mai mult decât cele 50 de tone ale unui avion Boeing 737. Remarcabil este faptul că analiza scheletică arată că Dreadnoughtus era încă în creştere la momentul decesului său. Mărimea sa enormă era menită să intimideze şi nimic nu îl putea ataca.

    Rocile din care a fost extras sugerează că viaţa tânărului animal a fost tăiată scurt, într-un potop catastrofal.

    Dreadnoughtus făcea parte din acea clasă de dinozauri ierbivori, cu gâtul lung, cele mai mari animale care au existat vreodată pe suprafaţa Pământului, titanosaurii, care au trăit în timpul ultimelor 30 de milioane de ani ai erei mezozoice.

    Se estimează că un alt sauropod, Argentinosaurus, ar fi putut atinge 100 tone, dar este doar o estimare făcută pe baza câtorva fragmente de oase găsite. La Dreadnoughtus s-a găsit însă aproape 70 la suta din schelet, o premieră, şi de aceea el oferă o cale pentru a înţelege anatomia, biomecanica şi evoluţia titanosaurilor.

    15 SEPTEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetatori de la Denver Museum of Nature and Science, University of Utah si Ohio University din Statele Unite, au anuntat descoperirea unui dinozaur necunoscut pana acum. El face parte din grupul de dinozauri numiti ceratopside. Denumit Nasutoceratops titusi, a trait in Cretacicul tarziu, acum mai bine de 75 milioane de ani.
    Încălzirea din Arctica a determinat în ultimii treizeci de ani o reducere a dimensiunilor păsărilor care se înmulţesc în nordul Rusiei şi migrează iarna în Africa.
    Cercetătorii de la Northwestern University şi University of New Mexico aduc dovezi ale existenţei apei legată de rocile din mantaua Pământului de sub Statele Unite ale Americii, care ar reprezenta cel mai mare rezervor de apă de pe planetă.
    Se știe că plantele reacționează la lumină, au emoții, se sperie sau se bucură, le place muzica. Ele comunică prin produse chimice volatile, de exemplu când se apropie un pericol. Mai nou s-a văzut că ele comunică și prin semnale electrice. Dar iată că pot să scoată și sunete.
    Cercetătorii de la Universitatea din Tennessee, Knoxville, au studiat comportamentul reptilelor în ce priveşte urcatul în copaci şi după ce au observat specii de crocodili de pe trei continente, Australia, Africa şi America de Nord, au ajuns la concluzia că este adevărat, crocodilii şi aligatorii pot urca în copaci.
    Cercetatorii de la CNRS/Université Aix-Marseille si CEA/Inserm/Université Grenoble Alpes au descoperit doua virusuri gigant cu un numar de gene apropiat de cel al microorganismelor eucariote. Aceste doua virusuri, de un tip complet nou, au fost numite "Pandoravirus".